DOLAR 34,0819 0%
EURO 37,6700 -0.27%
ALTIN 2.741,97-0,71
BITCOIN 1982969-1.19403%
İzmir
27°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:09

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

İstanbul’daki okullarda yeni periyodun birinci ders zili için hummalı mesai
99 okunma

İstanbul’daki okullarda yeni periyodun birinci ders zili için hummalı mesai

ABONE OL
01/09/2024 09:20
İstanbul’daki okullarda yeni periyodun birinci ders zili için hummalı mesai
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – Öğrenciler için 2024-2025 eğitim öğretim yılının birinci ders zili 9 Eylül’de çalacak, okul öncesi ve 1’inci sınıf öğrencileri için ahenk haftası eğitimleri ise 2 Eylül’de başlayacak.

İstanbul’daki 7 bin 622 okulda, anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde toplamda 2 milyon 951 bin 685 öğrenci ile 171 bin 262 öğretmen ders başı yapacak.

Yeni eğitim periyoduna sayılı günler kala, geçen yılın yorgunluğunu yaz tatilinde atan öğrenciler yine okuluna kavuşacak olmanın heyecanını yaşarken, megakentteki eğitim yuvalarını da hazırlık telaşı sardı.

Yaz tatili boyunca devam eden çalışmalarda artık sona gelinirken, öğrencilerin daha yeterli ve sağlıklı kurallarda eğitim almalarını sağlamak maksadıyla okullarda hummalı çalışma sürüyor. Okulların tamirat işlerinden boyasına, etraf düzenlemesinden paklığına kadar her türlü gereksinimi gideriliyor.

Okullardaki sıra ve masalar tamir edildikten sonra zımparalanıp cilalandı. Spor salonlarının, kapıların, pencerelerin, tuvaletlerin, lavaboların bakım ve tamiratı yapıldı. İç ve dış cephe boyası, çatıların tamiratı, bahçe duvarlarının tamiratı üzere birçok alanda çalışma gerçekleştirildi.

161 devlet okulunun imali sürüyor

İstanbul’da 3 bin 34 devlet okulu yeni eğitim devrine hazırken, Ulusal Eğitim Bakanlığınca 68, hayırseverlerce 49, İstanbul Proje Uyum Ünitesi (İPKB) tarafından ise 44 yeni okulun inşası devam ediyor.

Öte yandan, okulların sarsıntıya karşı inançlı hale getirilmesi için İPKB tarafından yürütülen İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında şimdiye kadar 961 okul güçlendirildi, 372 okul ise yıkılıp yine inşa edildi.

İstanbul’un birinci hoş sanatlar müzik ortaokulu ile spor ortaokulu eğitime başlayacak

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında öğrencilerin akademik gelişimlerinin yanında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda desteklenmesi hedefiyle açılan İstanbul Hoş Sanatlar Müzik Ortaokulu birinci öğrencilerini kabul edecek.

Yetenek sınavıyla öğrenci alacak, 22 Ağustos’ta mülakatları yapılan müzik okulunun imtihan sonuç listesi, e-okul üzerinden 2 Eylül’de yayımlanacak. Okulda 30 öğrenci okumaya hak kazanacak.

Okulda, ​​​​​​​ortaokul kademesinde okutulacak tüm akademik derslerin yanında müzik alan dersleri, nota solfej, Türk müziği nazariyatı, ritimler ve yordamlar, ferdî ses eğitimi ve ferdi çalgı eğitimi verilecek. Ayrıyeten masterclass çalışmaları, tecrübe paylaşımları üzere akademik müzik altyapısını güçlendirecek birçok aktiflik yapılacak.

Bu yıl eğitimlerini Üsküdar Hezarfen Ahmet Çelebi Ortaokulu binasında sürdürecek okulun, en kısa vakitte üretimi süren kendi binasına taşınması planlanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığınca, Türkiye genelinde belirlenen spor liseleri bünyesinde, öğrencilerin erken yaşta spora yönlendirilmesi ve yetenekli öğrencilerin keşfedilmesi, şuurlu sportmenlerin ortaya çıkması hedefiyle birinci spor ortaokulları açılacak. Ortaokul 5. sınıflarda hayata geçirilecek pilot uygulama kapsamında İstanbul’daki birinci spor ortaokulu da öğrencilerini kabul edecek.

Okulların belirlenmesi için çalışma sürerken, spor ortaokullarında, olağan müfredatın uygulanmasının yanı sıra yüklü olarak vücut eğitimi ve spor dersleri verilecek.

