DOLAR 34,0819 0%
EURO 37,6700 -0.27%
ALTIN 2.741,97-0,71
BITCOIN 1982969-1.19403%
İzmir
27°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:09

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Özbekistan’da Kültür Bakanı Nazarbekov ile görüştü
129 okunma

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Özbekistan’da Kültür Bakanı Nazarbekov ile görüştü

ABONE OL
29/08/2024 10:40
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Özbekistan’da Kültür Bakanı Nazarbekov ile görüştü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

TAŞKENT (AA) – Bakan Ersoy, Türkiye’nin Taşkent Büyükelçisi Olgan Bekar, AK Parti Kayseri Milletvekili Bayar Özsoy, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Lideri Serkan Kayalar ile bakanlık yetkililerinin hazır bulunduğu görüşmede konuştu.

Kültürel bağları daha da güçlendirmek hedefiyle bir ortaya gelmenin memnuniyetini yaşadığını kaydeden Ersoy, bu görüşmenin ikili ilgileri daha da ileri düzeye taşıyacağına inandığını belirtti.

Ersoy, haziran ayında Türkiye’de gerçekleştirilen Yüksek Seviyeli Stratejik İşbirliği Kurulu Toplantısı’nda, cumhurbaşkanlarının huzurunda kültürel alanda ortak niyetlerini ortaya koyan bir niyet beyanı imzaladıklarını anımsatarak bu vesileyle iki ülke ortasındaki kültürel alakaları artırmayı, kültürel miraslarını müdafaayı ve ortak projeleri geliştirmeyi öncelikli gayeleri ortasına aldıklarını vurguladı.

İki ülkenin kültürel miraslarının dünya genelinde takdir edilen hazine olduğunu söyleyen Ersoy, “Bu mirası gelecek kuşaklara taşımak ortak öncelikli misyonumuzdur. Bu mirası korumak için gerekli işbirliğini yapmaya her daim hazırız. İşbirliğiyle bu mirası gelecek kuşaklara aktarmamız mümkün.” dedi.

“Özbekistan ile tecrübelerimizi paylaşmaya hazırız”

Ersoy, Türkiye’nin kültür varlıklarının onarımı ve konservasyonuna ait son derece donanımlı laboratuvarlarının bulunduğunu lisana getirerek “Bakanlıklarımız ortasında bu ayın başında gerçekleştirilen çevrim içi toplantıda uzmanlarımızın da lisana getirdiği üzere onarım ve konservasyonun yanı sıra her iki ülkede yer alan tarihi yapıtların zelzeleye dayanıklılığı üzere hususlarda da Özbekistan ile tecrübelerimizi paylaşmaya hazırız.” diye konuştu.

Türkiye’de geçen yıl çok büyük bir zelzelenin meydana geldiğini, bu zelzelelerde birçok tarihi varlığın da yıkıldığını ve hasar gördüğünü tabir eden Ersoy, “Onların niçin yıkıldığını, niçin hasar gördüğünü, bir dahaki sefer yıkılmalarını nasıl engelleriz bunlar konusunda baya tecrübeli hale geldik. Bu tecrübesi de sizinle paylaşmaya hazırız.” sözlerini kullandı.

Ersoy, Türkiye ve Özbekistan’ın kültürlerinin tarih boyunca birbirlerini etkilediğini söz ederek bu varlıklı mirasın yaşatılması için ortak kültürel etkinlikler düzenlemeyi, ortak stant ve şenlikleri teşvik etmeyi, eğitim ve uzman değişimi programına ait adımlar atmayı planladıklarını, Özbekistan’dan da ortak şenlikler ve etkinlikler düzenlenmesiyle ilgili istek ve talepler geldiğini aktardı.

Bu biçim aktifliklerin çok maliyetli, maliyetin gelirinin çok üstünde olduğu etkinlikler olduğunu, Türkiye’de döner sermaye işletmelerini âlâ bir noktaya getirdiklerini ve hem sponsorluktan hem döner sermayeden gelen gelirlerle bu aktiflikleri finanse edebildiklerini vurgulayan Ersoy, Özbekistan’ın bu tecrübelerinden istifade etmek hedefiyle bir teknik grup göndermesi durumunda, Özbek tarafına bu sistemin nasıl çalıştığını gösterebileceklerini lisana getirdi.

Türkiye, 2025 sonunda Özbekistan’da Kültür Günleri düzenleyecek

Ersoy, 2021’in sonunda Türkiye’de Özbekistan Kültür Günleri’nin düzenlendiğini anımsatarak “2025 sonunda da Türkiye’nin Özbekistan’da bu türlü bir kültür şenliği düzenlemesini planlıyoruz.” tabirini kullandı.

Özbekistan’ın da Türkiye’deki Kültür Yolu Şenliklerine dahil edilebileceğini belirten Ersoy, bu çeşit çalışmaları somutlaştırmak için karşılıklı fikir alışverişinde bulunmanın ve mümkün işbirlikleri teknik seviyede masaya yatırmanın çok kıymetli olduğunu ve bakan yardımcıları başkanlığında gerçekleştirilecek kültür karma kurul toplantılarıyla tüm ayrıntıları ele alabileceklerini vurguladı.

“Bizlerin lisanı, dini, kültürü ve kökü bir”

Özbekistan Kültür Bakanı Nazarbekov da Türk heyetini ülkesinde görmekten ötürü duyduğu memnuniyeti lisana getirerek son yıllarda Özbekistan ile Türkiye ortasındaki ilgilerin tüm alanlarda olduğu üzere kültür ve sanat alanlarında da süratle gelişmekte olduğunu vurguladı.

İki ülke halklarının ortak geçmişe sahip olduğunu belirten Nazarbekov, “Bizlerin tarihi köklerimiz birebir, ecdadımız bir. Tek sözle bizlerin lisanı, dini, kültürü ve kökü birdir.” dedi.

İkili ve çok taraflı işbirliğinde 2023’ün kıymetli bir yıl olduğuna işaret eden Nazarbekov, ayrıyeten Özbekistan’da düzenlenen farklı memleketler arası etkinliklere Türkiye tarafının sistemli katıldığını ve bunun kendilerini çok mutlu ettiğini kaydetti.

Nazarbekov, kültür ve sanat eğitimi alanında da iki ülke yüksek öğretim kurumları ortasında verimli projelerin yürütüldüğünü aktararak son yıllarda iki ülkenin ayrıyeten memleketler arası teşkilatlar çerçevesindeki çok taraflı işbirliklerinin de yeni bir seviyeye çıktığını, memleketler arası kuruluşlarda Özbekistan’ın inisiyatiflerinin Türkiye tarafınca daima olarak desteklenmekte olmasının iki ülke halkları ortasındaki münasebetlerin en üst seviyede olduğunu gösterdiğini lisana getirdi.

Özbekistan’daki temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev tarafından kabul edilecek olan Bakan Ersoy; Ekoloji, Çevre Muhafaza ve İklim Değişikliği Bakanı Aziz Abduhakimov ve Turizm Komitesi Lideri Umid Şadiyev ile de bir ortaya gelecek.

Muhabir: Bahtiyar Abdülkerimov

En az 10 karakter gerekli