DOLAR 34,0098 0.35%
EURO 37,8461 0.13%
ALTIN 2.734,481,01
BITCOIN 20797840.99901%
İzmir
35°

AÇIK

16:57

İKİNDİYE KALAN SÜRE

MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
107 okunma

MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi

ABONE OL
23/08/2024 12:20
MSB: Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – MSB Basın ve Halkla Alakalar Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, bakanlıkta düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında, Malazgirt Zaferi’nin 953’üncü, Sakarya Meydan Muharebesi’nin 103’üncü, Büyük Taarruz’un 102’nci yıl dönümünü kutladı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), operasyonlarını sahanın gerektirdiği, alışılmadık ve öngörülemez seviyede özgün, terör örgütünün sezemeyeceği ve reaksiyon veremeyeceği bir tempo ile kesintisiz formda sürdürdüğünü belirten Aktürk, “Son bir haftada 38 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Böylelikle, 1 Ocak’tan bugüne kadar 868’i Irak’ın, 895’i Suriye’nin kuzeyinde olmak üzere etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1763 olmuştur.” sözünü kullandı.

Aktürk, 3 Ağustos’ta Pençe-Kilit operasyonu bölgesinde yaralanan ve Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavisine devam edilirken 20 Ağustos’ta şehit olan Piyade Uzman Çavuş Muhammed Emin Önk’e Allah’tan rahmet diledi.

70 bin 712 kişinin huduttan yasa dışı geçmesi önlendi

Tuğamiral Aktürk, hudutların ağır, faal ve dinamik önlemlerle çok istikametli bir biçimde korunduğuna vurgu yaparak, “Son bir hafta içerisinde, 8’i terör örgütü mensubu olmak üzere 337 şahıs yakalanmış, 1 Ocak’tan bugüne kadar yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 8 bin 673 olmuştur. Son bir haftada engellenen 1381 şahıs ile bu yıl içerisinde engellenen kişi sayısı da 70 bin 712’ye ulaşmıştır.” diye konuştu.

Irak ile “Ortak Güvenlik Uyum Merkezi”

Tuğamiral Aktürk, TSK’nın milletlerarası harekat ve misyonlar ile dost ve müttefik ülkelerdeki eğitim ve danışmanlık faaliyetlerine muvaffakiyetle devam ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“15 Ağustos’ta dördüncüsü Ankara’da gerçekleştirilen, ülkemiz ile Irak ortasındaki ‘Yüksek Seviyeli Güvenlik Mekanizması’ toplantısına katılan Sayın Bakanımız, Irak Savunma Bakanı ile ‘Askeri, Güvenlik İşbirliği ve Terörle Uğraşa Dair Mutabakat Zaptı’ imzalamıştır. Kelam konusu mutabakat ile Bağdat’ta kurulacak olan Türk ve Iraklı çalışanın birlikte misyon yapacağı ‘Ortak Güvenlik Uyum Merkezi’ ile istihbarat, bilgi paylaşımı, askeri stratejik planlamalar yapılacak, ayrıyeten alandaki ögelerimiz ortasında uyum sağlanarak iki ülke için de tehdit olan terör örgütlerine karşı eşgüdüm içerisinde hareket edilecektir. Yeniden bu muahede ile Başika’da teşkil edilecek olan Ortak Eğitim ve İşbirliği Merkezi ile Irak güvenlik güçleri çalışanının terörle gayret ve güvenlik hususlarında kapasitesinin artırılması gayesiyle askeri eğitim verilmesi ve deneyim paylaşımı yapılması planlanmaktadır. Son basamakta, her iki ülke halkı için tehdit oluşturan terör, bölgede sorun olmaktan çıkartılacaktır.”

Bakan Güler, Endonezya’da temaslarda bulunuyor

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in programı hakkında da bilgiler veren Aktürk, Bakan Güler’in, 19 Ağustos’ta gittiği ve 2 gün resmi temaslarda bulunduğu Malezya ziyaretinin akabinde, 21 Ağustos’ta Endonezya’ya geçtiğini bildirdi.

