DOLAR 33,6982 0.15%
EURO 37,1433 0.35%
ALTIN 2.715,882,25
BITCOIN 19831452.14342%
İzmir
34°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Hazine ve Maliye Bakanlığı mükellefe kolaylık sağlayacak uygulamaları devreye alıyor
119 okunma

Hazine ve Maliye Bakanlığı mükellefe kolaylık sağlayacak uygulamaları devreye alıyor

ABONE OL
12/08/2024 19:40
Hazine ve Maliye Bakanlığı mükellefe kolaylık sağlayacak uygulamaları devreye alıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Şimşek, AA muhabirine, Gelir Yönetimi Başkanlığı tarafından hazırlıkları yürütülen yeni uygulamalara ait değerlendirmede bulundu.

Mükellefe kolaylık sağlayacak bir dizi bildiri taslağı üzerinde çalıştıkları bilgisini veren Şimşek, kelam konusu taslakları kısa mühlet içinde görüşe açacaklarını söyledi.

Şimşek, uyumlu mükellefin her vakit yanında olduklarını, onların yükümlülük ve maliyetini azaltan her türlü adımı atacaklarını söz ederek, “Bildirim yükümlülüklerinin azaltılması, vergiye istekli ahenk ile kayıt dışı iktisatla uğraşın artırılması ve bürokratik süreçlerin azaltılması emeliyle bir dizi uygulamayı devreye alıyoruz. Bu kapsamda, masraf pusulasını elektronik ortama taşıyor, e-Defter uygulamasını yaygınlaştırıyor, Ba-Bs bildirimlerini kaldırıyor ve elektronik tebligatın kapsamını genişletiyoruz.” diye konuştu.

1,6 milyon mükellefi ilgilendiren Ba-Bs bildirimleri kaldırılacak

Yeni uygulamaların ayrıntılarına ait bilgi veren Şimşek, bilanço aslına nazaran defter tutan mükelleflerin alım ve satımlarının bildirilmesi emeliyle 2008 yılından itibaren aylık periyotlar halinde alınmaya başlanan Ba-Bs bildirimlerini kaldıracaklarını bildirdi.

Şimşek, bilanço temeline nazaran defter tutan yaklaşık 1,6 milyon mükellefi ilgilendiren bu formlara olan gereksinimin, elektronik evrak uygulamalarındaki artış ve kurumlar ortası bilgi paylaşımının aktifleştirilmesiyle azaldığına işaret ederek, “Bu durumu dikkate alarak kelam konusu bildirim formlarının alınmasına ait uygulamayı yakın vakitte sona erdireceğiz.” dedi.

Bilanço aslına nazaran defter tutan tüm mükellefler e-Defter tutacak

Halihazırda bilanço aslına nazaran defter tutan yaklaşık 720 bin mükellef tarafından kullanılan e-Defter uygulamasının kapsamını genişleteceklerini vurgulayan Şimşek, hazırladıkları taslakla, bilanço temeline nazaran defter tutan tüm mükelleflerin e-Defter uygulamasına dahil olmasının öngörüldüğünü lisana getirdi.

Şimşek, yaklaşık 1 milyon mükellefin uygulamaya dahil olacağına dikkati çekerek, e-Defterlere ait berat evraklarının gönderilme müddetlerinde de değişiklik yapacaklarını bildirdi.

Elektronik doküman uygulamaları yaygınlaştırılacak

Vergi mükellefleri tarafından düzenlenmesi gereken fatura, irsaliye, hür meslek makbuzu üzere 9 dokümanın elektronik olarak düzenlenebildiğini belirten Şimşek, şöyle devam etti:

“Elektronik ortamda düzenlenen bu evraklar muhataplarına elektronik olarak iletildiğinden hem vakit hem de kağıt, toner, posta fiyatı üzere masraflardan çok büyük oranda tasarruf ediliyor. Bu evrakların ortasına masraf pusulasının da eklenmesi için bir çalışma yapıyoruz. Hem alıcı hem de satıcı tarafından imzalanması gereken bu evrakın elektronik ortamda ya da bağlantı araçları kullanılarak onaylanmasının sağlanması üzerinde duruyoruz. Halihazırda muhatabına bir kağıt çıktısı verilen “e-Müstahsil Makbuzu”nda da benzeri formülün kullanılması planlanıyor. Ayrıyeten, vergi mükellefleri tarafından düzenlenen ve bu yıl için 6 bin 900 lira olan fatura düzenleme limiti altında kalan faturaların da elektronik ortamda düzenlenmesi temin edilerek muhasebe ve beyan süreçlerinin aktifleştirilmesi hedefleniyor.”

e-Tebligat ile posta masraflarından 9 milyar liralık tasarruf

Gelir Yönetimi Başkanlığı tarafından 2016 yılında kullanıma sunulan ve 9,2 milyon kişi tarafından kullanılan elektronik tebligat (e-Tebligat) uygulamasıyla tebligatlara fiyatsız olarak internetin olduğu her yerden ve her vakit ulaşılabilmesinin mümkün olduğunu anımsatan Şimşek, ayrıyeten kendisine e-Tebligat gönderilen bireylerin anlık olarak SMS ve e-posta yoluyla bilgilendirildiğini söyledi.

Şimşek, Başkanlığın e-Tebligat Sistemi’ni Ticaret, Kültür, ve Turizm bakanlıkları ile Emniyet Genel Müdürlüğü başta olmak üzere 8 kamu kurumunun da kullandığına dikkati çekerek, 6 farklı kurumla entegrasyon çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

e-Tebligat uygulamasıyla bugüne kadar 166,5 milyon evrakın elektronik ortamda bildirim edilmesiyle yalnızca posta masraflarından yaklaşık 9 milyar lira tasarruf edildiği bilgisini veren Şimşek, “Tebligatlardan süratli, faal ve fiyatsız haberdar olunması maksadıyla araç alanların da e-Tebligat uygulamasına dahil olmasına ait çalışma yapıyoruz, Birinci etapta sıfır araç alanların uygulamaya dahil olması planlanıyor.” dedi.

Mali müşavirlere yetki kolaylığı

Bakan Şimşek, vergi mükelleflerinin beyanname ve bildirimlerinin verilmesi başta olmak üzere vergisel yükümlülüklerinin değerli bir kısmının mali müşavirler tarafından yerine getirildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

“Yapılması planlanan değişiklikle mükelleflerin, ortalarında aracılık ve sorumluluk mukavelesi bulunan meslek mensuplarını da Dijital Vergi Dairesi’nde yer alan hizmetlerden tekrar kendi belirledikleri için süreç yapabilmeleri konusunda yetkilendirebilmeleri kelam konusu olacak. Böylelikle mali müşavirler, mükelleflerin bilgilerine gerek duymadan kendi bilgileri ile Dijital Vergi Dairesi’ne giriş yaparak yetkili oldukları süreçleri mükellefleri ismine yapabilecek.”

Muhabir: Deniz Çiçek Palabıyık

En az 10 karakter gerekli