DOLAR 34,0843 0.11%
EURO 37,6815 0.14%
ALTIN 2.744,160,04
BITCOIN 19351243.81916%
İzmir
27°

PARÇALI BULUTLU

13:06

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki baskı ve kısıtlamaları insani yardımları imkansız hale getiriyor
94 okunma

İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki baskı ve kısıtlamaları insani yardımları imkansız hale getiriyor

ABONE OL
05/09/2024 15:20
İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki baskı ve kısıtlamaları insani yardımları imkansız hale getiriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

CENEVRE (AA) – Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Uyum Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke, İsrail’in ağır akınları altındaki Gazze’de insani yardımlarla ilgili zorlukları AA muhabirine kıymetlendirdi.

Son periyotta Gazze Şeridi’nde başlatılan “çocuk felci aşılama kampanyasına” odaklandıklarını belirten Laerke, elde edilen birinci datalara nazaran kampanyanın düzgün bir aşılama oranıyla başladığını ve bölgedeki bütün çocukların aşılanmasını umduklarını lisana getirdi.

Laerke, “Gazze’de hala kıtlığın eşiğinde yarım milyon insan var. Burada mağdur durumdalar ve onlara muhtaçlık duydukları insani yardımı sağlamamız çok sıkıntı. Gazze’de şu anda ülke içinde yerinden edilmiş ve barınaklarda bulunan insanların yaşamak için ortalama 1,5 metrekarelik bir alanı var. Bu alanın ne kadar küçük olduğunu hayal edin. Burada yalnızca ayağa kalkabilirsiniz. Bu türlü bir kampta insani yardım için taban standart alan 3,5 metrekaredir. Onlar, bunun yarısından daha azına sahip.” dedi.

Daha evvel BM olarak “tahliye emri” aldıkları bir durumla karşılaşmadıklarını bildiren Laerke, İsrail’in bu taleplerinin bazen neredeyse her gün yaşandığına dikkati çekti.

Laerke, “(İsrail tarafından) Ağustosta insanların taşınmasının istendiği en yüksek tahliye buyruğu sayısını gördük. Bunu dünyanın öbür hiçbir yerinde görmedik. İnsanların hangi gereçlerini toplayabilirlerse toplayıp inançlı olmayan bir yere taşınmaları için yalnızca birkaç saat evvelden haber verilmesi, hiç duyulmamış bir şey. Bu, sıhhat hizmeti, besin, su ve çocuklar için inançlı bir alan oluşturmak üzere sağlamak istediğimiz yardımları çok zorlaştırıyor. Bunu neredeyse imkansız hale getiriyor.” diye konuştu.

Refah Hudut Kapısı’nın 7 Mayıs’tan bu yana kapalı olduğunu ve bu tarihten itibaren kendileri için fonksiyonel olmadığını vurgulayan Laerke, Kerem Ebu Salim (Şalom) Kapısı ve Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Hanun (Erez) Hudut Kapısı’nı kullanabildiklerini lakin buralarda da problemler yaşadıklarını söyledi.

Kerem Ebu Salim (Şalom) Kapısı’ndan çok az sayıda tırın geçişine müsaade verildiğini lisana getiren Laerke, hududu geçen kamyonlardaki insani yardımların dağıtılmasında da başta güvenlik riski olmak üzere farklı problemlerin yaşandığını kaydetti.

“İsrailli yetkililerle yardımlarımızı bu bölgeye ulaştırmayı mümkün kılacak seviyede işbirliğine sahip değiliz”

“Ağustosta her gün ortalama 69 insani yardım kamyonu (Gazze Şeridi’ne) giriş yapıyordu.” diyen Laerke, şunları lisana getirdi:

“Bu sayı, çatışma başlamadan evvel giriş yapan 500 kamyondan çok uzak. Bilhassa kuzeyden gelen ticari kamyon hareketlerinin olduğunu da biliyoruz. Bunu gözlemlemek için direkt erişimimiz yok, bu yüzden kaç kamyonun geldiğini sahiden göremiyoruz fakat bunlar ticari yardımlar yani fiyatsız değil para ödenmesi gereken eserler. Hududun çabucak ötesinde içeri girmeyi bekleyen ve açıkladığım nedenlerden kimileri yüzünden içeri giremeyen yardımlar var. Bu durum tüm insani yardım kuruluşları için çok moral bozucu lakin İsrailli yetkililerle yardımlarımızı bu bölgeye ulaştırmayı mümkün kılacak seviyede işbirliğine sahip değiliz.”

Laerke, yardım konvoylarını insanların gereksinim duydukları bölgelere ulaştırmaya çalıştıklarına lakin İsrailli yetkililerin bu konvoyların geçişine müsaade vermediklerine dikkati çekti.

BM’nin Gazze’deki yardım operasyonlarını durduracağı tezlerine ait Laerke, “(7 Ekim 2023’ten sonra) Savaş boyunca Gazze Şeridi’ndeyiz. Yıllardır oradayız, ayrılma niyetimiz yok. Biz, insani yardım vazifelileri olarak oradayız. Gereksinimlerin olduğu ve insanların bize gereksinim duyduğu yere yakın olmamız gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“Suriye’deki kimi bölgelere Türkiye’nin yardımıyla ulaşabiliyorduk”

Dünya genelindeki insani krizleri karşılaştırmanın çok sıkıntı olduğuna dikkati çeken Laerke, Suriye’deki kriz nedeniyle farklı bölgelerdeki muhtaçlık sahiplerine ulaşmada sıkıntılar yaşadıklarını fakat birtakım bölgelere “Türkiye’nin de yardımıyla” ulaşabildiklerini söyledi.

“Gazze’de neredeyse imkansız bir duruma şahit oluyoruz.” diyen Laerke, burada âlâ işleyen bir insani yardım sisteminin olması gerektiğini vurguladı.

Laerke, savaş sırasında birçok bölgede sivillerin hayatını kurtarabildiklerini, Gazze’de de misal muvaffakiyetin sağlanmasının mümkün olduğunu kelamlarına ekledi.

Muhabir: Muhammet İkbal Arslan

En az 10 karakter gerekli