DOLAR 34,0286 0.02%
EURO 37,6622 0.28%
ALTIN 2.755,930,12
BITCOIN 1923512-0.3344%
İzmir
24°

HAFİF YAĞMUR

13:06

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Ticaret Bakanı Bolat: Brezilya, Latin Amerika ve Karayip ülkeleri ortasında en büyük ticaret ortağımızdır
74 okunma

Ticaret Bakanı Bolat: Brezilya, Latin Amerika ve Karayip ülkeleri ortasında en büyük ticaret ortağımızdır

ABONE OL
06/09/2024 07:20
Ticaret Bakanı Bolat: Brezilya, Latin Amerika ve Karayip ülkeleri ortasında en büyük ticaret ortağımızdır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Brezilya’yı Güney Amerika’ya açılan bir kapı olarak konumlandırıyoruz ve ekonomik bağlarımızı daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Şu anda Brezilya, Latin Amerika ve Karayip ülkeleri ortasında en büyük ticaret ortağımızdır.” dedi.

Brezilya’nın Ankara Büyükelçiliğince başkentte düzenlenen Brezilya Ulusal Günü resepsiyonuna Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Berris Ekinci, Brezilya’nın Ankara Büyükelçisi Carlos Martins Ceglia’nın yanı sıra büyükelçiler ve davetliler katıldı.

Resepsiyon, Kara Kuvvetleri Bando Komutanlığınca seslendirilen Brezilya Ulusal Marşı ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Bolat, burada yaptığı konuşmada, pahalı ortak olarak gördükleri Brezilya ile derin ve kalıcı dostluğu paylaştıklarını belirterek, Türkiye ile Brezilya ortasındaki yakın ve verimli işbirliğini güçlendirmeye yönelik katkılarından ötürü Büyükelçi Ceglia’ya şükran duyduğunu kaydetti.

Güney Amerika’nın en büyük ülkesi Brezilya’nın ekonomik ve ticari alanlardaki ilerlemesini takdirle takip ettiklerini söyleyen Bolat, “Nitekim Türkiye ve Brezilya, geçmişte birçok zorluğu aşarak, global siyasete ve iktisada katkıda bulunan dünyanın en önde gelen gelişmekte olan ülkelerinden ikisi haline gelmişlerdir.” dedi.

İkili ticari ve kültürel ilişkiler

Bolat, Brezilya İmparatorluğu ile Osmanlı İmparatorluğu ortasındaki Dostluk ve Ticaret Muahedesi’nin imzalanmasının 160. yılının 2018’de kutlandığını hatırlatarak, bu mutabakatın iki ülke ortasındaki resmi diplomatik alakaların başlangıcını temsil ettiğini lisana getirdi.

Anlaşmanın imzalanmasından bu yana iştiraki güçlendirdiklerini vurgulayan Bolat, İstanbul’dan Sao Paulo’ya 2009’da başlayan direkt uçuşların buna katkıda bulunduğuna ve Türk Hava Yollarının Brezilya’ya haftada 11 uçuş yaptığına işaret etti.

Bolat, Brezilya’da tanınan olan Türk dizilerinin de iki ülke ortasındaki kültürel bağları güçlendirdiğine dikkati çekerek, bunların karşılıklı anlayış ve dostluk bağlarını güçlendirmek için elverişli ortam oluşturduğunu söyledi. Bolat, Türkiye’de Süper Lig’de uzunluk gösteren Brezilyalı futbolcuların da alakalara katkı sağladığını belirtti.

“Brezilya’yı Güney Amerika’ya açılan bir kapı olarak konumlandırıyoruz ve ekonomik münasebetlerimizi daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Şu anda Brezilya, Latin Amerika ve Karayip ülkeleri ortasında en büyük ticaret ortağımızdır.” sözünü kullanan Bolat, geçen yıl, ikili ticaret hacminin 5 milyar dolara ulaştığını görmekten memnunluk duyduğunu paylaştı.

Bolat, iki ülkenin karşılıklı yatırımlarda da değerli işbirliğine sahip olduğunu kaydederek, Brezilya’daki Türk yatırımlarının 50 milyon dolara düzeyine ulaştığını, Brezilya’nın Türkiye’deki yatırımlarının da 600 milyon dolar mertebesinde olduğunu aktardı.

