DOLAR 33,7039 0.2%
EURO 37,1114 0.26%
ALTIN 2.706,391,88
BITCOIN 1962059-1.80838%
İzmir
35°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

“Vali kebabı”ndan esinlenip “kaymakam dolması” yaptılar
96 okunma

“Vali kebabı”ndan esinlenip “kaymakam dolması” yaptılar

ABONE OL
16/08/2024 12:40
“Vali kebabı”ndan esinlenip “kaymakam dolması” yaptılar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ÇANKIRI (AA) – İlçede yaklaşık 20 bin dekarda yetiştirilen meşhur on dilim kavun ile 35 bin dekar toprakta yetiştirilen çeltiğe katma bedel kazandırmak ve ilçenin tanıtımına katkı sağlamak için bir çalışma yapıldı.

Kızılırmak Kaymakamlığının teşebbüsüyle bilhassa 15 ve 16’ncı yüzyıllarda saray mutfağında hazırlanan kavun dolmasından esinlenilerek hazırlanan yemekte, ilçede yetiştirilen pirinç, kavun ve Kızılırmak’ta avlanan yayın balığı kullanıldı.

Yeni lezzetin ismine ise Türkiye’nin pek çok kentinde yapılan “vali kebabı”dan esinlenip “kaymakam dolması” denildi.

Kaymakam dolması, dilimli imajı nedeniyle “on dilim” ismi verilen, sert kabuğa sahip kavunun içi boşaltılarak içi, biraz pişirilmiş badem ve kuş üzümlü iç pilavla dolduruluyor, üzerine de yeniden biraz pişirilen yayın balığının etleri konularak fırınlanıyor. Kavun dilimlerinden kesilerek “kaymakam dolması” ikram ediliyor.

Kaymakam Bilal Çitil, AA muhabirine, saray mutfağında kullanılan kavun dolmasını ilçeye nazaran yine yorumladıklarını söyledi.

İlçede yaklaşık 400 çiftçi tarafından 20 bin dekar alanda kavun üretimi yapıldığını belirten Çitil, “Kavunumuzun ilçemizdeki tarihi yaklaşık 100-150 yıla dayanmaktadır. Pazarımız daha çok Ankara ve meşhur on dilim kavun diye isimlendiriliyor. Bu kavundan biz bir eser ortaya çıkardık.” dedi.

“İsraf olmasın diye kavunumuzun artan kısmıyla da kavun muhallebisi yaptık”

Üründe kullanılan materyallerin tamamının Kızılırmak ilçesinde yetiştirilmesine dikkati çeken Çitil, “Bu uyarlamada meşhur kavunumuz, içinde meşhur pirincimiz ve ilçemizden geçen Kızılırmak’ta yakalanan yayın balığı var. İçindeki bütün gereçler ilçemize hastır. İsraf olmasın diye kavunumuzun artan kısmıyla da kavun muhallebisi yaptık.” diye konuştu.

İlçenin tanınırlığını artırmak için bu türlü bir teşebbüste bulunduklarını lisana getiren Çitil, şöyle devam etti:

“İlçemizin katma kıymeti yükselsin diye, bilhassa turist çekebilmek için ve biz bir sonraki evrelerde yayın balığı yakalama tertipleri düzenleyeceğiz. İlçemizde 2 metreyi bulan yayın balıkları da mevcut. Bilhassa Kaymakamlık olarak, şöyle bir projemiz olacak. Vatandaşları ilçemize bekliyoruz, 2 metre ve üzeri yakaladıkları balık için cumhuriyet altını vermeyi taahhüt ediyoruz. Bu biçimde bir kampanyamız olacak. Olağan ki oltayla yakalamaya müsaade ediyoruz, muhakkak kurallarımız da mevcut.”

İlçedeki iki restoranda ve Öğretmenevinde açılacak restoranda vatandaşların kaymakam dolmasını tatma imkanı bulabileceklerini aktaran Çitil, “Bu yayın balıklı olan kavunumuzu yakın vakitte çıkardık, sahiden önemli bir ilgi gördü. İlçemizin tanıtımıyla alakalı da ilgi gördü. Lezzeti çok düzgün. Vatandaşlarımızı bu lezzeti tatmaya bekliyoruz. İlçemizde yetiştirilen kavunu yalnızca kavun olarak satmak değil de bu formda kavunumuzun daha da fazla reklamını yapmış olduk. Tanıtımına önemli yararı oldu. Hemşehrilerimizden de olumlu dönüşler aldık.” sözlerini kullandı.

Muhabir: Muhammed Kaygın,Mustafa Doğan

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.