DOLAR 33,6517 0.12%
EURO 37,1734 0.39%
ALTIN 2.657,130,46
BITCOIN 1966863-3.71534%
İzmir
32°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Türkiye’nin orta buluculuğundaki Ankara Süreci’nin 3’üncü tipi 17 Eylül’de Ankara’da yapılacak
94 okunma

Türkiye’nin orta buluculuğundaki Ankara Süreci’nin 3’üncü tipi 17 Eylül’de Ankara’da yapılacak

ABONE OL
14/08/2024 12:20
Türkiye’nin orta buluculuğundaki Ankara Süreci’nin 3’üncü tipi 17 Eylül’de Ankara’da yapılacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara Süreci’nin 2’nci çeşit müzakerelerinin akabinde Somali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Ahmed Muallim Fiqi ve Etiyopya Dışişleri Bakanı Taye Atske Selassie ile bakanlıkta düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Fidan, Türkiye’nin orta buluculuğunda Somali ile Etiyopya ortasında yürütülen Ankara Süreci kapsamındaki müzakerelerin 2’nci cinsinin tamamlandığını belirtti.

Görüşmelerde, birtakım spesifik tahlil yollarının ele alındığını kaydeden Fidan, “Bu formüller, mevcut farklılıkların giderilmesini ve her iki taraf için de kabul edilebilir bir çerçeve üzerinde mutabık kalmamızı hedefliyor.” dedi.

Fidan, müzakerelerin birinci çeşidine kıyasla çok daha fazla sayıda mevzunun çok daha kapsamlıca ele alındığı bilgisini paylaşarak, bunu memnuniyet verici gelişme olarak nitelendirdi.

Atılacak somut adımların detaylarına ve teknik boyutlarına odaklanma imkanı bulduklarını lisana getiren Fidan, taraflar ortasında birtakım temel prensipler ve spesifik ögeler üzerinde kıymetli yakınlaşma sağlandığını ve bunun kayda bedel ilerleme olduğunu söyledi.

Fidan, “Türkiye olarak amacımız, yalnızca Somali ve Etiyopya’nın değil, tüm bölgenin faydasına olacak formda mevcut tasaların giderilmesi ve problemlerin çözülmesidir. İşbirliğine dayalı ve yapan bir tahlile ulaşılabileceğine inanıyoruz.” tabirlerini kullanarak, tarafların devamlı iştiraki ve Ankara Süreci’nin başarılı sonuçlanması tarafındaki kararlılıklarının devam etmesiyle, sürdürülebilir ve uygulanabilir sonuca götürecek parametreleri ilgili herkesin faydasına olacak biçimde sonuçlandırabilmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Ankara Süreci’nin devam ettiğine ve kararlı olduklarına işaret eden Fidan, “Bu süreci muvaffakiyetle sonuçlandırmak umuduyla 3’ncü tıp için 17 Eylül’de Ankara’da yine bir ortaya geleceğiz. Bu ortada taraflar ve bölgesel ortaklarımızla istişarelerimiz de devam edecek.” diye konuştu.

Fidan, Somalili mevkidaşı Fiqi ile Etiyopyalı mevkidaşı Selassie başkanlığındaki heyetlerin, görüşmeler boyunca sıkı çalışma ve özveri gösterdiğini vurgulayarak, çabalarından dolayı kendilerine teşekkür etti.

Türkiye’nin, orta buluculuk vazifesini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde üstlendiğine dikkati çeken Fidan, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile Somali Cumhurbaşkanı Hasan Pir Mahmud’un Ankara Süreci’nin başarısı için yapan yaklaşımlarını ve kararlılıklarını sürdürmelerini beklediğini kaydetti.

“Bu adım, bir örnek teşkil etmektedir”

Etiyopya Dışişleri Bakanı Selassie de Türk hükümetine ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bu inisiyatiflerinden dolayı şükran duyduğunu belirtti.

