AA
ANKARA (AA) – Cumhurbaşkanı Macron’un siyaset arenasına “netlik” kazandırmak için gittiği erken genel seçimler, ülke tarihinin en kesimli meclis tablosunu çıkarırken Fransa alışık olmadığı bir koalisyon hükümeti sürecine girdi.
Solcu Yeni Halk Cephesinin (NFP) en fazla sandalye sayısına ulaştığı seçimlerde, mecliste 11 siyasi küme oluştu.
Seçimlerin akabinde Macron, hükümet kurma misyonunu solcu ittifaka vermekte çekimser davrandı ve Başbakan Gabriel Attal’dan “ülkenin istikrarı” için bir mühlet daha vazifede kalmasını istedi.
Bu kararda, 178 milletvekili çıkararak ulusal mecliste en fazla sandalyenin sahibi olsa da salt çoğunluk olan 289 sandalyeye ulaşamayan sol ittifakın kuracağı muhtemel bir azınlık hükümetinin meclisten kâfi güvenoyu alamayan “kırılgan” bir idare olma ihtimali tesirli oldu.
Üstelik solcu ittifak uzun müddet ortak bir başbakan adayı üzerinde anlaşamadı.
Solun iki büyük partisi Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) ve Sosyalist Parti (PC) ortasında yaşanan çekişme, ortak adayın belirlenmesini zorlaştırdı.
Uzun görüşmeler sonrası sol ittifak 23 Temmuz’da “Kamu Hizmetlerimiz” isimli topluluğun sözcüsü ve kurucularından, Fransa Ekonomi Bakanlığı bünyesinde faaliyet göstermiş olan Lucie Castets’i başbakan adayı olarak belirledi.
Aynı gün Macron, Olimpiyat karşılaşmalarının sonlanacağı ağustos ortasına kadar başbakan atamayacağını duyurdu.
Macron, 100 yılın akabinde tekrar Olimpiyat Oyunları’na mesken sahipliği yaptığı bir devirde Fransa’yı siyasi belirsizliğe sürüklemekle suçlanırken, 11 Ağustos’ta kapanışı yapılan tertibin akabinde gözler tekrar siyaset arenasına çevrildi.
Seçim sonuçlarının akabinde solu göz arkası etmekle eleştirilen Macron’un kime hükümet kurma misyonunu kime vereceği şimdi bilinmiyor.
Fransız basınına nazaran, Lucie Castets’in yanı sıra başbakanlık konusunda ismi geçen isimler ortasında Fransa’nın Hauts-de-France Bölgesi Lideri ve eski bakan Xavier Bertrand ve François Hollande devrinde başbakanlık yapan Bernard Cazeneuve yer alıyor.
Fransız Anayasasına nazaran, Macron dilediği kişiyi başbakan olarak atama yetkisine sahip. Fakat siyasi geleneklere nazaran hükümet kurma misyonu en fazla oyu olan parti ya da ittifaka veriliyor.
Öte yandan 2025 bütçe görüşmeleri yeni kurulacak hükümetin ilk sınavı olacak.
Muhabir: Şeyma Yiğit
ARAŞTIRMA-İNCELEME
23 saat önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce