DOLAR 34,2181 0.27%
EURO 37,9975 -0.27%
ALTIN 2.758,450,58
BITCOIN 2020410-0.05579%
İzmir
30°

AÇIK

13:10

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Pentagon: Husilerin Kızıldeniz’de gaye aldığı Yunan gemisi petrol sızdırıyor olabilir
61 okunma

Pentagon: Husilerin Kızıldeniz’de gaye aldığı Yunan gemisi petrol sızdırıyor olabilir

ABONE OL
29/08/2024 02:00
Pentagon: Husilerin Kızıldeniz’de gaye aldığı Yunan gemisi petrol sızdırıyor olabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Pentagon’dan yapılan yazılı açıklamaya nazaran, Sözcü Tümgeneral Pat Ryder, düzenlenen basın toplantısında, Husilerin gaye aldığı gemiye ait açıklamada bulundu.

Ryder, geminin Kızıldeniz’de yanmakta olduğunu, “petrol sızdırıyor” üzere göründüğünü belirtti.

Bu durumun potansiyel bir “çevre felaketi” arz ettiğini aktaran Pentagon Sözcüsü Ryder, Husilerin hareketlerinin global ve bölgesel ticareti istikrarsızlaştırdığını ve denizcilerin hayatlarını riske attığını kaydetti.

Husiler, 21 Ağustos’ta, MV Sounion isimli bir Yunan gemisini “İsrail limanlarına erişim yasağını ihlal ettiği” gerekçesiyle maksat aldıklarını duyurmuştu.

İngiltere’nin Sana Büyükelçisi Abda Sharif, geminin mürettebatının kurtarıldığını, ağır hasar gören geminin ise Kızıldeniz’de mahsur kaldığını açıklamıştı.

Sharif, geminin 150 bin ton petrol taşıdığını aktarmıştı.

Kızıldeniz’deki durum

Yemen’deki İran’ın desteklediği Husiler, İsrail’in Gazze’deki akınlarına reaksiyon gerekçesiyle 31 Ekim 2023’ten bu yana Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koyuyor, kimilerine da insansız hava araçları ve füzelerle ataklar düzenliyor.

Husilerin aksiyonlarının akabinde çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, global deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023’te bir küme ülkenin iştirakiyle Husi güçlerine karşı “Refah Muhafızı Operasyonu” isminde çok uluslu “deniz vazife gücü” oluşturulduğunu açıkladı.

ABD güçleri, bu süreçte birçok kere Yemen’den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu.

Avrupa Birliği (AB) Kızıldeniz’de seyrüsefer güvenliği için 19 Şubat’ta Aspides misyonunu başlatırken İtalya da 5 Mart’ta parlamento kararıyla bu misyona katılarak taktik komutayı üstlendi.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’si, Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayarak Avrupa ile Asya ortasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.

Muhabir: Salih Okuroğlu

    En az 10 karakter gerekli