Somali ve Etiyopya’yı bir ortaya getirerek farklılıkları ve ayrılıkları çözümlemek üzere çalışmalar yaptıklarını kaydeden Selassie, Dışişleri Bakanı Fidan’a Etiyopya ziyareti için de teşekkür etti.

Selassie, Dışişleri Bakanı Fidan’ın bu kapsamda Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile de görüştüğünü belirterek, “Bu adım, bir örnek teşkil etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti, Etiyopya ve Somali ortasındaki görüşmelerde kolaylaştırıcılık sağlamak üzere çok değerli bir adım atmıştır. Birebir vakitte şu an için zıt görünen görüşlerimizi uzlaştırmak ve ortadaki uyuşmazlıkları mümkün olduğunca çözmek üzere kıymetli uğraşlar ortaya konmuştur.” değerlendirmesini yaptı.

Selassie, “Sayın Bakan Hakan Fidan’ın, Türkiye’nin kolaylaştırıcı rolüyle bu tahlile acilen ulaştıracağına inanıyoruz. Birebir vakitte Etiyopya’nın bu tahlil sonucunda denize direkt bir ulaşımı da sağlanmış olacaktır.” sözlerini kullandı.

Bu bölgede çok değerli resmi ve süregelen münasebetlerinin olduğunu kaydeden Selassie, “Bu bağlamda en nihayetinde mevcut meseleleri çözecek ve olağan münasebetlerimize devam edebileceğimiz bir tabana ulaşacağımıza inanıyoruz.” dedi.

Selassie, kıymetli kararların süregelen bir angajman sonucunda ortaya konabileceğine inandıklarını lisana getirerek, misyonlarının, bu süreci olumlu biçimde devam ettirmek olduğunu söyledi.

Etiyopyalı Bakan, “Türkiye’nin kolaylaştırıcılığında bu içinde bulunduğumuz şartların ötesini görebilmek ve elbette çok daha yararlı sonuçlar doğuracak üçüncü tıp görüşmelerimizi Somalili kardeşlerimizle sürdürmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.

Umutlarının “umutsuzluğa düşmemek” istikametinde olduğunu vurgulayan Selassie, son tıpta daha verimli toplantılar gerçekleştireceklerini umduklarını tabir etti.

“Bölgemizdeki barış ve istikrara katkılarınızı sunmaya devam ediyorsunuz”

Somali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Fiqi de görüşmelerin ikinci tipine konut sahipliği yaptığı için Türkiye’ye teşekkür ederek, “Bölgemizdeki barış ve istikrara katkılarınızı sunmaya devam ediyorsunuz. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile hükümetinin gayretleri ve bölgedeki istikrarı muhafaza istikametindeki kararlılıkları sayesinde bu görüşmeleri devam ettiriyoruz.” dedi.

Somalili Bakan, “İkinci tur görüşmelerimizde ilerleme kaydettik. Somali, toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve birliğini müdafaa konusunda kararlıdır. Üçüncü cins görüşmeler çerçevesinde burada yakaladığımız, inşa ettiğimiz ivme ile birlikte sonuncu bir tahlile ulaşabileceğimizi umuyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Somali’nin barışçıl ve karşılıklı tarafların faydalanacağı bir sonuca ulaşmayı umduğunu kaydeden Fiqi, Birleşmiş Milletler (BM) konvansiyonları ve deniz kanunlarının Somali halkının onuru ve kaynaklara olan erişim hakkını koruma edeceği formda tahlile ulaşmayı arzuladıklarını lisana getirdi.

Bakan Fidan’ı görüşmelere orta buluculuk yapması nedeniyle tebrik eden Fiqi, bölgedeki gerginlikleri ve tansiyonları azaltmak üzere attıkları adımlardan dolayı Fidan’a teşekkür etti.

Muhabir: Can Efesoy,Muhammet Tarhan

En az 10 karakter gerekli