DOLAR 33,6517 0.12%
EURO 37,1734 0.39%
ALTIN 2.657,130,46
BITCOIN 1966863-3.71534%
İzmir
32°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Yüzlerce fanatik Yahudi Mescid-i Aksa’ya baksın düzenledi
101 okunma

Yüzlerce fanatik Yahudi Mescid-i Aksa’ya baksın düzenledi

ABONE OL
14/08/2024 08:40
Yüzlerce fanatik Yahudi Mescid-i Aksa’ya baksın düzenledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

KUDÜS (AA) – Kudüs İslami Vakıflar Yönetiminden yapılan açıklamada, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin büyük kümeler halinde ve İsrail polisinin müdafaası altında Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlediği belirtildi.

Açıklamada, Filistin topraklarını gasbeden yaklaşık 1600 İsraillinin kümeler halinde Aksa’ya zorla girdiği ve avlusunda İsrail bayrakları açtığı kaydedildi.

Fanatik Musevilerin Aksa’daki mescitlerin içine de baskın düzenlemesinden telaş edildiği vurgulandı.

Filistin topraklarını gasbeden İsrailli kümeler, Musevilerin dini bayramı Tisha B’Av nedeniyle Aksa’ya geniş çaplı baskın düzenleme davetinde bulunmuştu.

Yahudilerin dini gün ve bayramlarında Mescid-i Aksa’ya yönelik baskınlarda önemli artış yaşanıyor.

Filistin topraklarını gasbeden çok sayıda İsrailli, dün, işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Eski Kent bölgesindeki Müslüman mahallelerine de uzanacak biçimde Mescid-i Aksa’nın dışındaki duvarların etrafında İsrail bayrakları açarak “gösteri” yapmıştı.

İşgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların birinci kıblesi olma özelliğini taşıyor.

Yahudiler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetüs Sahra’nın yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun yer aldığı Mescid-i Aksa Külliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu savıyla hafriyat çalışmaları yapıyor, Aksa’da kendilerinin de ibadet etme hakları olduğunu savunuyor.

Eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un, 2000 yılında yüzlerce müdafaasıyla Mescid-i Aksa’yı ziyaret etmesi Filistin topraklarında birkaç yıl devam eden “ikinci intifada”nın birinci kıvılcımı olmuştu.

Mescid-i Aksa’ya ait statüko

Ürdün, 1994’te İsrail ile imzaladığı Vadi Otomobil Muahedesi uyarınca Kudüs’teki dini işlerden sorumlu ülke olarak kabul ediliyor.

Yine 2013’te Ürdün Hükümdarı 2. Abdullah ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında imzalanan mutabakata nazaran, Kudüs ve oradaki kutsal yerlerin savunulması ve vesayet hakkı da Ürdün’e verildi.

Anlaşmaya nazaran Mescid-i Aksa; Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar Yönetiminin himayesinde bulunuyor.

Daha evvel Kudüs İslami Vakıflar Yönetiminin müsaadesi dahilinde Mescid-i Aksa’yı ziyaret eden Museviler, 2003’ten bu yana Vakıflar Yönetiminin egemenliğini ihlal eden İsrail’in tek taraflı kararı çerçevesinde polis eşliğinde Müslümanların kutsal mabedine giriyor.

İsrail idaresi, Mescid-i Aksa’da “sadece Müslümanların ibadet edebildiği öbür dinlerin mensuplarınınsa yalnızca ziyaret edebileceği” tarihi statükonun korunduğunu savunuyor.

Ancak fanatik Yahudi yerleşimcilerin İsrail polisi muhafazasında Aksa’ya düzenledikleri baskınlarda dua etmeleri ve dini ritüelleri yerine getirmeleri sıkça kameralara yansıyor.

Muhabir: Abdel Ra’ouf D. A. R. Arnaout,Muhammed Emin Canik

En az 10 karakter gerekli