DOLAR 34,0261 0.11%
EURO 37,7642 0.48%
ALTIN 2.734,410,39
BITCOIN 1960729-0.398%
İzmir
33°

AZ BULUTLU

19:39

AKŞAMA KALAN SÜRE

Balıkçı gemilerinin hamsi avcılığı için müsaade alma müddeti 6 Eylül’de doluyor
56 okunma

Balıkçı gemilerinin hamsi avcılığı için müsaade alma müddeti 6 Eylül’de doluyor

ABONE OL
04/09/2024 13:20
Balıkçı gemilerinin hamsi avcılığı için müsaade alma müddeti 6 Eylül’de doluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – AA muhabirinin edindiği bilgiye nazaran, 1 Eylül 2024-14 Nisan 2025 periyodunda Karadeniz, Marmara ve Ege denizlerinde toplam 400 bin ton hamsi avlanmasına müsaade verildi.

Kota kapsamında hamsi avcılığı, ülke karasularında bulunan ve etkin avcılık faaliyeti gerçekleştiren “Gırgır Ağlarıyla Hamsi Avcılığı Müsaade Belgesi”, “Ortasu Trolüyle Hamsi Avcılığı Müsaade Belgesi” ve “Alamana Ağlarıyla Hamsi Avcılığı Müsaade Belgesi” alan balıkçı gemileri tarafından yapılabilecek.

Balıkçı gemisi sahibi yahut yetkilisi tarafından, ruhsat tezkeresinin verildiği yahut geminin bulunduğu yerdeki Tarım ve Orman Bakanlığı il veya ilçe müdürlüklerinden birine müracaat edilerek, 6 Eylül’e tarihine kadar müsaade evrakının alınması gerekiyor.

Belirlenen kurallar çerçevesinde 12 metre ve üzeri balıkçı gemilerine, ruhsat tezkerelerinde birincil av aracı olarak yer alan avcılık faaliyetine uygun avcılık müsaade dokümanı düzenlenecek.

İzin dokümanı talep edilen balıkçı gemisinin, düzenleme tarihinde Türkiye karasularında bulunması gerekiyor.

Başka ülkelerin karasuları ile milletlerarası sularında faaliyet gösteren gemilere müsaade dokümanı düzenlenmeyecek. Ayrıyeten, bakanlık müsaadesi kapsamında, mukavele yapılarak yetiştiricilik tesislerinde yardımcı gemi faaliyetinde bulunan balıkçı gemilerine de müsaade evrakı verilmeyecek.

Kota, gemi özelliklerine nazaran belirlenecek

Hamsi avcılığı müsaade dokümanı alan balıkçı gemilerine kota tahsisi, tam uzunluk uzunlukları ve uzunluk kümelerine nazaran belirlenen katsayılar dikkate alınarak dağıtılacak.

Gemi başına düşen kota, toplam müracaat yapan tekne sayısı ve uzunluklarına nazaran belirlenecek. Bir metre gemi uzunluğuna düşen kota ölçüsü belirlendikten sonra müracaat yapan gemilerin kotaları belirli olacak.

Öte yandan, bakanlıktan müsaade alarak öteki ülkelere giden gemiler, av dönemi içinde ülke karasularına dönmüş olsalar dahi yeni kota tahsisi yapılmayacak.

Hamsi avcılığı faaliyetinde bulunacak gemilerin avladıkları hamsiler, karaya çıkış öncesinde e-Seyir Defteri’ne bildirilecek.

Muhabir: Mustafa Çalkaya

En az 10 karakter gerekli