DOLAR 34,1485 0.29%
EURO 38,3780 0.46%
ALTIN 2.756,52-0,11
BITCOIN 2032199-5.09199%
İzmir
29°

AÇIK

13:10

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Roma imparatorlarının kucaklaşma sahnesi, Kocaeli Arkeoloji Müzesi’nde birinci sefer ziyarete açıldı
70 okunma

Roma imparatorlarının kucaklaşma sahnesi, Kocaeli Arkeoloji Müzesi’nde birinci sefer ziyarete açıldı

ABONE OL
28/08/2024 02:40
Roma imparatorlarının kucaklaşma sahnesi, Kocaeli Arkeoloji Müzesi’nde birinci sefer ziyarete açıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

KOCAELİ (AA) – 1999 Marmara Zelzelesi sonrası İzmit ilçesindeki Çukurbağ Mahallesi’nde hasar gören bir binanın altında ve etrafında arkeolojik malzemelerle karşılaşılması üzerine Kocaeli Müze Müdürlüğü Başkanlığınca 2001’de başlatılan kurtarma kazılarında bulunan 8 rölyef paneli, 2 heykel ve heykellere ilişkin 12 modül, 2022’de birinci defa sergilendi.

Aynı devirde bulunan ve 10 farklı kırık modülden bir ortaya getirilerek restore edilen, Roma İmparatorları Diokletianus ve Maximianus’un kente girişte yapılan geçit merasiminde tören arabasından inerek birbiriyle kucaklaştığı sahnenin tasvir edildiği rölyef ise 23 yıl sonra tarih ve sanatseverlerin ilgisine sunuldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Serkan Gedük, AA muhabirine, 2022’de müzede birinci sefer sergilenen yapıtların akabinde artık de “İki imparatorun kucaklaşma sahnesi” üzere kıymetli bir sahneyi ziyaretçilerle buluşturduklarını belirtti.

Restore edilen yapıtın her iki taraftan yaklaşan imparatorluk alayını tasvir ettiğini anlatan Gedük, “Solda imparator Diokletianus, sağda İmparator Maximianus’un birbiriyle kucaklaştığı adventus yani kente girişte yapılan geçit merasimini tasvir eden sahnelerden biri. Her iki imparatorun da kemerli, kollu, altın bantlarla süslenmiş tunik, pantolon ve püsküllü imparatorluk pelerini giymiş gösterişli giysiyle tasvir edildiğini görüyoruz. Kısa kesilmiş saçları ve sakalları, Roma devrinde 3. yüzyıl asker imparatorlarının tipik birer örneğini temsil etmesi açısından son derece değerli sahnelerden biri.” diye konuştu.

Çoklu idare sistemini ve eş-imparatorlar ortasındaki siyasi ahengi simgeliyor

Gedük, kucaklaşma motifinin, Diokletianus’un Nikomedia’da uygulamaya koyduğu, tetrarşi (ikili kümeler halinde dört imparatorun yönetimi) olarak bilinen Roma İmparatorluğu’nun yeni çoklu idare sistemini ve eş-imparatorlar ortasındaki siyasi ahengi simgelediğini aktardı.

Roma sanatında daha evvel hiçbir imparatorun aile üyeleriyle bile olsa fizikî manada bu kadar yakın tasvir edilmediğine değinen Gedük, “Roma sanatı ve edebiyatında evliliğin yaygın ikonografik sembolü olan sağ ellerin tokalaşması motifinden türetilmesi olup, siyasi ahengin işareti olarak nitelendirebiliyoruz. Bu panel Tetrarşi Devri’ne ilişkin. Roma İmparatorluğunun dört bir köşesinde kullanılmış çeşitli heykel kümelerinden ‘Tetrarşik kucaklama motifinin’ en eski ve en eşsiz örneğidir.” sözünü kullandı.

O periyoda ilişkin birçok bilgiyi rölyeflerden elde etiklerine işaret eden Gedük, Maximianus’un bindiği at arabasının o periyotta nasıl kullanıldığı, hangi özelliklerde bir merasim arabası olduğunu da bu rölyeflerden anlayabildiklerini kaydetti.

Gedük, kucaklaşma motifinin ziyaretçiyle buluşmasının arkeoloji ve müzecilik açısından kıymetini vurgulayarak, “Tüm ziyaretçileri bu sahneyi görmeleri için müzemize davet ediyorum.” dedi.

Muhabir: Sefa Tetik

En az 10 karakter gerekli