DOLAR 33,9160 -0.49%
EURO 37,5899 -0.18%
ALTIN 2.724,52-0,63
BITCOIN 1980061-0.07839%
İzmir
28°

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Global piyasalar ağır bilgi haftasına temkinli başladı
57 okunma

Global piyasalar ağır bilgi haftasına temkinli başladı

ABONE OL
02/09/2024 15:20
Global piyasalar ağır bilgi haftasına temkinli başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – ABD Merkez Bankasının (Fed) sıkı para siyasetini bu aydan itibaren yavaş yavaş gevşeteceği fiyatlanırken, yıl sonuna kadar atılacak adımların büyüklüğü belirsizliğini koruyor.

Analistler, bu hafta açıklanacak istihdam yüklü datalardan alınacak sinyallerin ABD Merkez Bankasının (Fed) gelecek devirde atacağı adımlar konusunda belirleyici olabileceğini söz ederek, kelam konusu bilgilerin ABD iktisadının gidişatına ait de daha çok bilgi vermesinin beklendiğini söyledi.

Cuma günü açıklanan datalara nazaran ABD Merkez Bankasının (Fed) enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı çekirdek şahsî tüketim harcamaları fiyat endeksi temmuzda aylık bazda yüzde 0,2 ile beklentiler dahilinde, yıllık bazda ise yüzde 2,6 ile kestirimlerin altında arttı.

Ülkede Michigan Üniversitesince ölçülen tüketici inanç endeksi ise ağustosta üst istikametli revize edilerek 67,9 oldu. Tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, ağustosta yüzde 2,9’dan yüzde 2,8’e gerilerken, böylelikle Aralık 2020’den bu yana en düşük düzey kaydedildi.

ABD’de son açıklanan bilgilerden alınan sinyallerin Fed’in bu yıl birkaç defa faiz oranlarını düşürmesi için kapı araladığını söz eden analistler, fiyat baskılarının azaldığını söyledi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ABD Merkez Bankasının (Fed) yıl sonuna kadar 100 baz puanlık faiz indirimine gideceğine kesin gözüyle bakılırken, 50 baz puanlık faiz indiriminin kasım ya da aralıktaki toplantılarda yapılacağına ait öngörüler güçlü kalmaya devam ediyor.

Kurumsal tarafta ise Goldman Sachs’ın iş gücünün yüzde 3 ila 4’ünü işten çıkarmayı planladığına yönelik haber sonrasında ise Bankanın payları günü hafif yükselişle tamamladı

Ayrıca, ABD basınında Intel yöneticilerinin zayıflayan işleri ele almak için yatırım bankacılarıyla birlikte stratejik seçenekler üzerinde çalıştığı haberleri yer alırken, tasarım ve üretim işlerinin bölünmesiyle muhtemel birleşme ve satın almalar dahil çeşitli seçeneklerin değerlendirildiğine dair haberler sonrasında Intel’in payları yüzde 9,5 kıymet kazandı.

Söz konusu gelişmelerle ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi cuma günü yüzde 3,91’den, dolar endeksi de 101,7’den kapandı.

Altının ons fiyatı yeni haftanın birinci süreç gününde evvelki kapanışın yüzde 0,3 altında 2.497 dolardan, Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,9 azalışla 76,2 dolardan süreç görüyor.

Cuma günü, Dow Jones endeksi yüzde 0,55 yükselişle tüm vakitlerin en yüksek kapanışını gerçekleştirirken, S&P 500 endeksi yüzde 1,01 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,13 kıymet kazandı. New York borsasında Personel Bayramı tatili nedeniyle bugün süreç yapılmayacak.

Avrupa borsalarında cuma günü karışık bir seyir öne çıkarken, gözler bölgede açıklanacak imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) datalarına çevrildi.

Cuma günü açıklanan datalara nazaran Avro Bölgesinde enflasyon aylık yüzde 0,2 olurken, yıllık yüzde 2,2 ile 3 yılın en düşük düzeyine geriledi.

Avro Bölgesinde haziranda yüzde 6,5 olan işsizlik oranı ise temmuz ayında yüzde 6,4 düzeyinde ölçüldü.

Analistler, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) bu yıl içinde iki faiz indirimi daha yapacağına kesin gözüyle bakıldığını kaydederek, bölgede enflasyonist baskıların azalmasının üçüncü bir faiz indirimi ihtimalini de güçlendirmeye devam ettiğini belirtti.

