DOLAR 34,0139 -0.17%
EURO 37,6978 0.13%
ALTIN 2.731,92-0,36
BITCOIN 19895020.71909%
İzmir
33°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

Cenin Belediyesi: İsrail hücumlarının Cenin’e verdiği ziyan yaklaşık 135,2 milyon dolar
54 okunma

Cenin Belediyesi: İsrail hücumlarının Cenin’e verdiği ziyan yaklaşık 135,2 milyon dolar

ABONE OL
02/09/2024 10:20
Cenin Belediyesi: İsrail hücumlarının Cenin’e verdiği ziyan yaklaşık 135,2 milyon dolar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

CENIN (AA) – İsrail askerleri, Cenin kentine yönelik akınlarına 5. gününde de devam ederken, İsrail ordusuna ilişkin iş makinaları Cenin’in kent merkezindeki en işlek noktalardan Sinema kavşağı ve Ebu Bekir Sıddık Caddesi’nde yolları kazıdı. Birebir biçimde, İsrail’e ilişkin iş makineleri, bölgedeki Filistinlilerin dükkanlarını da tahrip etti.

Cenin Belediye Başkanı Nidal el-Ubeydi AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Cenin kentine düzenlediği hücumlarda neden olduğu yıkımı “deprem” olarak niteleyerek, “En büyük kayıp şehitlerin canıdır. Maddi seviyede işgal araçlarının su ve bağlantı çizgilerini kesme ve sabote etme, elektrik trafolarını patlatma üzere altyapıya verdiği tahribat çok büyük.” tabirlerine yer verdi.

“İsrail akınlarının Cenin’e verdiği ziyan yaklaşık 500 milyon şekel (yaklaşık 135,2 milyon dolar) olarak kestirim ediliyor. Kentte sarsıntı olmuş üzere büyük bir yıkım meydana geldi. Sokaklar yerle bir olmuş, konutlar yıkılmış.” kelamlarına yer veren Ubeydi, hücumların üst üste beşinci gününde de devam ettiğini ve her gün yeni yıkımların yaşandığını belirtti.

Saldırılar kamusal ve ekonomik hayatı felç etti

İsrail ordusunun hücumlarının, kamusal ve ekonomik hayatı felce uğrattığını, bölge sakinlerinin şartlarının çok sıkıntı olduğunu ve kuşatma sonucunda doğu mahallesinde ve kampta temel materyal zahmeti yaşandığını vurgulayan Ubeydi şunları söyledi:

“Kentte işgalciler tarafından tahrip edilen yerleri restore etmek ve rehabilite etmek için büyük bir uğraşa gereksinim var. İsrail askerlerinin geri çekilmesinin çabucak akabinde kent sakinlerinin hayatını kolaylaştırmak için kenti mümkün olduğunca uygunlaştırmak için çalışacağız.”

İbni Sina Hastanesi’ndeki sıhhat çalışanı Hazim Mutavvif da İsrail askerlerinin yolları buldozerlerle kazıyarak, tahrip etmesinin hareketlerini kısıtladığını ve acil durumlarda olay mahalline yetişmenin zorlaştığını tabir etti.

Yıkımların kasıtlı ve sistematik bir halde yapıldığını aktaran Mutavvif, “Cenin kent merkezi çatışma bölgelerinden uzak olduğu halde tekrar de ziyan veriliyor.” dedi.

İsrail, 28 Ağustos’ta işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyinde Cenin, Tulkerim ve Tubas kentlerindeki mülteci kamplarına “2. İntifada”nın yaşandığı 2002’den itibaren en ağır ve kapsamlı “Yaz Kampları” saldırısını başlattığını duyurmuştu.

Tubas kentine bağlı el-Faria Mülteci Kampı’ndan sonra Tulkerim’deki Parıltı Şems Mülteci Kampı’ndan çekilen İsrail askerlerinin Cenin’deki taarruzları ise 5. gününde devam ediyor.

İsrail ordusunun 28 Ağustos’tan bu yana işgal altındaki Batı Şeria’ya yönelik akınlarında 26 Filistinli öldürüldü.

İşgal altındaki Batı Şeria ile Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin hücumlarında en az 672 Filistinli hayatını kaybetti.

Muhabir: Mehmet Nuri Uçar,Qais Omar Darwesh Omar,Enes Canlı

En az 10 karakter gerekli