Aktürk, Bakan Güler’in, Endonezya ziyaretleri kapsamında bugün Endonezya Cumhurbaşkanı ve aynı zamanda Savunma Bakanı olan Prabowo Subianto ile görüşeceğini, 24 Ağustos’ta ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iştirakiyle gerçekleştirilecek “Aksaz Tersanesi Komutanlığı Açılış ve Deniz Platformları Teslim Töreni”ne katılacağını söyledi.

İsrail’in Gazze’de devam eden saldırıları

Tuğamiral Aktürk, Filistin’de 7 Ekim’den bu yana her geçen gün meyyit sayısının yükseldiğini, Filistin halkının her türlü temel haklarından yoksun bırakıldığını, yerlerinden edildiğin, hastanelerin, okulların ve çadır kampların bombalandığını, açlığın ve salgın hastalıkların kol gezdiğini hatırlattı.

Filistin’de yaşananların önemli tasa kaynağı olmaya devam ettiğini belirten Aktürk, “İnsanlık cürümlerini işlemeye devam eden İsrail, katlettiği saf beşerlerle birlikte hayatta kalanlara da her türlü zulmü ve işkenceyi yaşatmaktadır. Milletlerarası hukuk ve insancıl hukukun ağır ihlali olan bu ataklar karşısında, milletlerarası aktörlerin sonuç sağlayıcı kararlılıkta olması gerekmektedir. Bu prestijle, kalıcı ateşkese yönelik çalışmaların hızlanmasını ve olumlu neticelenmesini temenni ediyoruz.” formunda konuştu.

Eğitim ve tatbikatlar

Türk Silahlı Kuvvetlerinin eğitim ve tatbikat faaliyetlerinin de aralıksız devam ettiğine vurgu yapan Tuğamiral Aktürk, şunları kaydetti:

“Bu kapsamda, TCG Burgazada gemimiz, 13-16 Ağustos tarihleri ortasında Romanya Deniz Kuvvetleri Günü münasebetiyle Köstence/Romanya’ya liman ziyareti gerçekleştirmiştir. TCG Bayraktar gemimizin, 14 Temmuz-17 Ağustos tarihleri ortasında icra edilen Deniz Harp Okulu Açık Deniz Eğitimleri kapsamındaki seyir faaliyetleri 17 Ağustos’ta tamamlanmıştır. Arnavutluk Deniz Kuvvetlerine ilişkin Ariku gemisi tarafından 17-20 Ağustos tarihleri ortasında İzmir’e liman ziyareti yapılmıştır. Endonezya Deniz Kuvvetlerine ilişkin Diponegoro korveti tarafından 16 Ağustos-3 Eylül tarihleri ortasında Mersin’e, Almanya Deniz Kuvvetlerine ilişkin HAMBURG gemisi tarafından ise 22-26 Ağustos tarihleri ortasında Aksaz’a liman ziyaretleri gerçekleştirilmektedir.

TCG Alemdar gemimiz, DYNAMİC MONARCH-24 tatbikatı kapsamında 23-25 Ağustos tarihleri ortasında Cagliari/İtalya’ya liman ziyareti yapacaktır. Arnavutluk Deniz Kuvvetlerine ilişkin Ariku gemisi tarafından 23-27 Ağustos tarihleri ortasında İzmir’e, Almanya Deniz Kuvvetlerine ilişkin Pegnitz gemisi tarafından ise 29-31 Ağustos tarihleri ortasında Çanakkale’ye liman ziyaretleri gerçekleştirilecektir. 18-20 Ağustos tarihleri ortasında, İskenderiye/Mısır’a liman ziyaretinde bulunan Kınalıada korvetimiz, Mısır Deniz Kuvvetleri ögeleri ile geçiş eğitimleri gerçekleştirmiştir. Korvetimizin Mısır ziyareti, TCG Heybeliada’nın 2013 yılındaki ziyaretinden 11 yıl sonra birinci ziyaret olması bakımından değerlidir.”

TCG Kınalıada korvetinin 21 Ağustos’ta Foça limanında gerçekleştirilen karşılama merasimi ile Japonya seyrini tamamladığını anımsatan Aktürk, “Ertuğrul firkateyninin 1889’da çıktığı Japonya seyrinin akabinde 1990 ve 2000’de TCG Turgutreis, 2011’de TCG Gemlik ve 2015’te TCG Gediz Japonya seyri yapmıştır. TCG Kınalıada’nın gerçekleştirdiği seyir, tarihimizde Japonya’ya düzenlenen 5’inci seyir olmuştur. Korvetimiz, Türkiye ile Japonya ortasındaki ilgilerin tesisinin 100’üncü yıl dönümü ve Ertuğrul firkateyninin Japonya seyrinin 134’üncü yıl dönümü kapsamında 8 Nisan-21 Ağustos tarihleri ortasında 136 günde, 19 ülke, 23 liman ziyareti gerçekleştirmiş ve vazife müddetince 1926 saat seyir yapmış, 27 bin 280 deniz mili uzaklık kat etmiştir.” bilgisini verdi.

Savunma sanayisi

Tuğamiral Aktürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, savunma endüstrisinin her alanında yerli ve ulusal olarak geliştirilen stratejik ve teknolojik eserlerle Türk Silahlı Kuvvetlerinin imkan ve kabiliyetlerin daha da arttığını söyledi.

Aktürk, “Kara Kuvvetleri Komutanlığımızca çeşitli ölçüde çağdaş piyade tüfeğinin (MPT-76 MH) muayene ve kabul faaliyeti tamamlanmıştır. Ayrıyeten, bakanlığımıza bağlı ASFAT ile Orman Genel Müdürlüğü ortasında acil durum ve doğal afetlerle çabada, çalışanın ve bölge beşerinin konaklama, beslenme, sıhhat ve hijyen üzere temel hayati muhtaçlıklarını karşılamaya yönelik ‘Seyyar Taşınabilir Üniteler’ kontratı imzalanmıştır. ” dedi.

Doğal afetle mücadele

Türk Silahlı Kuvvetlerinin, insani yardım faaliyetleri ile orman yangınları başta olmak üzere afetlerle çabayı ilgili kurumlarla tam bir uyum içerisinde sürdüğünü belirten Aktürk, “Bu yılın başından 14 Ağustos’a kadar 62 helikopter ile 1079 sorti yaparak orman yangınlarıyla çabaya takviye olan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, 15-19 Ağustos tarihleri ortasında ülkemizin pek çok noktasında meydana gelen orman yangınlarına da 24 helikopter 1639 sorti, 3 bin 57 ton su ile takviye sağlamıştır.” diye konuştu.

Aktürk ayrıyeten, Afyonkarahisar, İzmir ve Ankara’da dün çıkan orman yangınlarını söndürme çalışmalarına dayanak olmak için TSK’ya ilişkin 7 helikopterin görevlendirildiğini ve 116 sorti yaparak 286 ton su attıklarını bildirdi.

Bu sabah prestijiyle da 2 adet Chinook helikopterinin Kızılcahamam’daki yangına müdahale ettiğini vurgulayan Aktürk, “Orman yangınlarıyla çabada gece gündüz demeden misyon yapan kahraman işçimizi tebrik ediyor ve bir defa daha teşekkür ediyoruz. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz yeşil vatanımızın korunmasında ve orman yangınlarıyla uğraşta de dün olduğu üzere bugün ve yarın da aziz milletimizin yanında olmaya devam edecektir.” biçiminde konuştu.

Aktürk ayrıyeten, Malazgirt Zaferi’nin 953’üncü yıl dönümü aktiflikleri kapsamında, SOLOTÜRK tarafından, 24 Ağustos’ta Bitlis Ahlat’ta, 25 Ağustos’ta ise Muş Malazgirt’te şov uçuşu yapılacağını bildirdi.

