DOLAR 33,6253 0.04%
EURO 37,0197 -0.05%
ALTIN 2.652,810,30
BITCOIN 1953366-1.87177%
İzmir
36°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

UAD: Türkiye, İsrail’e karşı açılan soykırım davasına müdahillik bildiriminde bulundu
95 okunma

UAD: Türkiye, İsrail’e karşı açılan soykırım davasına müdahillik bildiriminde bulundu

ABONE OL
09/08/2024 01:40
UAD: Türkiye, İsrail’e karşı açılan soykırım davasına müdahillik bildiriminde bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

LAHEY (AA) – Milletlerarası Adalet Divanından yapılan yazılı açıklamada, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Kontratı çerçevesinde İsrail’e açtığı davaya Türkiye’nin müdahillik bildiriminde bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, Türkiye’nin, Divan Statüsü’nün 63. unsuru uyarınca, “davaya taraf olan Devletler dışındaki Devletlerin taraf olduğu bir mukavelenin yorumlanması kelam konusu olduğunda, bu Devletlerin her biri davaya müdahil olma hakkına sahiptir.” kararı uyarınca müdahillik bildirimi yaptığı kaydedildi.

Türkiye’nin, Soykırım Mukavelesi’nin I, II, III, IV, V ve VI. hususlarının yanlışsız bir formda yorumlanmasına yönelik beyanlar sunduğu aktarılan açıklamada, Türkiye’nin ayrıyeten “Statü’nün 62. Unsuru uyarınca müdahil olma müsaadesi talebinde bulunma hakkını gizli fiyat.” sözünü kullandığı bilgisine yer verildi.

Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Selçuk Ünal, AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Cüneyt Yüksel, Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Kurulu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel ile Anayasa Komite Üyesi ve Denizli Milletvekili Cahit Özkan’dan oluşan heyet, İsrail’e karşı açılan soykırım davasına Türkiye’nin müdahillik bildirimini bugün UAD yazmanlığına iletmişti.

Türkiye böylelikle Nikaragua, Kolombiya, Libya, Meksika, Filistin ve İspanya’nın akabinde UAD’deki Güney Afrika-İsrail ortasındaki soykırım davasına müdahillik bildiriminde bulunan yedinci ülke oldu.

Muhabir: Selman Aksünger

En az 10 karakter gerekli