DOLAR 33,6982 0.15%
EURO 37,1433 0.35%
ALTIN 2.715,882,25
BITCOIN 19953731.49537%
İzmir
29°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Türkiye’de her iki meskenden biri sarsıntı sigortalı
97 okunma

Türkiye’de her iki meskenden biri sarsıntı sigortalı

ABONE OL
17/08/2024 08:00
Türkiye’de her iki meskenden biri sarsıntı sigortalı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – AA muhabirinin DASK’tan edindiği bilgiye nazaran, 17 Ağustos 1999’da meydana gelen zelzele derin izler bırakırken bilinçlenme sürecini de beraberinde getirdi.

Bu acı tecrübe, doğal afetlere karşı daha hazırlıklı olunmasının gerekliliğini ortaya koyarken afet idaresiyle ilgili tedbirlerin süratle hayata geçirilmesine, 2000 yılında da DASK’ın kurulmasına vesile oldu.

DASK, toplumun zelzeleye karşı bilinçlenmesini ve afet karşısındaki finansal gücün artırılmasını amaçlıyor.

Tam sigortalılık maksadıyla çalışan DASK, teknik işleticiliğin 8 Ağustos 2020’de Türk Reasürans’a devredilmesi sonrasında sarsıntı sürecini bütüncül bakış açısıyla ele alarak faaliyetlerini aktif ve daima kılmak gayesiyle geliştirmeler yaptı.

Deprem riski daha az olan Ankara’da DASK Harika İdare Merkezi’nin açılması, DASK Ana Bilgi Merkezi’nin yedeği İstanbul’da kalmak üzere Ankara’ya taşınması, teknolojik altyapının yenilenmesi ve ihbar sisteminin güncellenmesi, bu geliştirmelerin başında yer aldı.

DASK’ın sigorta şuurunu artırmak ve toplumun dayanıklılığını güçlendirmek için gösterdiği eforlar, bugün de tıpkı kararlılıkla devam ediyor.

Marmara bölgesinde sigortalılık oranı yüzde 64

DASK bilgilerine nazaran, bugün her iki konuttan biri mecburî sarsıntı sigortasına (ZDS) sahip. Türkiye genelinde zarurî sarsıntı sigortası (ZDS) poliçesi 11,3 milyonu aştı ve sigortalılık oranı yüzde 57 düzeyine ulaştı.

Marmara Bölgesi, yüzde 64 sigortalılık oranıyla birinci sırada yer alırken onu yüzde 57 ile Ege Bölgesi izledi. Sigortalılık oranı İç Anadolu’da yüzde 51, Doğu Anadolu’da yüzde 59, Akdeniz’de yüzde 54, Güneydoğu Anadolu’da yüzde 50 ve Karadeniz’de yüzde 45 civarında.

Sağlanan finansal teminatın tüm vatandaşlara ulaşması, DASK’ın en büyük gayesi. Bu teminatın faal ve güçlü olması da ehemmiyet arz ediyor.

Bu kapsamda ZDS teminatlarında ocak ayından bu yana uygulanan enflasyon müdafaasıyla hem poliçe teminatları aylık enflasyon oranına bağlı ek prim ödemeye gerek kalmadan otomatik artıyor hem de mümkün hasar durumunda tazminat fiyatı aktüel bedel üzerinden hesaplanarak ödeniyor.

DASK’ın ödeme gücü 280 milyar lira

Tüm planlarını en acı senaryoya nazaran yapan DASK, zelzele rezervlerini ve reasürans kapasitesini de artırdı. Ödeme gücünün 25 milyar liradan 280 milyar liraya çıkmasının yanı sıra 640 bin lira olan azami teminat meblağı da 1,5 milyon liraya yükseldi.

Bu teminat kaynaklarını toplanan prim gelirleri ve reasürans muhafazası oluştururken müdafaanın tamamı memleketler arası derecelendirme kuruluşlarınca en az “A” ve üzeri seviyede derecelendirilen reasürörlerden sağlanıyor.

DASK, devlet kaynaklarından büsbütün bağımsız oluşturduğu kapasitesini ZDS poliçesi edinmiş sigortalıların meskenlerinde oluşacak sarsıntı kaynaklı hasarların tazmini için kullanıyor.

ZAS ile sağlanan finansal garantinin kapsamı ve gücü artacak

Sigorta şuurunu artırmak için tüm mecraları kullanan DASK, birçok faaliyet yürütüyor, “DASK Tırı Yollarda Projesi” ile afet devirleri dışında da Türkiye’yi dolaşarak vatandaşlarla buluşuyor ve sarsıntıya ait tüm sorular yanıtlanıyor.

DASK Zelzeleye Sağlam Bina Tasarım Yarışı, üniversitelerin mühendislik ve mimarlık öğrencilerinin projelerini yarıştırarak gençlere zelzele şuuru aşılıyor ve bir zelzele ülkesinde mühendis veya mimar olarak nelere dikkat etmelerinin gerektiği konusunda deneyim kazandırıyor.

DASK Kısa Sinema Yarışı ile toplumun her bölümünde sarsıntıyla hayat şuurunu artırmak hedefiyle farkındalık yaratacak sinemaların üretilmesi teşvik ediliyor.

Bu çalışmaların yanı sıra yakın vakitte hayata geçecek mecburî zelzele sigortasının ZAS olarak genişletilmesiyle birlikte, DASK’ın sağladığı finansal garantinin kapsamı ve gücü değerli ölçüde artacak.

ZAS ile sel ve taşkın niteliğindeki su baskını, heyelan, orman yangını, fırtına, çığ ve dolu üzere doğal afetleri kapsayan garanti sunulacak.

Kurum, ZAS kapsamında ülkenin önde gelen üniversitelerinde misyon alan akademisyenler ve profesyonel gruplarla tüm doğal afet riskleri kıymetlendirdi ve bunlar sonucunda ZAS eserine dair kapsam ve tarife tüm ayrıntılarıyla hazırlandı.

DASK, ayrıyeten 17 Ağustos sarsıntısının 25. yılında bu trajik olayın kazandırdığı dersleri unutmayarak geleceğe daha sağlam adımlarla ilerliyor ve inançlı bir gelecek için çalışmalarını sürdürmeyi taahhüt ediyor.

Muhabir: Serap Doğan

En az 10 karakter gerekli