DOLAR 33,6982 0.15%
EURO 37,1433 0.35%
ALTIN 2.715,882,25
BITCOIN 19902302.80891%
İzmir
34°

AÇIK

04:33

SABAHA KALAN SÜRE

BM, Afrika’da giderek artan M çiçeği virüsünün kıta dışına yayılmasından kaygılı
65 okunma

BM, Afrika’da giderek artan M çiçeği virüsünün kıta dışına yayılmasından kaygılı

ABONE OL
16/08/2024 21:20
BM, Afrika’da giderek artan M çiçeği virüsünün kıta dışına yayılmasından kaygılı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

NEW YORK (AA) – Haq, New York’taki BM Genel Merkezi’nde yapılan günlük basın toplantısında, Dünya Sıhhat Örgütünün (DSÖ) M çiçeği virüsü hakkındaki son raporlarını paylaştı.

Sözcü Yardımcısı, “Dünya Sıhhat Örgütü’nün dün yaptığı duyuruyu görmüşsünüzdür; bu duyuruda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Afrika’da giderek artan sayıda ülkede görülen M çiçeği virüsü artışının milletlerarası tasa yaratan bir halk sıhhati acil durumu oluşturduğuna karar verilmiştir.” tabirlerini kullandı.

DSÖ’nün, bu virüsün “Afrika ülkelerinde ve muhtemelen kıtanın dışında” daha fazla yayılma potansiyeli konusunda ikazda bulunduğunu hatırlatan Haq, bunun “acil bir değerlendirmeye imkan sağladığını” belirtti.

Haq, örgütün önümüzdeki günlerde daha fazla para ayırması gerekebilecek acil durumlar için 1,45 milyon dolar ayırdığı bilgisini paylaştı.

Bununla birlikte DSÖ’nün, “gözetim, hazırlık ve müdahale faaliyetlerini desteklemek için” başlangıçta 15 milyon dolarlık acil bir finansmana gerek duyduğunu belirten Haq, virüsün yayılmasına karşı tedbir almak için bağışçılara, “tüm gereksinimleri karşılamaları” davetinde bulunduğunu kaydetti.

“M çiçeği virüsü”

M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar üzere kemirgen hayvanlardan yahut enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Virüsün neden olduğu beden döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve gibisi eşyaları kullanmak ve beden sıvılarıyla temas etmek en değerli bulaş nedenleri ortasında yer alıyor.

İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine emsal kabarcıklara neden oluyor.

Özel bir tedavi sistemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Olayların büyük kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sıhhatine kavuşuyor.

Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ), “maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)” ismini, 2022’de ırkçılık ve ayrımcılık korkusuyla “mpox” olarak değiştirmişti.

Muhabir: Mücahit Oktay

En az 10 karakter gerekli