DOLAR 34,1038 0.23%
EURO 37,9562 0.21%
ALTIN 2.809,02-0,56
BITCOIN 20733485.85901%
İzmir
26°

AZ BULUTLU

20:38

YATSIYA KALAN SÜRE

UNRWA Genel Komiseri Lazzarini: (İsrail askerlerinin Filistinli mahkuma tecavüzü) Sorumlular hesap vermeli
110 okunma

UNRWA Genel Komiseri Lazzarini: (İsrail askerlerinin Filistinli mahkuma tecavüzü) Sorumlular hesap vermeli

ABONE OL
08/08/2024 20:00
UNRWA Genel Komiseri Lazzarini: (İsrail askerlerinin Filistinli mahkuma tecavüzü) Sorumlular hesap vermeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, toplumsal medya hesabından, İsrail’deki hapishane ve gözaltı merkezlerinde gerçekleşen “insanlık dışı” uygulamalara ait açıklama yaptı.

Söz konusu uygulamaları “insanlığın en makus hali” olarak nitelendiren Lazzarini, “Sorumlular hesap vermeli, mağdurlar adalete kavuşmalı.” sözünü kullandı.

Lazzarini, UNRWA’nın gözaltı merkezlerindeki insanlık dışı uygulamalara nisan ayında dikkati çektiğini, BM İnsan Hakları Ofisinin hazırladığı son raporların da bu uygulamaları ayrıntılıca ele aldığını belirtti.

İsrailli insan hakları kuruluşu B’Tselem’in hazırladığı “Cehenneme beğenilen geldiniz: İsrail hapishaneleri azap kampları ağına dönüştü” başlıklı rapora işaret eden Lazzarini, kelam konusu gözaltı merkezlerinde tutulan Filistinlilerin sözlerinin “yürek parçalayıcı” olduğunu vurguladı.

Lazzarini, bu raporda, “Filistin halkına karşı sistematik ve kasıtlı bir insanlıktan çıkarma ve azap siyasetinin anlatıldığını” tabir etti.

B’Tselem’in raporunda, ortalarında bayan, çocuk, doktor, akademisyen, avukat, üniversite öğrencisi ve siyasi başkanların de bulunduğu eski tutukluların, İsrail’in Gazze’ye akınlarını başlattığı 7 Ekim 2023’ten sonra İsrail hapishanelerinde yaşadıklarına yer verilmişti.

Söz konusu Filistinliler, cezaevlerinde tecavüz, aşağılanma, aç bırakılma, keyfi ve ağır şiddet dahil olmak üzere daima makus muamele ve azaba dayanan sistematik bir siyaset uygulandığını anlatmıştı.

İsrail’in “idari tutukluluk” uygulaması

İsrail, “idari tutukluluk” ismini verdiği uygulamayla, suçlama ve yargılama olmaksızın Filistinlileri 1 aydan 6 aya kadar alıkoyabiliyor.

Askeri mahkemeler, “İsrail’in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine” karar vererek tutukluya hangi kabahatle itham edildiğini açıklamadan tutukluluk müddetini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Muhabir: Burak Dağ

En az 10 karakter gerekli