DOLAR 33,7070 0.2%
EURO 37,0457 0.11%
ALTIN 2.659,830,12
BITCOIN 19716360.83425%
İzmir
34°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

UAIS tipi askeri araç taşıma vagonlarının 2025’te teslimi planlanıyor
71 okunma

UAIS tipi askeri araç taşıma vagonlarının 2025’te teslimi planlanıyor

ABONE OL
16/08/2024 05:40
UAIS tipi askeri araç taşıma vagonlarının 2025’te teslimi planlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, TSK’nın muhtaçlıklarını gidermek maksadıyla yerli ve ulusal imkanlarla tasarlanan ve stratejik bir proje olan “UAIS Tipi Askeri Araç Taşıma Vagonu Projesi”ne ait değerlendirmelerde bulundu.

Milli güvenlik temelleri çerçevesinde, TSK’nın yürüteceği operasyonların sağlıklı bir biçimde gerçekleştirebilmesi hedefiyle, askeri araçların, öncelikle Altay tankının, taşınmasına yönelik vagon tasarladıklarını bildiren Uraloğlu, şunları kaydetti:

“UAIS tipi askeri araç taşıma vagonu yurt dışı NATO vazifelerinde de kullanılabilecek. Prototip imalat süreci devam eden vagonun fren montajının da tamamlanmasından sonra, dinamik testlerinin ilgili standartlar kapsamında gerçekleştirilmesi için çalışmalara başlanacak. Son testlerin tamamlanmasının akabinde vagonları 2025’te teslim etmeyi hedefliyoruz.”

Uraloğlu, vagonun ön tasarım çalışmalarında, “uluslararası karşılıklı işletilebilirlik” bileşenleri olan TSI düzenlemeleri dikkate alınarak konsept dizaynının tamamlandığının altını çizdi.

TSK’nın talepleri doğrultusunda, UAIS tipi askeri araç taşıma vagonuyla, Altay Tankı Versiyon-1 ve Versiyon-2 başta olmak üzere, taşınması planlanan en yüksek dara ve en geniş gabari ölçülerine sahip M60T, Korkut, Samur ve Kirpi araçlarının da demir yolunda taşınması için, yük ve ölçüleri dikkate alınarak, konsept tasarım çalışmalarının gerçekleştirildiğini belirten Uraloğlu, şu sözleri kullandı:

“Vagonun askeri araç taşıma periyotları haricinde kullanılabilmesi emeliyle, TCDD Nakliyat’ın konteyner nakliyatında kullanabilmesi için, konsept dizaynını bu talebi de karşılayabilecek halde tamamladık. Bu sayede UAIS tipi askeri araç taşıma vagonu ile 40 ve 45’lik konteyner taşıma senaryosunun gerçekleştirilmesi de teknik olarak mümkün oldu. Çalışmalar sonucunda darası 24,5 ton düzeyine kadar düşürülen UAIS tipi askeri araç taşıma vagonu ile TSK envanterinde bulunan 104 askeri araçtan 78’inin taşınabilmesi mümkün hale getirildi.”

“Projeyi büsbütün yerli ve ulusal imkanlarımızla tamamlayacağız”

Uraloğlu, tasarım ve tahlil çalışmaları sonucunda büsbütün TÜRASAŞ imkanlarıyla, TSI standartlarına uygun biçimde tasarlanan askeri araç taşıma vagonunun prototip imalat çalışmalarının Sivas Bölge Müdürlüğünde tamamlandığını, prototip vagonun Kasım 2023’te sergilendiğini belirtti.

Vagon kaynaklı imalat etabı ve TSI sertifikasyon çalışmaları kapsamında statik ve tank yükleme testlerinin muvaffakiyetle tamamlandığına işaret eden Uraloğlu, şunları kaydetti:

“Statik, dinamik testlerin ve sonrasında TSI sertifikasyon sürecinin tamamlanmasıyla TSK’nın muhtaçlığı olan stratejik ve kritik değere sahip bir vagon projesini büsbütün yerli ve ulusal imkanlarımızla tamamlamış olacağız. Bu sayede ülkemiz kaynakları tesirli biçimde kullanılarak korunmuş olacak ve kelam konusu vagonun ithal edilmesini engellemiş olacağız. Projenin memleketler arası karşılıklı işletilebilirlik bileşenlerine uygun olarak tamamlanmasıyla UAIS tipi askeri araç taşıma vagonu ihraç edilebilecek. Bu sayede değerli bir ihraç kalemi sağlanmış olacak.”

Muhabir: Zeynep Duyar

En az 10 karakter gerekli