DOLAR 34,0334 0.12%
EURO 38,0620 0.13%
ALTIN 2.746,00-0,17
BITCOIN 2148506-1.25902%
İzmir
28°

HAFİF YAĞMUR

13:11

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Basın örgütlerinden AB’ye Gazze’de gazetecileri katleden İsrail’e yaptırım uygulaması daveti
79 okunma

Basın örgütlerinden AB’ye Gazze’de gazetecileri katleden İsrail’e yaptırım uygulaması daveti

ABONE OL
27/08/2024 04:40
Basın örgütlerinden AB’ye Gazze’de gazetecileri katleden İsrail’e yaptırım uygulaması daveti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Hudut Tanımayan Gazetecilerin (RSF) resmi internet sitesindeki açıklamaya nazaran, 60 basın ve insan hakları örgütü, 7 Ekim’den bu yana “benzeri görülmemiş sayıda gazeteci vefatları ve tekrar eden basın özgürlüğü ihlallerinden” ötürü İsrail’e karşı AB’yi harekete geçmeye çağırdı.

AB ülkeleri dışişleri bakanlarının 29 Ağustos’ta Brüksel’deki tepesi öncesi AB Dış Bağlar ve Güvenlik Siyaseti Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’e hitaben yazılan mektupta, “İsrail’in insan hakları ve milletlerarası insancıl hukuk yükümlülüklerine ters halde yol açtığı ölümlerin ve basın özgürlüğü ihlallerinin AB-İsrail İştirak mutabakatının askıya alınmasını ve sorumlulara karşı yaptırım uygulanmasını” gerektirdiği belirtildi.

RSF Brüksel Ofisi Başkanı Julie Majerczak, konuya ait açıklamasında İsrail’e karşı “sözden öte aksiyona geçilmesi” gerektiğini söz ederek, AB’nin üye olmayan ülkelerle yaptığı paydaşlık muahedesinde insan haklarına hürmet ve demokratik unsurların temel alındığını hatırlattı ve İsrail’in açıkça bunu çiğnediğini vurguladı.

AB’nin “İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun gazetecileri katletmeyi durdurması, bilgiye erişim hakkına ve basın özgürlüğüne hürmet göstermesi için gerekli her şeyi yapması gerektiğinin” altını çizen Majerczak, bunun AB’nin “güvenilirliği” için değerli olduğuna dikkati çekti.

İsrail’in, 7 Ekim 2023’ten bu yana akınlarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde hayatını kaybeden gazetecilerin sayısı İbrahim Mervan Muharib’in de öldürülmesiyle 169’a yükseldi.

Muhabir: Şeyma Yiğit

    En az 10 karakter gerekli