DOLAR 34,0882 0.05%
EURO 37,7639 0.27%
ALTIN 2.734,35-0,27
BITCOIN 1967503-0.67871%
İzmir
27°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:09

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Maliyeden “vergi yüzsüzü” olmak istemeyenlere son fırsat
92 okunma

Maliyeden “vergi yüzsüzü” olmak istemeyenlere son fırsat

ABONE OL
02/09/2024 05:00
Maliyeden “vergi yüzsüzü” olmak istemeyenlere son fırsat
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Bakan Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayıt dışılık ile çaba, vergide adalet ve aktifliği sağlamanın yürüttükleri iktisat programında en değerli bileşenlerden olduğuna dikkati çekti.

Hükümet olarak bu doğrultuda çeşitli düzenlemeler yaptıklarını lisana getiren Şimşek, “Vergide adaleti güçlendirmek için adımlar atmayı sürdürüyoruz. Vadesi geçtiği halde ödenmemiş vergi ve ceza borçları olan mükelleflerin listelerinin açıklanması istikametinde talimat verdik. Her bir vergi dairesine 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu ve cezası bulunan mükelleflerin isimlerini kamuoyu ile paylaşacağız.” tabirlerini kullandı.

Şimşek, bu kapsamda, 15-31 Ekim 2024 tarihleri ortasında Türkiye genelinde tüm vergi dairelerinde, 1-15 Kasım 2024 tarihleri ortasında ise Gelir Yönetimi Başkanlığı internet sitesinde mükellef bilgilerini içeren listelerin yayımlanacağını açıkladı.

İki başka liste açıklanacak

Bakan Şimşek, hususa ait yordam ve temellerin belirlendiği Vergi Usul Kanunu Genel Bildiriminin yayımlanmak üzere olduğuna işaret ederek, iki başka liste açıklayacaklarını bildirdi.

Borçlu olanlara ait listelerde, 31 Aralık 2023 tarihi prestijiyle vadesi geldiği halde 30 Eylül 2024 tarihi prestijiyle ödenmemiş bulunan vergi ve cezaların yer alacağını belirten Şimşek, açıklamanın bir öbür listesinde ise borçlu olup olmadığına bakılmaksızın haklarında vergi incelemesi yahut takdir kurulu kararlarına nazaran vergi ve ceza hesaplanan mükelleflerden, tarhiyatları 1 Haziran 2023-31 Mayıs 2024 tarihleri ortasında kesinleşenlerin ilan edileceğini kaydetti.

Deprem bölgesinde faaliyet gösteren mükellefler kapsam dışında

Şimşek, kamuoyunda “vergi yüzsüzü” olarak bilinen bu listelerde yer almamak için hala 1 aylık müddet olduğuna dikkati çekerek, “Açıklayacağımız ‘vergi yüzsüzü’ listelerinde isminin yer almasını istemeyen mükellefler için eylül sonuna kadar vakit tanıyoruz.” ikazlarında bulundu.

Bakan Şimşek, düzenlemeyle, Kahramanmaraş’ta meydana gelen sarsıntılardan etkilenen yerlerde zelzele tarihi prestijiyle gelir ve kurumlar vergisi tarafından mükellefiyet kaydı bulunanların mutlaklaşmış yahut vadesi geçtiği halde ödenmemiş vergi ve cezalara ait borçlarının açıklanmayacağını bildirdi.

Muhabir: Mert Davut

En az 10 karakter gerekli