Öte yandan ECB yetkililerinin kelamla yönlendirmelerini sürdürürken, ECB Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel cuma günü yaptığı konuşmada “Fiyat istikrarına giden yol bir dizi kritik varsayıma dayanıyor, siyaset kademeli ve dikkatli bir biçimde ilerlemelidir.” tabirini kullandı.

ECB üyesi ve Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau ise ECB’nin eylül ayında faiz oranlarını düşürmesinin makul olacağını belirterek, yetersiz büyüme riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini kaydetti.

Hafta sonu Almanya’nın Thüringen Eyalet Meclisi seçimlerinde çok sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi yüzde 30,8 oy alarak birinci olurken, Saksonya Eyalet Meclisi seçimlerinde Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) yüzde 31,5 oyla başı çekti.

Almanya’da Thüringen eyaletinde sandık çıkış anketlerine nazaran 2. Dünya Savaşı sonrası devirde çok sağ, birinci sefer bir eyalet parlamentosu seçiminde birinci sırayı aldı.

Cuma günü, İtalya’da FTSE MIB yüzde 0,53 yükselirken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,04, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,03, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,13 geriledi. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne karışık bir seyirle başladı.

Stoxx Europe 600 gösterge endeksi cuma günü 525,05 puanla rekor kapanış gerçekleştirirken, gün içerisinde 526,66 düzeyiyle tüm vakitlerin en yüksek düzeyini gördü.

Asya tarafında haftanın birinci süreç gününde karışık bir seyir öne çıkarken, Hong Kong’da Hang Seng endeksinde gayrimenkul bölümü öncülüğünde satış baskısı derinleşti.

Çin’de açıklanan imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), ağustosta 0,3 puan azalarak 49,1’e gerilerken, Çin’de imalat endüstrisinde ekonomik aktivite, ağustosta evvelki 3 aydaki daralma seyrini devam ettirdi.

Analistler, cuma günü açıklanan Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) datalarının ise yüzde 2,6 ile öngörülerin üzerinde artmasının Japonya Merkez Bankasının (BoJ) önümüzdeki aylarda faiz artırımı yapacağı tarafındaki beklentileri besleyebileceğini söyledi.

Bugün bölgede açıklanan bilgilere nazaran Japonya’da imalat sanayi PMI 49,8’e çıkarken, Çin’de Caixin imalat sanayi PMI ağustos ayında 50,4 ile öngörülerin üzerinde gerçekleşti.

Söz konusu gelişmelerin akabinde dolar/yen paritesi bir evvelki kapanışın çabucak üzerinde 146,1 düzeyinde bulunuyor.

Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,4 paha kazanırken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,7 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,7 geriledi.

Perşembe günü alış yüklü bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü evvelki kapanışa nazaran yüzde 0,78 artışla 9.833,22 puandan tamamlarken, bugün gözler ikinci çeyrek büyüme datalarına çevrildi.

AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistler, Gayrisafi Yurt içi Hasıla’nın (GSYH) bu yılın 2. çeyreğinde yıllık bazda yüzde 3 arttığını iddia ediyor.

Ekonomistlerin 2024 yılının tamamına ait büyüme beklentilerinin ortalaması ise yüzde 3,24 oldu.

Öte yandan yarın açıklanacak enflasyon dataları yurt içi piyasanın odağında yer almaya devam ediyor.

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, Ağustos ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 2,64 arttığını iddia ederken, ekonomistlerin ağustos ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına nazaran bir evvelki ay yüzde 61,78 olan yıllık enflasyonun yüzde 52,20’ye ineceği öngörülüyor.

Dolar/TL, cuma günü yüzde yatay seyirle 34,0817’den kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında bir evvelki kapanışın çabucak altında 34,0760 düzeyinden süreç görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde büyüme ve imalat sanayi PMI verisi, yurt dışında ise dünya genelinde imalat sanayi PMI datalarının takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.900 ve 10.000 düzeylerinin direnç, 9.750 ve 9.600 puanın takviye pozisyonunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek datalar şöyle:

10.00 Türkiye, 2. çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH)

10.00 Türkiye, ağustos ayı imalat sanayi PMI

10.55 Almanya, ağustos ayı imalat sanayi PMI

11.00 Avro Bölgesi, ağustos ayı imalat sanayi PMI

11.30 İngiltere, ağustos ayı imalat sanayi PMI

Muhabir: Mahmut Çil

En az 10 karakter gerekli