DOLAR 34,0796 0.05%
EURO 37,8468 -0.66%
ALTIN 2.757,840,56
BITCOIN 20329010.88536%
İzmir
29°

AÇIK

13:10

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

BM, İsrail ordusunun Batı Şeria’daki artan taarruzlarını kınadı
78 okunma

BM, İsrail ordusunun Batı Şeria’daki artan taarruzlarını kınadı

ABONE OL
29/08/2024 07:40
BM, İsrail ordusunun Batı Şeria’daki artan taarruzlarını kınadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi, memleketler arası hukukun ihlal edildiğini belirterek İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria’da artan hücumlarını kınadı.

BM İnsan Hakları Ofisi, İsrail ordusu ve Filistinlileri gasbeden İsraillilerin Batı Şeria’da artan hücumlarına ait yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te 7 Ekim-27 Ağustos tarihlerinde İsrail ordusu ile Filistinlilerin topraklarını gasbeden İsraillilerin ataklarında 628 Filistinlinin öldüğü belirtildi.

İsrail ordusunun Batı Şeria’da düzenlediği hava akınlarında 159 kişinin öldüğüne, bunlardan 29’unun çocuk, 3’ünün bayan olduğuna dikkati çekildi.

Batı Şeria’nın kuzeyinde yer alan Tulkerim kentindeki Işık Şems Mülteci Kampı’na 26 Ağustos akşamı insansız hava aracıyla düzenlenen atakta biri 13, başkası 15 yaşında 2 çocuğun öldüğü söz edildi.

Saldırı sırasında bölgede İsrail güçleri ile Filistinli kümeler ortasında rastgele bir çatışma yaşanmadığı söz edilirken, ölen 2 çocuğun hava akınları sırasında vurulan meskenin yakınındaki bir sokaktan geçtiğine işaret edildi.

Filistinlilerin topraklarını gasbeden İsraillilerin Batı Şeria’da artan akınlarına da dikkati çekilen açıklamada, 26 Ağustos’ta Beytüllahim’in Vadi Rahhal beldesine düzenlenen baskında 37 yaşındaki Halil Salim Halvi’nin öldüğü anımsatıldı.

Halvi’nin Filistinlilerin topraklarını gasbeden İsrailliler yahut İsrailli yedek askerlerce öldürüldüğünün düşünüldüğü aktarılırken, 3 Filistinlinin yaralandığı hücuma karşın İsrail güçlerinin kimseyi gözaltına almadığına dikkati çekildi.

Filistinlilerin topraklarını gasbeden İsraillilerin kimi üst seviye İsrailli siyasetçilerce desteklendiğinin altı çizilen açıklamada, “Halvi’nin öldürülmesi münferit bir olay değil, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’da milletlerarası hukukun ihlali olan yerleşim siyasetinin direkt bir sonucudur. Buna İsrail güçlerinin cürüm paydaşlığı ve halihazırdaki cezasızlık ortamı da dahildir.” tabirlerine yer verildi.

Batı Şeria’daki durumun 7 Ekim’den sonra süratle kötüleştiği ve bundan kaygı duyulduğu belirtilen açıklamada, İsrail güçlerinin bölgedeki taarruzlarına ve Filistinlilerin topraklarını gasbeden İsraillilerin şiddetine göz yummaya devam etmesi halinde durumun daha da berbata gidebileceği ikazında bulunuldu.

Açıklamada ayrıyeten İsrail güçlerinin Batı Şeria’daki artan akınlarında milletlerarası hukukun ihlal edildiğine ve bölgede “patlama seviyesinde” olan durumu daha da alevlendirme riski taşıdığına vurgu yapılarak bu ataklar kınandı.

Muhabir: Mustafa Deveci

En az 10 karakter gerekli