DOLAR 33,6982 0.15%
EURO 37,1433 0.35%
ALTIN 2.715,882,25
BITCOIN 19902302.80891%
İzmir
34°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Liberya’da 5 bireyde M çiçeği virüsü tespit edildi
101 okunma

Liberya’da 5 bireyde M çiçeği virüsü tespit edildi

ABONE OL
16/08/2024 21:00
Liberya’da 5 bireyde M çiçeği virüsü tespit edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ABUJA (AA) – Liberya Ulusal Halk Sıhhati Enstitüsünden yapılan açıklamada, ülkenin 3 vilayetinde toplam 5 bireyde M çiçeği hadisesinin tespit edildiği duyuruldu.

Hastalığın, bulaşıcı ve tehlikeli olduğu kaydedilen açıklamada, halka salgına karşı daha dikkatli olmaları daveti yapıldı.

Açıklamada, hükümetin salgına karşı nezaret ve önleyici önlemlere olan gereksinimini arttırdığı ifade edildi.

Afrika Birliği, Afrika ülkelerinde süratle yayılan M çiçeği virüsüne karşı kıta çapında halk sıhhati için acil durum ilan etmişti.

Hem hayvanlardan hem insanlardan bulaşıyor

M çiçeği virüsü fareler ve sincaplar üzere kemirgen hayvanlardan yahut enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Virüsün neden olduğu beden döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve gibisi eşyaları kullanmak ve beden sıvılarıyla temas etmek en kıymetli bulaş nedenleri ortasında yer alıyor.

İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzeri kabarcıklara neden oluyor.

Özel bir tedavi usulü olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Hadiselerin büyük kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sıhhatine kavuşuyor.

Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ), “maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)” ismini, 2022’de ırkçılık ve ayrımcılık derdiyle “mpox” olarak değiştirmişti.

Muhabir: Adam Abu-bashal

En az 10 karakter gerekli