Türkiye ve Brezilya merkezli şirketlerini tarım, hayvancılık, sivil havacılık, araba, güç üzere dallarda yatırım yapmaya teşvik etmenin gerekliliğine işaret eden Bolat, Türk müteahhitlik şirketlerinin Brezilya’da, dünya standartlarında altyapı hizmetlerini sağlama konusunda aktif rol üstlenebileceğini belirtti.

“İşbirliğini güçlendirmek için yakın çalışmaya hazırız”

Bolat, dünyanın son yıllarda birçok zorlukla karşı karşıya kaldığının altını çizerek, “Bölgesel ve global siyasi ve ekonomik riskler, bilhassa Türkiye ve Brezilya üzere ülkeler ortasında her zamankinden daha fazla işbirliğine muhtaçlık olduğunu bize net halde göstermektedir. Türkiye ve Brezilya, dünyanın birinci 20’si ortasında yer alan büyük ekonomilerdir ve kendi bölgelerinde birbirleri için muazzam potansiyel taşımaktadır.” dedi.

Dünyadaki sınamaları ele almanın yanı sıra daha uygun ve müreffeh dünya vizyonuna katkı vermek ismine ikili ve çok taraflı platformlarda daha yakın çalışmanın değerli olduğunu kaydeden Bolat, “İşbirliğimizi güçlendirmek için Brezilya ile DTÖ (Dünya Ticaret Örgütü), G20, MERCOSUR (Güney Ortak Pazarı) üzere platformlarda ve çeşitli global hususlarda daha yakın çalışmaya hazırız.” diye konuştu.

Bolat, ekimde G20 Devlet ve Hükümet Liderleri 19’uncu Doruğu için Brezilya’yı ziyaret edeceğini aktararak, ekonomik alakaları daha da ilerletmek için mevkidaşıyla kapsamlı fikir alışverişinde bulunmak istediğini söyledi. Bakan Bolat, G20 Ticaret Bakanları Doruğu’na katılmaktan memnuniyet duyacağını da kelamlarına ekledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu vizyon çerçevesinde, Ticaret Bakanlığı olarak uzak coğrafyalarda bulunan büyük ekonomilerle ticareti geliştirmek için Uzak Ülkeler Stratejisi’ni iki yıldır uyguladıklarına değinen Bolat, “Brezilya da bu stratejimizin odağına aldığı değerli ülkelerden birisidir. Bu minvalde, Brezilya özelinde tanıtım faaliyetlerimizi ve iş dünyalarımızı bir ortaya getirecek etkinliklere daha çok yük ve öncelik veriyoruz.” sözlerini kullandı.

Bolat, üçüncü ülkelerde ortak teşebbüsler kurulması da dahil olmak üzere yeni projelerin geliştirilebileceğini ve lojistik ağların çeşitlendirilebileceğini lisana getirerek, daha yüksek seviyede işbirliğinin mümkün olduğunu vurguladı.

Türkiye-Brezilya ilgilerine 4 yılı aşkın müddettir katkı sunan ve yakında Türkiye’den ayrılması beklenen Büyükelçi Ceglia’ya teşekkürlerini sunan Bolat, Brezilya Ulusal Günü’nü kutladı ve Brezilya halkına iyilikler diledi.

“Türkiye, Brezilyalı turistler için bir mıknatıs gibi”

Büyükelçi Ceglia da konuşmasının başında resepsiyona katılan Türk yetkililere teşekkür etti.

Brezilya ile Türkiye ortasındaki ikili ilgilerin dostça ve umut verici olduğunu belirten Ceglia, Brezilya merkezli şirketlerin Türkiye’ye yatırımlarının sürdüğünü söyledi.

Ceglia, “Türkiye, Brezilyalı turistler için bir mıknatıs üzere.” diyerek, İstanbul ile Sao Paulo ortasında her hafta 11 uçuş yapıldığını ve bunun artacağını lisana getirdi.

Türk kültürünün Brezilya’da sevildiğini aktaran Ceglia, ülkesinden birçok sanatçı, muharrir ve müzisyenin Türkiye’deki şenlikler ile seminerlere katıldığını söz etti.

Ceglia, ülkesinin G20 periyot başkanlığını üstlendiğini anımsatarak, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın, yoksulluk ve açlığa karşı global birlik oluşturmayı hedeflediğini kaydetti.

Muhabir: Can Efesoy

En az 10 karakter gerekli