Irak ile imzalanan mutabakat zaptı

​​​​​​​Bakanlık kaynakları, basın bilgilendirme toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iştirakleriyle 24 Ağustos’ta gerçekleştirilmesi beklenen Aksaz Tersane Komutanlığındaki merasimin ayrıntılarına ait sorular üzerine kaynaklar, “24 Ağustos’ta Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle ‘Aksaz Tersanesi Komutanlığı Açılış ve Deniz Platformları Teslim Töreni’ gerçekleşecektir. Açılış merasiminin akabinde, PİRİREİS denizaltısı hizmete girecek, HIZIRREİS denizaltısı bayrak çekme ve seyir tecrübelerine başlayacak, MURATREİS denizaltısı havuz donatım faaliyetlerine başlayacak, YAKIT 2-3-4 akaryakıt gemileri ile dünyada sınıfının en büyüğü olan 3 bin tonluk denizaltı havuzu hizmete girecektir.” cevabını verdi.

Bakanlık kaynakları, Irak ile imzalanan mutabakat zaptının alanda ne üzere yansımaları olacağına dair sorular üzerine, birtakım basın yayın organlarında yer alan mutabakat metninin gerçek olmadığını ve imzalanan metinden farklı olduğunu bildirdi.

İmzalanan “Askeri, Güvenlik İşbirliği ve Terörle Uğraşa Dair Mutabakat Zaptı” ile taraflar ortasında, askeri ve kolluk güçleri eğitimi, terör örgütlerine karşı gayret, ortak hudut güvenliği, sistemsiz göç ve ortak huduttan sızmalara karşı uğraş, kaçakçılık ve organize hatalarla gayret, istihbarat bilgi alışverişi, askeri savunma alanında işbirliği sağlanacağını söz eden kaynaklar, şunları kaydetti:

“Ortak Güvenlik Uyum Merkezi Bağdat’ta kurulacak, Türkiye ve Irak tarafından görevlendirilecek general düzeyindeki birer kumandan tarafından ortak olarak yönetilecek. Ortak merkezde yalnızca askeri işçi değil, sivil işçi de vazife yapacaktır. Vazife alacak işçi sayısı ve niteliği ile çalışma yöntemleri yapılacak teknik görüşmelerin sonucunda belirlenecektir. Öbür yandan, Irak ordusuna bağlı Başika Üssü’nde Ortak Eğitim ve İşbirliği Merkezi kurulacaktır. Taraflarca ortaklaşa yönetilen merkez, eğitim, bilgi ve deneyim paylaşımı alanında faaliyet yürütülecektir. Sonuç olarak imzalanan mutabakat zaptıyla terör örgütleri yahut yasaklı örgütlerin iki ülkenin egemenliğine, güvenliğine ve bölgesel güvenliğe oluşturduğu tehditlerin bertaraf edilmesi ana maksattır.”

ABD ve İngiltere’nin Güney Kıbrıs Rum İdaresi’ne asker konuşlandırması

Bakanlık kaynakları, İsrail ve İran ortasındaki gerginliğin akabinde ABD ve İngiltere’nin Güney Kıbrıs Rum İdaresi’ne asker konuşlandırmasının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin güvenliğini olumsuz etkileyip etkilemeyeceğine dair sorular üzerine, “Kıbrıs adasında son devirde artan hareketlilik ve GKRY’nin devam eden faaliyetleri titizlikle takip edilmekte, KKTC’nin güvenliğine yönelebilecek her türlü tehdide karşı gerekli önlemler alınmaktadır. Kim ne yığınak yaparsa yapsın, biz her türlü gelişmeyi yakından takip ediyoruz. Şuan için KKTC’nin güvenliği açısından bir eza, olumsuz bir durum kelam konusu değildir.” tabirlerini kullandı.

Muhabir: Utku Şimşek

En az 10 karakter gerekli