DOLAR 34,0399 -0.02%
EURO 37,5444 -0.22%
ALTIN 2.743,290,01
BITCOIN 19378413.6967%
İzmir
29°

PARÇALI BULUTLU

19:29

AKŞAMA KALAN SÜRE

Tuz Gölü’nün konukları flamingolar uzun göçe hazırlanıyor
89 okunma

Tuz Gölü’nün konukları flamingolar uzun göçe hazırlanıyor

ABONE OL
04/09/2024 22:40
Tuz Gölü’nün konukları flamingolar uzun göçe hazırlanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

AKSARAY (AA) – Aksaray’ın Eskil ilçesi sonlarında yer alan Tuz Gölü’nün güneyinde, 4 ay evvel kuluçkadan çıkan flamingolar, bu ay prestijiyle göç kafilesine katılacak.

Bembeyaz gölün üzerinde renk cümbüşü oluşturan flamingolar, sıcak ülkelere göç etmeye başlayacak.

Doğaya Kuş Bakışı ve Ekoloji Derneği Başkanı Fahri Tunç, AA muhabirine, Tuz Gölü’nün konukları olan flamingoların uzun göç için hazır hale geldiklerini söyledi.

Tuz Gölü’nün, dünyanın en büyük flamingo üreme alanlarından biri olduğunu hatırlatan Tunç, şöyle devam etti:

“Artık konuklarımızı uğurlamanın vakti geldi. Eylül ayı prestijiyle flamingolar Tuz Gölü’nden uzaklaşıp daha sıcak alanlara gitmek için göçe başlayacak. Tuz Gölü’nde üreyen flamingoların bir kısmı kışı Gediz Deltası’nda geçiriyor bir kısmı da Gediz Deltası’ndan daha sıcak alanlara hareket edecek. Sonrasında mart, nisan üzere tekrar onlarla buluşmayı arzuluyoruz.

Flamingolar, Tuz Gölü’ne gelmeden evvel Gediz Deltası’nda konaklar ve havalar ısınmaya başladığında bir kısım koloni orada kalırken çoğunluğu Tuz Gölü’ne gelerek kuluçkaya yatar. Flamingo yavrularının birçok uçuş antrenmanlarını tamamladı ve eylül ayı prestijiyle Gediz Deltası’na yanlışsız hareket edecekler. Oradan da sıcak ülkelere kanat çırpacaklar. Kuluçkadan geç çıkan yavrular için beslenme ve idman uçuşları devam ediyor. Onlar da eğitimini tamamladıktan sonra göç edecek.”

“Yavru randımanı beklenenden düzgün oldu”

Tunç, son iki yıldır yağışların az olduğunu ve kuraklığın da tesiriyle suların çekildiğini tabir etti.

Flamingo vefatlarına zayıf ve cılız olanlarda rastlandığı anlatan Tunç, şunları kaydetti:

“Tuz Gölü’nde sular her sene olduğu üzere bu sene de çekildi. Buna karşın yavru randımanı beklenenden güzel oldu. Bu sene ufak tefek vefatlar oldu ancak bu vefatlar doğal süreçten kaynaklı, zayıf ve cılız yavrularımızı kaybettik. Bu bölge için tarım siyasetinde az su tüketen eserlerin ekilmesi, Tuz Gölü havzasında sulak alanların çoğalması demektir. Bu türlü flamingolardaki üreme sayısı da artmış olacaktır.”

Muhabir: Hacı Özkan

En az 10 karakter gerekli