DOLAR 34,0576 0.17%
EURO 38,1205 0.08%
ALTIN 2.744,44-0,54
BITCOIN 2008887-4.41919%
İzmir
31°

AZ BULUTLU

19:51

AKŞAMA KALAN SÜRE

İkinci el taşıt ticaretinde “güvenli ödeme” ile dolandırıcılığın önüne geçilecek
56 okunma

İkinci el taşıt ticaretinde “güvenli ödeme” ile dolandırıcılığın önüne geçilecek

ABONE OL
28/08/2024 13:20
İkinci el taşıt ticaretinde “güvenli ödeme” ile dolandırıcılığın önüne geçilecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yönetmelikle ikinci el ve sıfır kilometre araç alım ve satımına ait yeni kurallar hayat geçirilirken ikinci el taşıt satışlarında İnançlı Ödeme Sistemi’nin herkes tarafından kullanılması mecburî hale getirildi.

AA muhabiri, sistemin vatandaşlar tarafından nasıl kullanılacağına ait bilgileri derledi.

Buna nazaran, “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik” kapsamında, taşıt satış bedeli ile taşıt mülkiyetinin eş anlı el değiştirmesi emeliyle oluşturulan İnançlı Ödeme Sistemi 3 Şubat 2020’de hazır hale getirilerek, Türkiye Noterler Birliği tarafından kullanıma açıldı.

Sistemin kullanımı bugüne kadar ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinde bulunan işletmelerin (oto galerilerin) satışlarında mecburî iken bugünkü yönetmelikle tüm vatandaşları kapsadı. Sistemi kullanım mecburiliği vatandaşlar için 27 Eylül’de yürürlüğe girecek.

Sistem nasıl çalışıyor?

Taşıt satışlarında, taşıt satış bedelinin tamamının ya da bir kısmının nakit, havale yahut EFT üzere sistemlerle ödenmesi durumunda satış bedeli ile taşıt mülkiyetinin eş anlı el değiştirmesini sağlayan sistemde, para transferinin “aracı kuruluş” olarak faaliyet gösterecek olan bankalar, elektronik para kuruluşları ve ödeme kuruluşları tarafından yapılması gerekiyor.

Bu kapsamda, satış için notere gidildiğinde öncelikle satışa mani bir durum olup olmadığı sorgulanacak.

Satışa mahzuru olmayan taşıt için İnançlı Ödeme Sistemi kaydı bulunup bulunmadığı denetim edilecek. Sistem kaydı varsa para transferinin gerçekleşip gerçekleşmediği denetim edilecek.

Para transferi doğrulanmazsa satış süreci kesilecek

Para transferi yapılmadıysa tescil gerçekleşmeden evvel para transferinin gerçekleşmesi beklenecek. Para transferi doğrulandığında para hesapta bloke edilecek ve satış mukavelesi tamamlanacak. Para transferi ile eş anlı olarak taşıt tescili yapılacak. Para transferi doğrulanamaz ise satış süreci kesilecek.

Güvenli Ödeme Sistemi ile taşıt alım satımında itimat tesis edilmesi, dolandırıcılık, sahtecilik ve çalınma risklerinin bertaraf edilmesi, para transferlerinin süratli ve kolay biçimde yapılması ve kayıt altına alınması sağlanacak.

Taraflar açısından çağdaş, inançlı ve teknolojik bir altyapı ile vakit, iş gücü ve maliyet avantajı yaratılması, tıpkı vakitte süreçlerin kayıt altına alınması ve kamu otoritelerine emniyetli dataların sağlanması suretiyle kayıt dışılığın azaltılmasına da katkı sunulması bekleniyor.

Nakit ödemelerde kağıt ya da madeni para taşıma ve sayma zorluğu, bölüm esnasında düzmece para kullanılması ihtimali üzere durumlar ile evre sonrası satış bedelinin ödenmemesi riskleri sıklıkla karşılaşılan durumların başında geliyordu. Düzenleme ile vatandaşların taşıt alım satımında karşılaşabileceği bu üzere zorluklar ile dolandırıcılık faaliyetlerinin önüne geçilmesi hedeflendi.

Muhabir: Erhan Cihan Ünal

En az 10 karakter gerekli