DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 34160730.45952%
İzmir
20°

HAFİF YAĞMUR

06:24

SABAHA KALAN SÜRE

Atık su deşarjının ayrıntılı incelenmesi için İzmir Körfezi’nde ikinci bilim seferi düzenlenecek
92 okunma

Atık su deşarjının ayrıntılı incelenmesi için İzmir Körfezi’nde ikinci bilim seferi düzenlenecek

ABONE OL
05/09/2024 22:00
Atık su deşarjının ayrıntılı incelenmesi için İzmir Körfezi’nde ikinci bilim seferi düzenlenecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

İSTANBUL (AA) – İzmir Körfezi’nde kıyıya meyyit balıkların vurması ve makûs koku probleminin ortaya çıkması sonrası Koca Piri Reis gemisiyle körfeze açılarak 11 noktadan numune alan DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsünden bilim insanları, birinci numune sonuçlarının akabinde sıkıntısının kaynağını belirlemek için ikinci bir sefer hazırlığına başladı.

Öğretim Vazifelisi Dr. Janset Kayaalp’in yürütücülüğünü üstlendiği ve 9 Eylül Pazartesi günü çıkılması planlanan ikinci seferde, Bayraklı ve Liman etrafında bulunan ve birinci seferde örnek alınan istasyonların yanı sıra atık suyun deşarj edildiği, körfezin iç kısmında yer alan 3-4 farklı noktadan da numune alınarak kirletici tahlilleri yapılacak.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nil Kula, yürüttükleri laboratuvar çalışmalarının İzmir Körfezi’nde tekrar bir sefere çıkma ihtiyacı ortaya çıkardığını belirterek, “Şu anda birinci seferimizin laboratuvar çalışmaları hala devam ediyor, ikinci seferimizde belirlediğimiz noktalardan örnekler alacağız ve her iki seferin sonuçlarını birlikte değerlendireceğiz. Bunu süratli bir biçimde bitirmemiz lazım.” dedi.

Çalışmada, birinci sefere kıyasla farklı noktalardan alınan numunelerde farklı parametrelere de bakılacağını bildiren Kula, şüphelendikleri noktalarda çalışmaları ağırlaştıracaklarını aktardı.

Kula, şu bilgileri verdi:

“Özellikle atık su kuşkusunun ihtimali artış kaydediyor, şüphelendiğimiz noktalardan farklı örnekler alarak, analizler yapacağız. Orman yangınları dahil şüphelendiğimiz birçok neden vardı fakat birinci mikrobiyolojik sonuçlara nazaran denize deşarj edilen atık sular sorunun kaynağı olarak öne çıkıyor. Şu anda başımızda oluşmaya başlayan ve yük kazanan ihtimal atık su deşarjları. Yeni seferimizde tahminen de apayrı bir şey bulabiliriz.”

Ne olmuştu?

İzmir Körfezi’nin Bayraklı ilçesi Turan mevkisinde 20 Ağustos’ta kıyıya meyyit balıklar vurdu ve akabinde makus koku sorunu baş gösterdi. Her iki duruma, Bayraklı’nın yanı sıra Karşıyaka kıyısında de rastlandı.

İnceleme başlatan Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, balık ölümlerinin gerçekleştiği bölgeden ve körfez açıklarından deniz suyu numuneleri aldı. Birinci değerlendirmelerin akabinde balık ölümlerinin, sudaki kirlilik ve buna bağlı olarak oksijen düzeyinin yetersizliğinden kaynaklandığı açıklandı.

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsünden bilim insanları makus koku ve balık vefatlarını araştırmak üzere çıktıkları seferde 28 Ağustos’ta İzmir Körfezi’nin 11 noktasından numune aldı. TÜBİTAK MARMARA Araştırma Gemisi de İzmir Körfezi’nde çeşitli noktalarda inceleme yaptı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un talimatıyla İzmir Körfezi’ndeki kirliliği mercek altına almak maksadıyla 1 Eylül’de İzmir Körfezi Bilim Kurulu oluşturuldu.

Muhabir: Gülseli Kenarlı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP