DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 34215970.63232%
İzmir
20°

HAFİF YAĞMUR

06:24

SABAHA KALAN SÜRE

Tekirdağ’da Perinthos Antik Kenti’ndeki tiyatro gün yüzüne çıkarılıyor
137 okunma

Tekirdağ’da Perinthos Antik Kenti’ndeki tiyatro gün yüzüne çıkarılıyor

ABONE OL
01/09/2024 05:40
Tekirdağ’da Perinthos Antik Kenti’ndeki tiyatro gün yüzüne çıkarılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

TEKIRDAĞ (AA) – Mimar Sinan Hoş Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Koçel Fazilet başkanlığındaki hafriyatlar 4 yıldır devam ediyor.

Antik kentteki tiyatroda 60 kişilik grupla yürütülen hafriyatın yanı sıra alanda mimari belgeleme, jeofizik, su altı araştırmaları ve buluntu inceleme çalışmaları yapılıyor.

Prof. Dr. Erdem, AA muhabirine, Perinthos’un Trakya’daki en kıymetli antik kentler ortasında yer aldığını söyledi.

Antik kentin kıymetli bir tarihe sahip olduğunu belirten Fazilet, şöyle konuştu:

“Bu sene tiyatromuzdaki kazıların üçüncü yılı. Çok büyük bir antik tiyatro. Trakya antik kentleri ortasında bilinen en büyük tiyatro. Vize’de de var bir tane fakat çok küçük çaplı. Sahne binasının tamamı gömülü vaziyette. Sahne binasında fil ayakları vardı. Buradan başladık hafriyata, 6 metrelik bir dolgu var burada. Çok yüksek bir dolgu. Çok dikkatlice temizliyoruz. Zira dolgunun altından çok değerli bulgular geliyor. Bu buluntuların kaçırılmaması gerekiyor. Mesela bu sene bir Roma evresi heykeli bulduk. Çabucak yanında da Geç Antik devre ilişkin mezar bulduk.”

Erdem, hafriyat çalışmaları sürdükçe antik kentle ilgili yeni bilgilere ulaştıklarını lisana getirdi.

Tiyatronun bulunduğu alanda hafriyat çalışmalarının süreceğini anlatan Fazilet, “Tiyatro, kentin çok değerli bir itibar yapısı. Bilhassa Roma periyodunda başşehirlik yapıyor kent. İmparatorların da ilgisi özelinde değerli yapılarla donatıldığını biliyoruz. Yüzeyde bulunan birtakım yazıtlar da imparatorların tiyatroya bağış yaptığını gösteriyor. Hasebiyle çok tanımlanabilir bir yapı olduğu için öncelikle buradan başladık.” dedi.

Tiyatro alanının yanı sıra “Mola Burnu” olarak isimlendirilen bölgede çalışmalara başladıklarını bildiren Fazilet, “Burası hiç araştırılmadı ve hiç bilinmiyor. Oradaki tabakalanmayı anlamak için denetim sondajı açtık. Öncelikle bu sondajda tabakalanmayı anlamayı hedefliyoruz, kültür katmanlarını… Ana karaya kadar ineceğiz. Olağan bir yapı izine rastladığımız takdirde sondaj genişletilecek.” sözlerini kullandı.

Muhabir: Mesut Karaduman

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP