DOLAR 33,7514 0.2%
EURO 37,3953 0.69%
ALTIN 2.715,83-0,01
BITCOIN 1979103-1.47094%
İzmir
32°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

AB: 2023, insani yardım çalışanları için kayıtlara geçen en ölümcül yıl
95 okunma

AB: 2023, insani yardım çalışanları için kayıtlara geçen en ölümcül yıl

ABONE OL
19/08/2024 14:20
AB: 2023, insani yardım çalışanları için kayıtlara geçen en ölümcül yıl
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – AB Dış İlgiler ve Güvenlik Siyaseti Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile AB Kurulunun Kriz İdaresi ve İnsani Yardımlardan Sorumlu Üyesi Janez Lenarcic’in 19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü hasebiyle yaptıkları ortak yazılı açıklamada, işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze’de son 10 aydır gözler önünde insani felaket yaşandığına işaret edildi.

Çatışma bölgelerindeki insani yardım çalışanlarının kritik rolünün vurgulandığı açıklamada, “Trajik biçimde 2023, insani yardım çalışanları için kayıtlara geçen en ölümcül yıl oldu ve 2024’ün de tıpkı üzücü eğilimi izlemesi olası.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada mahallî insani yardım çalışanlarının öldürülme, kaçırılma yahut yaralanma riski en yüksek kümede bulunduklarının altı çizilerek, bu şahısların her ne kıymetine olursa olsun korunmalarının gerektiği ve bunun milletlerarası insancıl hukuk kapsamında yükümlülük olduğu vurgulandı.

“Bazı devletlerin, insancıl hukukun temel normlarına saygısızlık eğilimi gösterdiklerini görüyoruz”

AB’nin misyonları başındayken hücum üzere risklerle karşı karşıya kalan mahallî yardım çalışanlarına türel yardım ve mali hibeler sağladığı teşebbüsüne değinilen açıklamada, bu fona müracaatların birçoklarının işgal altındaki Batı Şeria ve Gazze’den yapıldığına işaret edildi.

İnsani yardım çalışanlarının güvenliğinin sağlanması için harekete geçilmesi davetinde bulunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Son yıllarda birtakım devletlerin, içinde bulundukları çatışmalarda memleketler arası insancıl hukukun temel normlarına açıkça saygısızlık etme istikametinde yıkıcı tesire sahip bir eğilim gösterdiklerini görüyoruz. Bu durum, kurallara dayalı memleketler arası tertibin temelini oluşturan milletlerarası insancıl hukukun savunulması için memleketler arası toplumun bir bütün olarak kararlı halde harekete geçmesini gerektirmektedir.”

Muhabir: Melike Pala

En az 10 karakter gerekli