AA
KÜTAHYA (AA) – Kütahya’da bulunan Aizanoi Antik Kenti’nde “Toprak Ananın Müsaadeden Vakitte ve Yerde Yolculuk” temasıyla yapılan şenlikte kısa sinemalar iki kategoride yarıştı.
Yönetmen, gazeteci ve muharrir Nebil Özgentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllardır çeşitli sinema şenliklerinin gerçekleştirildiğini fakat buradakinin çok özgün bir ruhu olduğunu belirterek, “Dördüncüsünün güya bir evvelkilere nazaran daha otantik, masal tadında olduğunu görüyorum. Burada amatör üzere görünen fakat ruhu ve sahiciliği olan bir şenlik finali izledim. Nazım Hikmet belgeseliyle kapanmış olması şahsî olarak beni daha çok gururlandırdı. Burada kasketli amcalarımız, teyzelerimiz ve gencecik beşerler, sinema sevenler ve sinemacılar bir ortada olduk. Ay ışığı altında sinema izlendi. Ülkenin her kasabasında bence şenlik yapılmalı.” dedi.
Festivalin Çavdarhisar’da bir pilot model olarak geliştirildiğine işaret eden Özgentürk, şunları kaydetti:
“Şehre bir sinema geldi. Kente bir şenlik geldi. Beşerler gerçekten ekran dışında muazzam bir atmosfer yaşadılar. Kendi adıma ülkenin yüzlerce köyünde, kasabasında bu şenliklerin yapılması lazım diye düşünüyorum. Bu şenliğin 2 bin yıllık bir kentin tabanında, üstünde olması daha da mana katıyor. Bu ülkenin uygarlığını, bu ülkenin renkliliğini ve büyük bir zenginliğini anlatan bir şenlik ayrıyeten. Yani her yanımızdan tarih fışkırıyor. Hepimiz aslında bu Anadolu’da rengarenk insanlarız. Kalbimizde onlarca ruh, renk, lisan, ırk var. Bu türlü birleşmesi gerekiyor şenliklerin zira sanat güzelleştirir. Sinema şenliktir, sanat güzelleştirir.”
İki kategoride sinema ve belgesellere ödül verildi
“Yollar, Göçler ve Yemekler” kategorisinin heyetinde başkanlığı Nebil Özgentürk üstlenirken, senarist Pınar Uysal ve direktör Kağan Özdemir de heyette yer aldı.
“Çevre Etiği” ve “Doğa Felsefesi” kategorisinde başkanlığını Prof. Dr. Nesrin Çobanoğlu’nun yaptığı heyette Selim Erdoğan ve Doç. Dr. M. Said Tuğcu da vazife yaptı.
Yönetmen, üretimci ve akademisyenlerin bulunduğu seçici şuranın değerlendirmeleri sonucu finale kalan sinemalar ortasından “Yollar, Göçler ve Yemekler” kategorisinde kurmaca kısmında Özge Uçar Çığşar’ın “Yollarda” sineması birinci, Ahmet Sami Kuriş’in “Doğudan Gelen Hayaletler” yapıtı ikinci oldu.
Belgesel kolunda Hasan Ete’nin yönettiği “İyi Ölüm” birinci, Yusuf İslam Ölmez’in “Işığın İzinde” çalışması ikinci, Semih Sağman’ın “Hayatımın En Hoş Günü” imali üçüncü oldu.
“Çevre Etiği” ve “Doğa Felsefesi” kategorisinde kurmaca kısmında Volkan Karataş’ın üretimi “Mutlak” birinciliği, Mert İnan’ın “Son Fide” sineması ikinciliği, Cihan Yıldırım’ın “Sona Doğru” sineması üçüncülüğü elde etti.
Bu kategorinin belgesel kolunda birincisi Ezel Avcı’ın “Derin Çığlık”, ikincisi Mahmut Taş’ın “Ada”, üçüncü Mehmet Ali Poyraz’ın “Yaren” belgeseli seçildi.
Ahmet Uluçay Mükafatı “Nefes” filminin
Bu yıl özel kategoride “Ahmet Uluçay Ödülü” Cem Terbiyeli’nin “Nefes” sinemasına, “Meter Steunene Ödülü” Emirhan Akaslan ve Kerem Tekinalp’in “Portakal Bahçesi” üretimine, “Yerel Heyet Ödülü” ise Aizada Alymbek’in “Yuva” sinemasına verildi.
Dereceye giren kısa sinema direktörlerine mükafatları, heyetle birlikte takdim edildi.
Festival boyunca alanında dereceye giren kısa sinemaların gösterimleri, söyleşiler, İstanbul İmpro sahne şovları, fotoğraf standı, tadım atölyeleri ve mizah atölyesi gerçekleştirildi.
Muhabir: Hasret Limon
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce