DOLAR 33,6496 0.12%
EURO 37,1656 0.37%
ALTIN 2.659,150,54
BITCOIN 1967565-3.66478%
İzmir
37°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Bangladeş’te süreksiz hükümet “tüm toplulukların haklarını garanti altına alma” kelamı verdi
103 okunma

Bangladeş’te süreksiz hükümet “tüm toplulukların haklarını garanti altına alma” kelamı verdi

ABONE OL
14/08/2024 06:40
Bangladeş’te süreksiz hükümet “tüm toplulukların haklarını garanti altına alma” kelamı verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – Yunus, başşehir Dakka’daki Hindu tapınağı Dhakeshwari’ye yaptığı ziyaret sırasında basına açıklamada bulundu.

Halkı azınlıklara karşı yapılan taarruzlar sonrasında birlik olmaya çağıran Yunus, ülkedeki bütün toplulukların haklarını teminat altına alma kelamı verdi.

Yunus, “Demokratik isteğimiz Müslüman, Hindu, Budist olarak değil, insan olarak haklarımızı teminat altına almaktır. Bangladeş’i tek bir aile olduğumuz bir yer haline getirmek istiyoruz.” diye konuştu.

Bangladeş’te “bütün sorunlarının temelinde kurumlardaki çürümüşlüğün” yattığını belirten Yunus, bunun düzeltilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Yunus 10 Ağustos’ta, ülkedeki azınlıklara karşı yapılan hücumları “son derece çirkin” olarak nitelemiş ve bunları kınamıştı.

Ne olmuştu?

Bangladeş’te 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda vazife alan şahısların çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının akabinde temmuz ortasında öğrencilerin başını çektiği protestolar başlamıştı.

Yüksek Mahkemenin temmuz sonunda kontenjan kotası oranlarını düşürmesiyle protestolara son verildiği duyurulmuştu.

Gösterilerdeki şiddet olaylarından sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadının yasaklanmasının akabinde protestocular, bu sefer de şovlarda ömrünü yitirenler için “adalet” davetiyle sokaklara dökülmüştü.

Bangladeş’teki şovlar sırasında şiddet olaylarında yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi gözaltına alınmıştı.

Şiddet olayları artarak devam ederken Başbakan Pir Hasina, resmi konutundan ayrılarak askeri helikopterle Hindistan’a gitmiş, bu sırada göstericiler Başbakan’ın resmi konutunu basmıştı.

Siyasi parti temsilcileriyle görüşen Bangladeş Ordu Kumandanı General Waker-Uz-Zaman, Hasina’nın istifa ettiğini ve süreksiz hükümetin kurulacağını duyurmuştu.

Nobel ödüllü Muhammed Yunus, 8 Ağustos’ta geçici hükümet başkanı olarak yemin edip vazifeye başlamıştı.

Muhabir: İbrahim Hamdi Hacıcaferoğlu

    En az 10 karakter gerekli