DOLAR 33,6173 0%
EURO 37,0809 0.14%
ALTIN 2.646,560,07
BITCOIN 1958888-3.73486%
İzmir
39°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Kırtasiye dalından okul alışverişine yönelik “merdiven altı ürün” uyarısı
89 okunma

Kırtasiye dalından okul alışverişine yönelik “merdiven altı ürün” uyarısı

ABONE OL
15/08/2024 00:20
Kırtasiye dalından okul alışverişine yönelik “merdiven altı ürün” uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Başkanı Vecdet Şendil, AA muhabirine, okul alışverişine ait değerlendirmede bulundu.

Şendil, kırtasiye eserlerinde güvenilirlik oranının yüzde 99 seviyesinde olduğunu belirterek, “Velilerimizin bu noktada hiçbir kaygısı olmasın. Biz kesim olarak, TÜKİD olarak her vakit öğrencilerimizin ve ailelerinin yanındayız. Çocuklar bizim geleceğimiz. Gayemiz, çocuklarımızın alacağı eğitimde her vakit onlara en iyiyi sunmaktır.” dedi.

Velilerin alışverişlerini, alanında ihtisaslaşmış kırtasiye perakendecilerinden yapmalarını tavsiye eden Şendil, “Velilerimizin, kendilerine 12 ay boyunca hizmet veren, işi kırtasiye olan, alanında ihtisaslaşmış, eserleri tanıyan, onları yanlışsız esere yönlendirebilecek, sorularına karşılık alabilecekleri, güçlü eser çeşitliliğine sahip noktalar olan kırtasiye perakendecilerini tercih etmelerini öneriyoruz.” tabirlerini kullandı.

“Güvensiz eserler şikayet edilebilir”

Vecdet Şendil, Ticaret Bakanlığının evvelki yıllarda okul döneminde yaptığı kontroller sonucu hazırladığı raporda, Türkiye’deki kırtasiye eserlerinin yüzde 99’unun çocukların sıhhatini tehdit edecek rastgele bir unsur içermediği bilgisinin yer aldığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Taklit, düzmece, korsan, sıhhatsiz kırtasiye eserleriyle olan uğraşımız devam edecek. Lakin bu süreçte velilere de çok iş düşüyor. Veliler merdiven altı, üreticisi ya da ithalatçısı belirli olmayan eserlerden uzak durmalıdır. Kimliği belirli olan eserler alınmalı. Eserin kimliği derken neyi kastediyoruz, bunun da altını çizmek gerekir. Tüketiciler eser alırken kesinlikle etiketine bakmalılar. Ambalajlı, üreticisi ya da ithalatçısı muhakkak olan, yani bir kimliği olan eserleri tercih etmeliler.”

Ticaret Bakanlığının kontroller sonucunda inançsız bulduğu eserlerin İnançsız Eser Bilgi Sistemi’nde (GUBİS) ilan edilerek tüketicilerin bilinçlendirildiğini aktaran Şendil, tüketicilerin aldıkları eserlerin ambalajlarını dikkatle incelemesi gerektiğini söyledi.

Şendil, “Özellikle boya kalemlerinde ‘CE’ işareti ve ‘EN71 standardına uygundur’ ibaresinin bulunup bulunmadığına bakmalılar. Oyuncak formunda olan yahut oyuncak niteliği taşıyan eserlerin hangi yaş kümesine yönelik olduğuna dikkat etmeliler. Sprey boyalar ve yapıştırıcıların su bazlı olması ve solvent içermemesi konusunda hassas davranmalılar. Şayet veliler satın aldıkları eserin inançsız olduğunu düşünüyor ve eser kimliğinden kuşku ediyorlarsa ‘tuketici.gov.tr’ adresli siteden yahut ‘ALO 175’ tüketici çizgisinden şikayette bulunabilir.” formunda konuştu.

“Ürün fiyatları tercihlere göre farklılık gösteriyor”

TÜKİD Başkanı Şendil, ürün fiyatlarının alım gücü ve tercihlere nazaran farklılık gösterdiğini lisana getirdi.

Geçen yıl ile bu yılı kıyasladıklarında, genel olarak eser bazında yüzde 30 ila 60 artış olduğunu söz eden Şendil, kelamlarını şöyle tamamladı:

“Bu yıl bir çanta ortalama 1600 ile 1800 lira ortasında dolacak. Eser fiyatları, elbette alım gücüne ve tercihlere nazaran farklılık gösteriyor. Örneğin 400 liraya da okul çantası alabilirsiniz, bin liraya da. Tüketicinin, talebine ve gelir durumuna nazaran satın alma tercihleri değişiyor.”

Muhabir: Aylin Rana Aydin Kuş

En az 10 karakter gerekli