“Çok güçlü bir biçimde yeni periyoda hazırlanıyoruz”

Yeni periyoda hazırlık çalışmalarına ait AA muhabirinin sorularını yanıtlayan İstanbul Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, bu yıl yaklaşık 3 milyon öğrenci ile 175 bin öğretmene okulların kapılarını açacağını söyledi.

Yentür, 2-6 Eylül’de ilkokul birinci sınıflar için ahenk haftası yapılacağını anımsatarak, çocukların okula alışması, fizikî yapıyı öğrenmesi, öğretmenleriyle rahat ve sakin bir ortamda buluşması noktasında son hazırlıkları tamamlamak üzere olduklarını belirtti.

Bu eğitim yılının farklı bir özelliği olduğunu, okul öncesi, ilkokul 1’inci, ortaokul 5’inci ve lise 9’uncu sınıf öğrencilerinin bu yıl Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli müfredatıyla buluşacağını lisana getiren Yentür, şöyle konuştu:

“İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bunun için ağır bir çalışma periyodu geçirdik. Yaz tatilinde öğretmenlerimiz fedakarlık yaptılar. Maarif Modeli’yle ilgili uygulamaları ve bilgilendirmeyi istekli 1000’in üzerinde öğretmenimize yaptık. 2-6 Eylül ortasında da Bakanlığımızın uyguladığı çerçeve programı sonucunda İstanbul’umuzdaki ilkokul 1’inci, ortaokul 5’inci sınıflarda ve lise 9’larda bu dersleri verecek öğretmen arkadaşlarımızın hepsine yeni Maarif Modeli’yle ilgili bir bilgilendirme, çalışma ve seminer takvimi hazırladık. 4 gün boyunca öğretmenlerimiz bu eğitimleri alacak. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzde kurmuş olduğumuz grupla de daima olarak alandaki öğretmenlerimizin takıldıkları ve zahmet çektikleri noktalarda hem akademisyen hem de uzman öğretici arkadaşlarımla yanlarında olacağız. Yeni Maarif Modeli’nin problemsiz, yararlı ve verimli bir biçimde uygulanmasını sağlamak için çalışmalarımızı son kademeye getirdik. Çok güçlü bir halde yeni periyoda hazırlanıyoruz. Güçlü adımlarla inşallah yeni bir başlangıç yapacağız.”

Yentür, bu müfredat modeliyle öğrencilerin toplumsal, kültürel, sanatsal ve akademik taraftan bütün maharetlerinin geliştirilmesini, çoklu öğrenme formülü, marifet temelli öğretim anlayışı ve sadeleştirilmiş müfredat programıyla çocukların faziletli ve uzman insan olarak yetiştirilmesini ve yarınlara hazırlanmasını hedeflediklerini söz etti.

Yenilenen ve sarsıntıya karşı güçlendirilen yaklaşık 60 okulda bu yıl eğitime başlanacak

İl Ulusal Eğitim Müdürü Yentür, kentteki eğitim öğretimle ilgili yapılan yatırımlara değinerek, “Yaklaşık 60 okulumuzu yeni eğitim öğretim yılına hazırlıyoruz. Yenilenen, tekrar yapılan, sarsıntıya karşı güçlendirilmiş okullarımızda eğitim öğretime başlayacağız.” dedi.

İstanbul’da sarsıntı tehlikesi olduğuna dikkati çeken Yentür, bu noktada en değerli konunun çocukların sağlıklı ve inançlı bir formda eğitim alması olduğunu belirtti.

Yentür, bu sebeple kimi bölgelerde zelzele riski taşıyan okul binalarını boşalttıklarını aktararak, “Bu boşaltmadan ötürü ilçelerimizde kısmi bir sınıf yoğunluğumuz var lakin bu süreksiz bir süreç. Zira hem İstanbul Proje Uyum Merkezi hem de Yatırım İzleme ve Uyum Başkanlığı (YİKOB) üzerinden yatırımlarımız sürat kesmeden devam ediyor. İstanbul’un farklı ve güçlü bir istikameti, hayırseverlerin ve bağışçılarımızın katkısı çok büyük. Tıpkı vakitte hayırseverlerin dayanağıyla de yaptığımız okullarımız çok süratli bir biçimde yükseliyor. 1-2 yıllık güçlü sürecimiz var. Yeni binalarımıza kavuştuğumuzda hem tekli eğitimde hem daha inançlı ve sağlıklı ortamlarda çocuklarımız eğitim öğretimlerine devam edecek.” değerlendirmesinde bulundu.

