DOLAR 33,9887 0.31%
EURO 37,5628 0.06%
ALTIN 2.714,22-0,30
BITCOIN 1962392-0.81455%
İzmir
30°

PARÇALI AZ BULUTLU

21:05

YATSIYA KALAN SÜRE

Yeni müfredatla kaynaştırma öğrencilerine sınıflarda “farklılaştırılmış eğitim” başlıyor
95 okunma

Yeni müfredatla kaynaştırma öğrencilerine sınıflarda “farklılaştırılmış eğitim” başlıyor

ABONE OL
03/09/2024 16:00
Yeni müfredatla kaynaştırma öğrencilerine sınıflarda “farklılaştırılmış eğitim” başlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Bu kapsamda sınıflardaki özel eğitim öğrencilerinin hem akademik hem toplumsal açıdan desteklenmeleri için milletlerarası normlara uygun 12 rehber kitap hazırlanarak öğretmenlerin dikkatine sunuldu. Kitaplarda, öğretmenlerin sınıf içi uygulamalarında yararlanabilecekleri birçok örnek ve usul sunuldu. Bu formüller, sınıf içinde her öğrencinin farklı gereksinimlerine uygun olarak derslerin nasıl farklılaştırılabileceğine dair pratik bilgiler içeriyor.

AA muhabirinin Bakanlık yetkililerinden aldığı bilgiye nazaran, farklılaştırılmış eğitim, her öğrencinin öğrenme suratına, yeteneklerine, ilgi alanlarına ve ferdi gereksinimlerine nazaran şekillendirilen bir öğretim yaklaşımı olarak yeni eğitim ve öğretim periyodunda yeni müfredatla birinci sefer geniş kapsamlı biçimde hayata geçirilecek.

Öğrencilerin fizikî, bilişsel, duygusal ve davranışsal özellikleri dikkate alınarak, eğitimde fırsat eşitliği sağlanması hedeflenen öğretim yaklaşımıyla öğrencilerin kendilerine mahsus öğrenme yollarını keşfetmeleri ve eğitim süreçlerinden azamî randıman almaları hedefleniyor.

Yeni yaklaşımda, öğrenciler ortasındaki ferdi farklılıklar göz önünde bulundurulacak ve öğretim süreci daha esnek ve tesirli hale getirilecek. Ayrıyeten öğretmenlere de her öğrencinin öğrenme tarzına uygun prosedürleri uygulama imkanı tanınacak.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin bu yaklaşımı, öğrencilerin eğitimdeki muvaffakiyetlerini artırmayı ve potansiyellerini en üst seviyeye çıkarmayı amaçlıyor.

Destekleme ve zenginleştirme yaklaşımları

Yeni müfredatta farklılaştırmanın iki temel boyutu olan destekleme ve zenginleştirme yaklaşımlarına özel ehemmiyet verildi.

“Destekleme”, bilhassa öğrenme sürecinde daha fazla vakit ve tekrar gereksinimi duyan öğrenciler için uygun stratejiler geliştirmeyi hedeflerken, bu öğrencilerin sınıf içi muvaffakiyetlerini artırmayı amaçlıyor. Bu kapsamda, her öğrencinin kişisel öğrenme suratına uygun olarak ders içeriği, süreç, eser ve ortamlar adapte edilerek, tüm öğrencilerin eşit öğrenme fırsatlarına sahip olması sağlanıyor.

“Zenginleştirme” ise yüksek performans gösteren yahut potansiyeli yüksek öğrenciler için daha derinlemesine ve geniş kapsamlı öğrenme fırsatları sunmayı amaçlıyor. Bu öğrenciler için müfredatın içerikleri genişletilerek ve öğrenme aktiflikleri çeşitlendirilerek, onların ferdî gelişimlerine katkı sağlanıyor.

Bu sayede, öğrencilerin yalnızca temel bilgileri öğrenmekle kalmayıp, derinlemesine tahlil yapabilme ve eleştirel düşünme hünerlerini geliştirmeleri teşvik ediliyor.

Somut uygulamalar: Öğretmen rehber kitapları ve kılavuzlar

Bu doğrultuda, Ulusal Eğitim Bakanlığınca, ortaöğretim seviyesindeki öğretmenlere yeni yaklaşım konusundaki ayrıntıların yer aldığı “Farklılaştırılmış Öğretim Etkinlikleri” rehber kitapları yayımlandı.

Kitaplarda, 9, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencilerine yönelik Türk lisanı ve edebiyatı, matematik, tarih, coğrafya, ideoloji, fizik, kimya, biyoloji ve İngilizce derslerinde farklılaştırma uygulamalarını destekleyecek içerikler yer alıyor.

Kitaplar, sınıf içi etkileşimlerin artırılması, işbirliğine dayalı öğrenme ortamlarının oluşturulması ve öğrencilere öz itimat kazandırılması üzere gayeler doğrultusunda, farklılaştırılmış öğretim stratejilerini içeriyor.

Her öğrencinin kişisel öğrenme gereksinimleri düşünülerek hazırlanan bu kitaplarda, derslerin içeriği, süreci ve eserleri farklılaştırma teknikleriyle zenginleştirildi ve öğrenme ortamları bu stratejilere nazaran şekillendirildi.

Rehber kitaplarda, öğrencilerin öğrenme sürecinde karşılaştıkları zorlukları aşmalarına yardımcı olacak müdahale stratejileri detaylı biçimde ele alındı.

Bu stratejiler, öğrencilerin gereksinimlerine nazaran ders içeriğini, öğretim usullerini, sınıf ortamını ve kıymetlendirme yollarını uyarlamayı kapsıyor. Öğretmenlerin, öğrencilerin güçlü yanlarını öne çıkararak onların eksiklerini gidermeye yönelik stratejiler geliştirmesi teşvik ediliyor.

Rehber kitaplar, bilhassa kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim alan öğrenciler için büyük kıymet taşıyor. Kitaplar, bu öğrencilerin, sınıf içi performanslarını artırmayı ve öğrenme süreçlerine daha aktif iştiraklerini sağlamayı amaçlıyor.

Kaynaştırma öğrencilerinin eğitimde akranlarıyla eşit düzeyde ilerleyebilmesi için gerekli olan destekleme çalışmaları da müfredata dahil edildiğinden özel eğitim muhtaçlığı olan öğrenciler için “Farklılaştırılmış Öğretim ve Müdahale Stratejileri” öğretmen rehber kitapları, öğretmenlere yol gösterici olması hedefiyle ayrıntılı bir biçimde tasarlandı.

Rehberler, öğrencilerin akranlarıyla öğrenme süreçlerine faal iştiraklerini sağlamak için gerekli tüm araçları sunuyor. Müdahale stratejileri, öğrencilerin hem akademik hem de toplumsal açıdan desteklenmelerine odaklanıyor.

Dersleri nasıl farklılaştırabileceklerine ait pratik bilgiler içeriyor

Kitaplarda, öğretmenlerin sınıf içi uygulamalarında yararlanabilecekleri birçok örnek ve sistem sunuldu. Bu metotlar, sınıf içinde her öğrencinin farklı gereksinimlerine uygun olarak derslerin nasıl farklılaştırılabileceğine dair pratik bilgiler içeriyor. Öğretmenlerin kelam konusu usul ve stratejileri derslerinde kullanmaları, hem öğrencilerin öğrenme tecrübelerini zenginleştirecek hem de ferdi muvaffakiyetlerini artıracak.

Rehber kitaplarda öğrencilerin öngörülebilir öğrenme zahmetleri dikkate alınarak, etkinlikler üzerinde farklılaştırmalar yapıldı. Ayrıyeten, milletlerarası normlara ve uygulamalara uygun olarak hazırlanan bu rehberlerde, toplumsal kabul, olumlu sınıf iklimi oluşturma ve tesirli sınıf idaresi stratejileri üzere bahisler da ele alındı.

Lise öğrencileri için yeni kılavuz yolda

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında ortaöğretim öğrencilerine yönelik “Farklılaştırılmış Öğretim ve Müdahale Stratejileri” kılavuzu da hazırlanıyor. Birinci evrede 9. sınıf öğrencileri için Türk lisanı ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih ve coğrafya derslerine yönelik tasarlanan çalışmada, ilerleyen süreçte 10, 11 ve 12. sınıflar da yer alacak.

Kılavuz, öğrencilerin mevcut müfredatın ötesine geçerek daha derin ve geniş kapsamlı bir öğrenme tecrübesi yaşamalarını amaçlıyor.

Zenginleştirilmiş öğrenme dizaynları, öğrencilerin bilgi, marifet, bedel ve eğilimlerini en üst seviyeye çıkarmayı hedeflerken, öğretmenler için de uygulamaya yönelik kapsamlı bir kaynak sunuyor. Kılavuzda yer alan etkinlikler, öğrencilerin faal iştirakini sağlamak ve öğrenilen bilgilerin kalıcılığını artırmak hedefiyle Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin gayelerine uygun olarak, öğrencilerin akademik muvaffakiyetlerini destekleyecek ve onların daha karmaşık düşünme maharetlerini geliştirmelerine imkan tanıyacak biçimde tasarlanıyor.

Muhabir: Selma Kasap

En az 10 karakter gerekli