DOLAR 34,0200 0.12%
EURO 38,0211 -0.05%
ALTIN 2.753,820,33
BITCOIN 2165769-0.39388%
İzmir
35°

PARÇALI AZ BULUTLU

19:54

AKŞAMA KALAN SÜRE

Balık ölümlerinin görüldüğü İzmir Körfezi’nde ağır kontrol
75 okunma

Balık ölümlerinin görüldüğü İzmir Körfezi’nde ağır kontrol

ABONE OL
26/08/2024 11:40
Balık ölümlerinin görüldüğü İzmir Körfezi’nde ağır kontrol
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İZMIR (AA) – Berbat koku ve balık vefatlarıyla gündeme gelen İzmir Körfezi’nde Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri detaylı inceleme başlattı.

Kentte 20 Ağustos’ta Bayraklı ilçesi Turan mevkisi kıyısına meyyit balıkların vurması ve makûs koku probleminin ortaya çıkması sonrası kirlilik kaynağının tespiti ve kirliliğin önüne geçilmesi için çalışmalar sürüyor.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının körfezde daha detaylı inceleme yapılacağı açıklamasının akabinde bakanlık merkez teşkilatına bağlı uzman takımlar ile Taşınabilir Su ve Atık Su Tahlil Laboratuvarı, Bayraklı ilçesinden denize dökülen Manda Çayı’nda vazifeye başladı.

Ekipler, çaydan alınan su numunelerini bölgede hazır bulunan Taşınabilir Su ve Atık Su Tahlil Laboratuvarına yönlendirdi.

Ekiplerin körfeze akan Bostanlı, Bayraklı, Laka, Arap ve Balçova dereleri, Manda ve Meles çayları ve Atatürk Organize Sanayi Bölgesi ile Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi arıtma tesislerinden de numuneler alacağı belirtildi.

Derelerin getirdiği kirlilik yükü

Çalışmalarla ilgili gazetecilere bilgi veren Etraf Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzleme ve Çevre Denetimi Daire Başkanı Barış Ecevit Akgün, balık vefatlarına ait vilayet müdürlüğünce yürütülen çalışmalara katkı sağlamak hedefiyle bakanlığın merkez kontrol takımlarıyla laboratuvarı bölgeye yönlendirdiklerini söyledi.

Balık ölümlerinin akabinde denizde çeşitli derinlik ve açıklıklardan numuneler alındığını kaydeden Akgün, şunları kaydetti:

“Burada körfeze girişi bulunan 7 büyük derenin getirmiş olduğu kirlilik yükünün tespitine ait bir çalışma yürüteceğiz. Vilayet müdürlüğümüz tarafından esasen bölgedeki bütün kaynaklar tertipli olarak denetleniyor. Daima atık su izleme sistemleri vasıtasıyla debisi 5 bin metreküpün üzerinde olan 36 atık su arıtma tesisi bilgilerini online olarak izliyoruz. Ancak mevzuat kapsamında bu izleme sistemlerini bulundurması gerekmeyen atık su kaynaklarını da taşınabilir su ve atık su laboratuvarımızda numuneleri almak suretiyle denetleyeceğiz.”

Akgün, birinci tespitlere nazaran bölgede bulunan organizmalardaki önemli artış sebebiyle çözünmüş oksijen ölçüsünün düştüğünü, birikmiş kirliliğin balık vefatlarına neden olduğunun görüldüğünü fakat kapsamlı değerlendirmeyi tahlil sonuçlarına nazaran yapabileceklerini tabir etti.

İZSU’ya ilişkin Narlıdere ve Çiğli arıtma tesislerinden de evvelki günlerde numuneler alındığını aktaran Akgün, tahlil sonuçlarının şimdi çıkmadığını, bu tesislerde de inceleme yapacaklarını kelamlarına ekledi.

Bu ortada grupların numune aldığı Manda Çayı üzerinde meyyit balıkların bulunduğu gözlendi.

Oksijen ölçüsünün artırılması için pompa kuruldu

Balık ölümlerinin görüldüğü körfezde İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı süpürge teknesi paklık çalışmalarını sürdürürken İZSU takımlarının de Bornova deresinin denize döküldüğü noktada taban çamurlarını iş makineleriyle temizledikleri görüldü.

İtfaiye Daire Başkanlığı takımları ise Bayraklı kıyısına 4 hidrosoft pompa kurdu. Pompaların, çektikleri suyu filtreleyerek yine denize deşarj ettikleri, bu yolla su içindeki oksijen oranının da artırılmasının hedeflendiği belirtildi.

Öte yandan TÜBİTAK MARMARA Araştırma Gemisi’nin de İzmir Körfezi’nde çeşitli noktalarda inceleme yaptığı gözleniyor.

Muhabir: Tezcan Ekizler

En az 10 karakter gerekli