DOLAR 33,6173 0%
EURO 37,0809 0.14%
ALTIN 2.646,560,07
BITCOIN 1958888-3.73486%
İzmir
39°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Çavuştepe Kalesi’nde dış surlara açılan yeni bir koridor bulundu
156 okunma

Çavuştepe Kalesi’nde dış surlara açılan yeni bir koridor bulundu

ABONE OL
12/08/2024 15:40
Çavuştepe Kalesi’nde dış surlara açılan yeni bir koridor bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

VAN (AA) – Gürpınar ilçesinde, Urartu Krallığı’nın en parlak devrinde yaptırılan Çavuştepe Kalesi’nde yürütülen hafriyat ve onarım çalışmaları devam ediyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Arkeoloji Kısım Lideri Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu başkanlığında antropolog, arkeolog, kent plancısı, sanat tarihçisi ve restoratörlerden oluşan takım tarafından yürütülen hafriyatlarda yeni yapılar tespit edildi.

Kalenin kuzey kısmında ağırlaştırılan çalışmalarda 2 metre genişliğinde ve yaklaşık 11 metre uzunluğunda bir giriş koridoru bulundu.

Deprem ve yangınlar nedeniyle kimi kısımları yıkılan koridorun, iç kale ile takı atölyeleri ve dış surlara geçişi sağladığı varsayım ediliyor.

“Bu, yeni bir bulgu”

Çalışmaları inceleyen Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, AA muhabirine, Van Müzesi’nde sergilenen yapıtların kıymetli bir kısmının Çavuştepe Kalesi’nden çıkarıldığını söyledi.

Kalede 1960’lı yıllardan bu yana kazıların sürdüğünü belirten Şevli, şunları kaydetti:

“Yaklaşık 2 bin 800 yıl evvel Van’ı başşehir olarak kullanan Urartularla ilgili her geçen yıl yeni bulgular ortaya çıkıyor. Bu yılki hafriyatlarda kalede geçmiş yıllarda büyük bir yangının bulguları ortaya çıktı. Yangın taşları bile eritmiş. Tıpkı bölgede dış surlar ile iç kale ortasında bir kapı bulundu. Bu, yeni bir bulgu. Bu kapı yahut giriş, kalenin içine açılıyor.”

“Bu giriş inşallah bizi atölyelere götürecek”

Prof. Dr. Çavuşoğlu ise iç kale ile dış surlar ortasındaki ilişkiyi bulmak için uzun vakittir çalışma yürüttüklerini tabir etti.

Koridorun devamında yeni yerlerin ortaya çıkmasını beklediklerini anlatan Çavuşoğlu, “Bu yılki hafriyatlarda bu ilişkiyi sağlayan giriş yahut koridoru bulduk. Bizim için kıymetli bir bulgu zira bu giriş, iç yerler ile dış yerler ortasındaki geçişi sağlıyor.” diye konuştu.

Koridorda yangın izleriyle karşılaştıklarını belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

“Kazılarda kalenin büyük bir yangın geçirdiğini tespit ettik. Ahşap çatı büsbütün yanmış, duvarlardaki kerpiç yapılar da tuğlaya dönüşmüş durumda. Bu da yangının büyüklüğünü gösteriyor. Ortaya çıkardığımız koridor 2 metre genişliğinde. İç kale ile dış surlar ortasındaki birinci ilişkiyi bulduk, bu çok kıymetli zira geçişi bulamıyorduk. Bu giriş inşallah bizi atölyelere götürecek. Hafriyatlar devam edecek. Koridoru açıp diğer nelerin olduğunu görmüş olacağız.”

Muhabir: Mesut Varol

En az 10 karakter gerekli