DOLAR 34,0663 -0.01%
EURO 37,7487 0.26%
ALTIN 2.737,15-0,17
BITCOIN 1966499-0.81365%
İzmir
27°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:09

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Bursa’da genç mühendisler ürettikleri masaüstü CNC makinelerini ihraç ediyor
66 okunma

Bursa’da genç mühendisler ürettikleri masaüstü CNC makinelerini ihraç ediyor

ABONE OL
02/09/2024 06:00
Bursa’da genç mühendisler ürettikleri masaüstü CNC makinelerini ihraç ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

BURSA (AA) – CNC makinesi tasarlayıp üretmek için bir ortaya gelen teşebbüsçü mühendisler Yasir Karakuş, Enes Hüseyin Ergün, Avni Pazarbaşı, Tayfun Gümüş ve Ahmet Ergün, yaklaşık iki yıl süren AR-GE çalışmasının akabinde Nilüfer ilçesinde kurdukları tesiste seri üretime başladı.

Masa yüzeyi boyutlarında pirinç, alüminyum ve demir modülleri işleyebilen 4 eksenli CNC makinesi imal eden mühendisler, eserin Amerika merkezli mükafata dayalı fonlama sitelerinde tanıtımını yapıp satış gerçekleştirdi.

Yurt içinden ve 32 ülkeden 150 makine siparişi alan mühendisler, kimilerinin üretimini tamamlayarak müşterilerine ulaştırdı.

Firmanın ortaklarından otomasyon mühendisi Avni Pazarbaşı, AA muhabirine, gruptaki arkadaşlarının daha evvel savunma endüstrisi projelerinde ve AR-GE çalışmalarında yer aldığını söyledi.

Bu süreçte prototipleme faaliyetlerinde dizayn ettikleri eserleri üretmekte epey zorlandıklarını belirten Pazarbaşı, “Küçük boyutlu bir tezgah yaparsak kendi eserlerimizin prototipini rahatça yapabiliriz diye düşünürken bu muhtaçlığı fark ettik. Kendi ihtiyacımızdan hareketle bu eser ortaya çıktı.” dedi.

Pazarbaşı, 4 eksenli olan makinenin bilgisayar denetimli çalışabildiğini lisana getirdi.

Projede birinci eser olarak CNC tornayla başladıklarını, imal ettikleri makinenin denetim kartları, elektronik ve yazılım dizaynlarının kendilerine ilişkin olduğunu bildiren Pazarbaşı, “13 şahısla devam ediyoruz. 10 kişi, AR-GE tarafında yer alıyor, 3 de montaj işçimiz var. Bu stil aygıtların çoklukla endüstriyel versiyonlarında hazır denetimciler ve yazılımlar kullanılır. Endüstriyel versiyonlarından farklı olarak makinemizin bağlanabilirliği (ağ kapasitesi) epeyce yüksek. Hem profesyonel hem de amatör kullanıcılara hitap etmek istiyoruz.” diye konuştu.

“Makine oyun konsolu, cep telefonu ve bilgisayarla denetim edebiliyor”

Pazarbaşı, masaüstü CNC makinesinin AR-GE çalışmalarında, küçük işletmelerde, mesleksel eğitim kursları, meslek liseleri ve üniversitelerdeki eğitim faaliyetlerinde, büyük firmaların prototipleme atölyelerinde kullanılabildiğini anlattı.

Yüksek adetli üretim yapmayan fakat bu çeşit aygıtların üretim kabiliyetine gereksinim duyan işletmeler için masaüstü CNC makinesinin fonksiyonel olabildiğini aktaran Pazarbaşı, şöyle devam etti:

“Cihazımızın temas kabiliyeti endüstriyel versiyonlarına nazaran epeyce yüksek. Oyun konsollarıyla, cep telefonuyla ya da bilgisayarla denetim edebildiğiniz üzere aygıtın üzerine yer alan dokunmatik ekranla da denetim edebilirsiniz. Bu aygıtları kullanmayı hiç bilmeyen birisi, eline oyun konsolunu alarak aygıtı direkt denetim edebildiği üzere yıllarca bunların endüstriyel versiyonlarında çalışmış bir mühendis de oradaki geliştirdiği yazılımları bu makineye aktararak üretim yapabilir. Eserin denetim kartlarının elektronik ve yazılım dizaynları, ekranlar üzerinde yer alan dizaynlarıyla taşınabilir uygulama yazılımları da bize ilişkin.”

Pazarbaşı, yurt dışında bilhassa ABD’den ağır sipariş aldıklarını, bu ülkedeki müşterilerinin yüzde 80’inin ferdi kullanıcılardan oluştuğunu belirtti.

Türkiye’den bir müşterinin ince motifler işleyerek pahalı madenlerle süslediği bireye özel kalemlerin imalatında bu makineyi kullandığını lisana getiren Pazarbaşı, ABD’li bir müşterinin ise avcılık faaliyetlerinde yararlanılan düdükleri ürettiğini söz etti.

Avni Pazarbaşı, makinenin 5 eksenlisini, lazer kesim ve büküm üzere sanayide rastlanan hayli büyük tezgahların maddi olarak daha erişilebilir olanlarını da üretmeyi hedeflediklerine değinerek, şunları kaydetti:

“Bir dünya markası olma gayesiyle yola çıktık. Tanıtımlarımızı ve fuar faaliyetlerimizi büsbütün buna nazaran yönetiyoruz. Eserimizi iki sene evvel Amerika’da yapılan, Togg’un da tanıtıldığı dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarında tanıttık. Birinci sene katıldığımızda ziyaretçilerimiz fuar alanındaki kontrolcülerden Türkiye’deki tezgahları denetim etmişlerdi. AR-GE sürecini tamamlamamızın akabinde geçen yılki fuarda da eserimizi şahsen oraya götürdük. Bunun dışında Avrupa’da 4 tasarım mükafatı aldık. Çok olumlu yansılar geliyor. Yurt dışına gittiğimiz vakit hiç beklemediğiniz taleplerle karşılaşıyoruz. Yeni pazarları keşfediyoruz. Yeni potansiyel müşterilerle tanışıyoruz. Pazarlama faaliyetlerimiz açısından bu fuarda her sene olmayı hedefliyoruz. Avrupa’da ve Uzak Doğu’da da faaliyetlerimiz devam edecek. Oradaki fuarlarla da ilgiliyiz. Japonya’ya 4 tezgah sattık. Japonya’daki Türk ticaret ataşesi üzerinden bize ulaştılar. Bu alakaları bizi epey şad etti. Bu boyutta makineler üreten bir firma için Türkiye’den oraya eser satmak çok büyük bir muvaffakiyet. Amerika pazarı bizim için çok büyük. Orada faaliyetlerimize devam ediyoruz fakat Avrupa ve Uzak Doğu tarafında da şu an müşterilerimiz var.”​​​​​​​

Muhabir: Cem Şan

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.