AA
TRABZON (AA) – METAM Müdürü Doç. Dr. Mustafa Aslan, AA muhabirine, 2021 yılında kurulan merkezin medikal aygıt tasarım ve üretimiyle faaliyetlerine başladığını söyledi.
Bu faaliyetler içerisinde şahsa özel implant üretiminin temel olarak yer aldığını belirten Aslan, hedeflerinin tabiplerden gelen taleplere yönelik tasarım ve üretim süreçlerini yöneterek gereksinime yanıt vermek olduğunu söz etti.
Aslan, 3D yazıcı teknolojileri, dijital yazılımlar ve şahsa özel verileri kullandıklarını, böylece insan bedeninde kullanılabilen implantlar geliştirdiklerini lisana getirdi.
Acil olaylar ve travmatik yaralanmalarda şahsa özel implantın büyük ehemmiyet taşıdığına dikkati çeken Aslan, şöyle devam etti:
“Proje çalışmalarında da hekimlerimizin fikirleri olabiliyor. Kullandıkları el aletlerinden, birçok elektronik aygıt olabiliyor. Burada mühendisler ve araştırmacılarımızla, proje toplantılarıyla fikirler ortaya çıkabiliyor. Bunları da patentlenme süreciyle birlikte bilhassa teknoloji transfer merkezimizin takviyeleriyle fikri mülkiyet haklarını oluşturup, eser son kullanım alanlarını oluşturabiliyoruz. Hem Türkiye Sıhhat Enstitüleri Başkanlığı hem de TÜBİTAK’ın farklı proje konseptlerinden desteklenen projelerimiz var. Bu manada KTÜ’de, güçlü bir mühendislik fakültesi ve tıp fakültesine sahip olması münasebetiyle yaygın seviyede eser faaliyetlerine dönük çalışmalar yürütülebilmektedir.”
“Birçok ameliyata eser sağlayabilmekteyiz”
Aslan, 2023 yılından itibaren milletlerarası akreditasyona sahip olduklarının altını çizerek, “Ortaya koyduğumuz şahsa özel implantlarla birçok ameliyata eser sağlayabilmekteyiz. Bu manada uzman cerrahlarımızla birlikte anlık hadiselere müdahale ederek ihtiyaç olan verilerden bireye özel olarak tüm süreçleri yürütebilmekteyiz.” dedi.
Türkiye’de sayılı merkezlerden biri olan METAM’ın milletlerarası alanda da faaliyetlerini sürdürmeyi hedeflediklerini belirten Aslan, “Bu manada da çalışmalar yürütüyoruz. Sıhhat Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından takip edilen medikal aygıt direktifleri doğrultusunda biz de süreçlerimizi yönlendiriyoruz. Buradan çıkacak rastgele bir eserin CE dokümanı alarak muhtaçlık duyulan insanlara uygulanması konusunda süreçlerimiz devam ediyor.” diye konuştu.
“Operasyonlardan yüksek olumlu dönüşler almaktayız”
Ürettikleri implantlarda temel olarak kafatası bölgesinin öncelikleri ortasında olduğuna değinen Aslan, şunları kaydetti:
“Kafatası bölgesindeki travmatik ve tümör olaylarından bilhassa gereksinim duyulan anlık kaza yaralanmalarına yönelik implantlar geliştiriyoruz. Bu kısım hayli değerli zira acil müdahale gerektiren operasyonlar olabiliyor. Doktor ve cerrahlarla birebir görüşerek son eser üzerinde onay alarak üretim yapıyoruz. Burada hastanın düzgünleşme ve ameliyat süreçlerinde süratli ve daha yüksek verimlilikte sonuçlar alınabiliyor. Hekimlerin bu operasyonları evvelden çalışabilmesiyle, bu planlamaları gerçekleştirerek daha süratli ve inançlı ameliyatlar ortaya konulabiliyor. Bu manada gerçekleştirdiğimiz şu ana kadarki operasyonlardan yüksek olumlu dönüşler almaktayız. Bu da bizi mutlu ediyor ve daha çok çalışmamız gerektiğini hissediyoruz.”
Aslan, plastik cerrahide de bireye özel implantların kıymetli bir çalışma alanı olduğuna dikkati çekerek, “Güvenlik manasında yeni gelişen direktiflerle birlikte bu süreçler daha da muteber hale getiriliyor. Dünyada sayılı merkezler bu süreci yürütebiliyor. Biz hem biyouyumluluk hem de biyomekanik süreçlerini kendi laboratuvar altyapımızda bir arada çalıştığımız üniversite içerisindeki öbür kurumlarla yürürlüğe almayı hedefliyoruz. Burada yapılan eserlerin dünya pazarlarına ulaştırılabilmesi geliştirilen altyapı çalışmalarıyla mümkün olacak.” değerlendirmesinde bulundu.
Muhabir: Hakan Burak Altunöz
ARAŞTIRMA-İNCELEME
22 saat önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce