DOLAR 34,0579 0.04%
EURO 37,6491 0.05%
ALTIN 2.744,110,03
BITCOIN 19483203.61795%
İzmir
32°

PARÇALI BULUTLU

16:40

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Kahramanmaraş’taki sarsıntıların Malatya’daki faylara tesiri araştırılıyor
101 okunma

Kahramanmaraş’taki sarsıntıların Malatya’daki faylara tesiri araştırılıyor

ABONE OL
03/09/2024 20:20
Kahramanmaraş’taki sarsıntıların Malatya’daki faylara tesiri araştırılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

MALATYA (AA) – Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Aksoy, AA muhabirine, “Türkiye Canlı Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırması Projesi”nde ülke genelinde 14 üniversiteden 100’ün üzerindeki araştırmacının vazife aldığını söyledi.

Geçen yıl eylül ayından bu yana değişik faylar üzerinde çalışmaların devam ettiğini hatırlatan Aksoy, “Burada Malatya fayıyla ilgili proje yürütüyoruz. Malatya fayı güneyden kuzeye 3 kısımdan oluşuyor. Akçadağ ve Arguvan segmenti ve Kemaliye’ye kadar gidiyor.” dedi.

Prof. Dr. Aksoy, Fırat Üniversitesinden Dr. Öğretim Üyeleri Sibel Korkulu, Serap Çorak Erol ve Elif Akgün ve yüksek lisans öğrencisi Pınar Özdoğan, Dokuz Eylül Üniversitesinden Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Softa ile 19 Mayıs Üniversitesi Coğrafya Kısmından Dr. Öğretim Üyesi Serkan Gürgöze ile araştırmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Jeoloji Ana Bilim Kolu Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, projenin Türkiye’nin son yüzyılda yer bilimlerindeki en büyük projelerinden biri olduğunu tabir etti.

Ülke için çok değerli bir projenin yürütüldüğünü aktaran Sözbilir, “Projeye önemli kaynak ayrıldı, 100’ün üzerinde bilim insanı, yeniden 100’ün üzerinde lisansüstü kursiyer var. Projenin ana sahibi TÜBİTAK, müşterek kurumlar AFAD, Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü, yardımcı kuruluşlar ile 14 üniversite direkt projenin içerisinde.” diye konuştu.

“Aldığımız örnekler tahlile gidecek”

Malatya fayı üzerinde hendek metoduyla araştırmalarını sürdürdüklerini belirten Sözbilir, Malatya fayının canlı bir fay olduğuna dair bilgiler elde ettiklerini vurguladı.

Sözbilir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Açtığımız bilgilerle şu ana kadar Malatya fayının Arguvan segmentinin en az 3 sarsıntıya kaynaklık ettiğini görebiliyoruz. Son 10 bin yıl içinde 3 kere can ve mal kaybına neden olmuş faydan bahsediyoruz. Malatya fayının 7’nin üzerinde zelzele üretme potansiyeli var. Bu farklı zelzeleye ait örnekleme yapacağız. Aldığımız örnekler tahlile gidecek, zelzeleler ne vakit, hangi aralıkta olmuş, son sarsıntının ne vakit meydana gelmiş ve üzerinden ne kadar vakit geçmiş, tekrar kırılması için bizim ne kadar daha süremiz var üzere soruların karşılığı bulmuş olacağız.”

“Proje sonrasında sarsıntı riskini ve tehlikesini ortaya çıkarmış olacağız”

Akçadağ ve Kemaliye segmentindeki araştırmaları yaparak daha uygun sonuç alacaklarını belirten Sözbilir, şunları kaydetti:

“Burada değerli olan parametrelerden bir tanesi Malatya fayının 3 segmenti sarsıntı ürettiğinde birebir anda mı kırılıyor, belirli bir sırada mı kırılıyor, bu da ortaya çıkmış olacak. Bu sarsıntının büyüklüğünü söz eden kıymet olarak karşımıza çıkar. Tek bir sarsıntı kırıldığında 7 büyüklüğünde bir sarsıntı olacaksa 3 segment birleşince biraz daha büyük sarsıntı olabilir, 6 Şubat sarsıntılarında olduğu üzere. Biliyorsunuz, 4 segment birleşerek 7,8’i ürettiği için bu kadar büyük bir zelzele oldu. Hasebiyle 6 Şubat sarsıntısının güç transferini alan faylardan bir tanesi, o yüzden değerli. Proje sonrasında burada sarsıntı riskini ve tehlikesini ortaya çıkarmış olacağız.”

Muhabir: Orhan Yoldaş

En az 10 karakter gerekli