10 bine yakın öğrencinin eğitim alacağı Esenyurt Eğitim Yerleşkesi ekimde açılacak

İstanbul’da bu sene çok farklı bir yapının da öğrencilerle buluşacağına işaret eden Yentür, Esenyurt Eğitim Kampüsü’yle ilgili şu bilgileri verdi:

“Esenyurt’ta yaklaşık 100 bin metrekare kapalı alana sahip çok büyük bir eğitim yerleşkemiz var. İçinde fen lisesinin, imam hatip lisesinin, Anadolu liselerinin, bilim sanat merkezinin, planetaryumun, büyük bir konferans merkezinin, kapalı spor salonlarının, halı alanlarının, basketbol alanlarının olduğu harika, örnek bir eğitim yerleşkesini inşallah ekim ayının başında öğrencilerimizle buluşturacağız. Orada ayrıyeten bir hoş sanatlar ve spor lisesi de açmayı planlıyoruz. Yani A’dan Z’ye orta öğretimin bütün kurumlarının, çeşitlerinin olduğu, 10 bine yakın öğrencinin eğitim öğretim göreceği, sağlam, toplumsal, sportif, kültürel donatı alanlarına sahip çağdaş eğitim yerleşkemiz inşallah bu sene İstanbul’umuzda hizmet vermeye başlayacak.”

Yentür, bu yıl bir yeniliği daha öğrencilerle buluşturacaklarını aktararak, “Çocuklarımızın bedensel yetkinliklerini geliştirebileceği spor liselerimiz var. Bu sene birinci kez İstanbul’da spor ortaokulunu da açıyoruz. Meslek liselerimizin içerisinde bir tane örnek mesleksel ortaokul açıyoruz. Bu da Türkiye için yeni bir model.” diye konuştu.

“İstanbul’un mesleksel eğitim gücünü Şırnak’taki okullarımızla buluşturacağız”

İstanbul Sanayi Odası (İSO), İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve öteki kamu kuruluşlarıyla mesleksel eğitimde ağır bir işbirliği çalışmalarının olduğunu lisana getiren Yentür, İstanbul’un endüstrisinde ve işletmelerindeki tecrübeyi öğrenci ve öğretmenlerle buluşturmak istediklerini, hamilik modeliyle bölümün işbirliğini okullara yansıttıklarını anlattı.

Yentür, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İSO, Şırnak İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası ortasında bir protokol imzalandığını bildirerek, “Bu protokol çerçevesinde İstanbul’daki mesleksel eğitim işbirliğini, mesleksel eğitimin gücünü, potansiyelini, niteliğini Şırnak’taki okullarımızla birleştirmek istiyoruz ve birebir eşleştirme yaptık. İstanbul’un deneyimini, birikimini inşallah 2024-2025 eğitim öğretim yılında Şırnak’la buluşturacağız. Bununla ilgili birinci ziyaretimizi gerçekleştirdik. Eğitim öğretimin başlamasıyla hem öğretmen eğitimi hem sektörel dayanağımız hem öğrenci işbirliği daha çok artmış olacak.” sözlerini kullandı.

Velilere “Eve en yakın okul, en güzel okuldur” mesajı

Öğretmenliğin, talebeliği hiç bitmeyen, motivasyonun yüksek olması gereken bir meslek olduğunu tabir eden Yentür, meslektaşlarının mesleğe birinci başladıkları heyecan, aşk ve şevkle 9 Eylül’de öğrencileriyle buluşacağını lisana getirdi.

Velilere seslenen Yentür, şunları kaydetti:

“İstanbullu velilerimizin gönlü ferah olsun. Bütün eğitim öğretim takımımızla çocuklarımızın en güçlü biçimde yarınlara ulaşması en büyük maksadımız. Bu yolda bütün kurumlarla güçlü bir işbirliğimiz var. Şunu çok yeterli bilsinler. Konuta en yakın okul, en güzel okuldur. Zira hiçbir okul ortasında ayrımcılık yapmamız kelam konusu değildir. Bu noktada bu hassaslıkla çocuklarımızın kendilerine daha fazla vakit ayırabileceği, yorulmadan okula ulaşabileceği, velilerimize ekonomik külfet getirmeyecek yakın okulları tercih etmesi, bu istikamette bizim yerleştirdiğimiz adrese dayalı kayıt sistemiyle eğitim öğretime başlamaları en sağlıklısı olacaktır.”

Muhabir: Zeynep Rakipoğlu

En az 10 karakter gerekli