DOLAR 33,6010 -0.03%
EURO 37,1412 0.28%
ALTIN 2.648,320,14
BITCOIN 0%
İzmir
34°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Bakan Uraloğlu, Instagram’a erişim pürüzünün kaldırıldığını bildirdi
112 okunma

Bakan Uraloğlu, Instagram’a erişim pürüzünün kaldırıldığını bildirdi

ABONE OL
11/08/2024 17:20
Bakan Uraloğlu, Instagram’a erişim pürüzünün kaldırıldığını bildirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) –

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya platformu X’teki hesabından katalog kabahatler çerçevesinde erişim manisi getirilen toplumsal medya platformu Instagram’a ait değerlendirmede bulundu.

Bakan Uraloğlu, şu bilgileri verdi:

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak katalog kabahatler çerçevesinde uyguladığı siyasetlerden ötürü toplumsal medya platformu Instagram’a 2 Ağustos tarihinde taleplerimize karşılık vermediği için erişim manisi getirmiştik. Baştan beri toplumsal medya platformlarının Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına hürmet duymalarını istedik. Instagram yetkilileriyle yürüttüğümüz görüşmeler sonucunda bilhassa katalog hatalar çerçevesindeki taleplerimizin karşılanacağı, kullanıcılara getirilen sansür konusunda ortak bir çalışma yapma kelamı vermeleri üzerine saat 21.30 prestijiyle erişim mahzurunu kaldıracağız.”

“Silinen hesaplarla ilgili vatandaşlarımızın hakları gözetilecek”

Uraloğlu, paylaştığı görüntü bildiride ise bu erişime mani getirmenin muhakkak münasebetleri olduğunu tabir etti.

Katalog kabahatler başta olmak üzere birçok hususta kimi hassasiyetleri olduğunun altını çizen Uraloğlu, “Bu hassasiyetlerin giderilmesi noktasında Bilgi Teknolojileri ve İrtibat Kurumunun, Başkanlığımızın ve Meta platform yetkililerinin gerek Türkiye temsilcisi gerekse daha üst seviye yetkililerle yapılan görüşmeler sonunda aşikâr kararları aldık. Belirli noktaya vardık.” dedi.

Öncelikle yasal ahenk ve içerik kaldırma noktasında Türkiye Cumhuriyeti kanunları kapsamında katalog hatalar ortasında yer alan içeriklerin ve paylaşımın kaldırılması için yapılacak çalışmanın ardından derhal kaldırılmasının sağlanacağını bildiren Uraloğlu, şöyle devam etti:

“Bu kapsamda Türkiye hukuk sistemine uygunluk sağlanacak ve maddelerin ihlali kelam konusu olduğunda süratli ve tesirli bir müdahale gerçekleştirilecektir. Kullanıcı hakları ve hesap garantisi noktasında ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ilişkin toplumsal medya hesaplarının kullanıcı hakları tam olarak korunacaktır. Hesaplar rastgele bir ihtar yapılmadan kapatılmayacaktır. Bununla birlikte ikaz yapılmaksızın kapatılan ya da kilitlenen hesaplar tekrar erişime açılacak. Silinen hesaplarla ilgili vatandaşlarımızın hakları gözetilerek adil bir uygulama süreci yönetilecektir.”

“Terörle bağlantılı hesapların kaldırılması için gereken hassasiyet gösterilecek”

Uraloğlu, Türkiye’nin çok hassas olduğu terörle uğraş noktasında yapılacaklara ait de şunları kaydetti:

“PKK, PYD ve FETÖ üzere terör örgütlerine ilişkin hesaplar ve bu örgütler lehine propaganda içeren tüm içeriklerin Meta platform tarafından kaldırılması için gerekli hassasiyet gösterilecektir. Bununla birlikte terör propagandası ve yasa dışı içeriklerle çaba noktasında aktif bir yaklaşım benimsenerek güvenlik ve kamu nizamı de bu vesileyle korunmuş olacaktır. Bu düzenlemeler çerçevesinde Türkiye’deki dijital ortamda güvenliğin artırılması, yasal ahenk, kullanıcı haklarının korunması ve adil bir kontrol düzeneğinin geliştirilmesine yönelik de değerli kazanımlar, kıymetli aralıklar katedilmiştir ve yakın vakitte da Meta platform yetkililerinin Türkiye’ye daha geniş iştirakli ve üst seviye bir ziyaretinin olacağını da bu vesileyle bildirmek isterim. Meta platformuna bildirilen katalog hatalar ile ilgili gerekli süreçler tamamlanmıştır. Bundan sonra da dikkatle uygulamaya devam edilecektir.”

“Instagram’a erişim manisi kaldırılmıştır”

Bakan Uraloğlu daha sonra toplumsal medya hesabı X’ten paylaşım yaparak “Instagram’a erişim pürüzü kaldırılmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İrtibat Kurumunun hususa ait “site bilgileri sorgu sayfasını” da paylaştı.

Sosyal medya platformu Instagram’a, katalog cürümleri çerçevesinde uyguladığı siyasetler nedeniyle 2 Ağustos’ta erişim manisi getirilmişti.

Bu süreçte platform yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirilmişti.

Muhabir: Zeynep Duyar, Mehtap Yılmaz Özdemir

En az 10 karakter gerekli