DOLAR 33,6307 0.06%
EURO 37,1540 0.32%
ALTIN 2.655,220,39
BITCOIN 1952370-4.4326%
İzmir
32°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Dünyaca ünlü Anzer balının üretimi için mühürlenen peteklerden numune alındı
188 okunma

Dünyaca ünlü Anzer balının üretimi için mühürlenen peteklerden numune alındı

ABONE OL
12/08/2024 05:20
Dünyaca ünlü Anzer balının üretimi için mühürlenen peteklerden numune alındı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

RIZE (AA) – Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Eserleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü grupları bir ay evvel köyde belirlenen 10 farklı noktada petek koyup mühürledi.

Yeniden köye gelen takımlar, belirledikleri 10 peteğin mühürlerini tek tek açarak numune aldı. Küçük kavanozlara koyulan numune ballar Hacettepe Üniversitesi’nde incelendikten sonra bölgedeki üretim kapasitesi belirlenerek uydurma balın önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Özkırım, gazetecilere yaptığı açıklamada, arıcılığın ağır yapıldığı 10 bölgeye birer kovan koyduklarını ve bu kovanları mühürlediklerini söyledi.

Bal ölçüsünün rakıma ve mevsime nazaran değişkenlik gösterdiğini söz eden Özkırım, “Kendi kovanlarımızı baz alarak kovan başı rekoltenin iki kilo olduğunu düşünüyorum. Her yıl Hacettepe Üniversitesi, Anzerli arıcılarımızla birlikte bu dağlarda arıcılık yapacak. Onlara yalnızca laboratuvarda değil dağlarda da yoldaş olacağız.” dedi.

Özkırım, evvel pazarlama işinin yapıldığını artık de kalitenin garanti altına alındığını belirterek, “Diğer ballarda misal çalışmalar yapılıyor. Avrupa Birliği coğrafik işaretinde flora ve referans bal daha ön planda. Türkiye’de, bu yaptığımız çalışma birinci.” diye konuştu.

Arı ve ayıların iklim değişiminin en kıymetli göstergesi olan iki canlı kümesi olduğunu lisana getiren Özkırım, şunları kaydetti:

“Genellikle coğrafik işaret çalışmalarında bir yerin balını tanımlarken beş yıl üst üste flora ve referans bal çalışması yapılır. Sonra beş yılın ortalaması alınır. O beş yılın ortalaması alınır ve daha sonraki yıllar daima o ortalama kullanılır. Bizim geliştirdiğimiz bu sistem büsbütün iklim değişikliğine bağlı. Her yıl Hacettepe Üniversitesi’nin mühürlü kovanı olacak. Zira her yıl çiçek tıpkı fakat arının ziyaret ettiği çiçek farklılaşıyor. Zira nem, sıcaklık ve iklim değişiyor. Bu da rekolteyi etkiliyor. Bu çalışma Anzer balının inançlı adımı olacak. Şu anda Slovenya’da yapılan coğrafik işaret çalışmalarında Anzer Balı örnek olarak gösteriliyor.”

Anzer Ballıköy Muhtarı Remzi Hoş ise, bu çalışmayla Anzer balının kalitesini ve geleceğini ipotek altına almış olacaklarını belirtti.

Anzer Çiçekliköy Muhtarı Aslan Arıcan da, Anzer balının sahtesinin çok olduğunu ve bunu önlemek ismine bu çalışmaların yapıldığını söyledi.

Muhabir: Fikret Delal

En az 10 karakter gerekli