DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
BITCOIN 2026840-0.13268%
İzmir
28°

HAFİF YAĞMUR

05:10

SABAHA KALAN SÜRE

İsrail yanlısı avukatlar, Netanyahu ve Gallant’ın tutuklanmasını isteyen UCM Başsavcısı’na baskı yapıyor
99 okunma

İsrail yanlısı avukatlar, Netanyahu ve Gallant’ın tutuklanmasını isteyen UCM Başsavcısı’na baskı yapıyor

ABONE OL
06/09/2024 17:20
İsrail yanlısı avukatlar, Netanyahu ve Gallant’ın tutuklanmasını isteyen UCM Başsavcısı’na baskı yapıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

LAHEY (AA) – UKLFI, Milletlerarası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Han’ı, Netanyahu ile Gallant hakkında “tutuklama müzekkeresi” çıkartılması talebini yaparken İngiliz Barosunu meslek kurallarına muhalif hareket etmekle suçladı.

Han’a hitaben yazılan ve UKLFI’nin internet sayfasında yayımlanan mektupta, Netanyahu ile Gallant hakkında tutuklama kararı verilmesi için “yeterli kanıtı Mahkemeye sunmamasına rağmen”, Mahkemeden tutuklama kararı çıkartılması talebinde bulunarak Han’ın, üyesi olduğu İngiliz Barosu meslek kurallarına ters davrandığı sav edildi.

İlave aksiyonlar tehdidi

Han’ın UCM’deki vazifesi sırasında bağlı olduğu İngiliz Barosunun da kurallarına uymak zorunda olduğu savunulan mektupta, İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Gallant hakkında “tutuklama kararı” çıkartılması talebini gözden geçirmemesi durumunda Han hakkında farklı seçeneklerin kıymetlendirilebileceği tehdidi yöneltildi.

Han’dan, kelam konusu talebini gözden geçirme kararını 7 gün içinde bildirmesi ve Mahkemeden bu mühlet zarfında bir karar almaması gerektiğine ait adım atması istenen mektupta, Han’ın atacağı adımın “İlave hareketlerin hayata geçirilip geçirilmeyeceği konusundaki değerlendirmeler” açısından belirleyici olacağı kaydedildi.

Savcılık ofisi mektubu doğruladı

UCM Savcılık Ofisi, “İsrail için İngiliz Avukatlar” kümesinden Başsavcı’ya gönderilen mektuba ait AA muhabirinin sorularını yazılı yanıtladı.

Savcılık Ofisi, 25 sayfalık mektubun, UCM’ye ulaştığını teyit ederek, mektup içeriğindeki savlarla alakalı tutuklama talebinin, UCM yargıçlarının değerlendirmesinde olduğu gerekçesiyle daha fazla yorumda bulunulmayacağını bildirdi.

Savcılık Ofisi, Han’ı İngiliz Barosuna şikayet etme sıkıntısıyla alakalı olarak da “UKLFI, kendi etik sorumlulukları ve (Baroyu) yanlış yönlendirmeme vazifesi çerçevesinde neyin uygun olduğuna kendisi karar vermelidir.” tabirini kullandı.

“UCM Savcılık Ofisi, tehditlerden etkilenmeyecektir”

Savcılık Ofisi, İsrailli yetkililer aleyhine yürütülen soruşturma nedeniyle gelen tehditlerin dikkate alınmadığını kaydederek “UCM Savcılık Ofisi, Roma Statüsü sorumluluklarını bağımsız ve tarafsız bir biçimde yerine getirirken, hiçbir tehdit ve tacizden etkilenmeyeceğinin altını çizmektedir.” tabirine yer verdi.

Başsavcı’nın Mahkemeye taraf ülkeler kurulunda seçildiğini ve bu durumun İngiltere Barosunun faaliyet alanına girmediğini aktaran UCM Savcılık Ofisi, “Savcının seçimine ve niteliklerine ait kaideler Taraf Devletler Meclisini ilgilendiren bir bahistir.” değerlendirmesinde bulundu.

“Savcıya yönelik baskılar çaresizliği gösteriyor”

Nottingham Trent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Luigi Daniele, UCM Başsavcısı’na yönelik baskıların, İsrail destekçisi kümelerin “çaresizliğini gösterdiğini” belirtti.

Dr. Daniele, vazifesini yerine getirmeye çalışan Başsavcı’ya karşı bu tıp mesnetsiz tezlerle suçlamalarda bulunulmasının sebebi olarak “İngiltere de dahil olmak üzere Batılı ülkelerdeki halkların ve kamuoyunun, İsrail’in Filistinlilere yönelik hukuksuz ve yırtıcı akınlarının farkına varması ve İsrail aleyhine dönmesini” gösterdi.

“Savcı’ya karşı elinizde önemli bir tüzel destek yoksa, bu halde baskı ve tehdit yoluna gidiyorsunuz.” sözünü kullanan Dr. Daniele, bu alanda çalışanların bu suçlamaların mesnetsiz ve dayanaksızlığının farkında olduğunu kaydetti.

Dr. Daniele, UKLFI’nin mektubunda İsrail’in kabahatlerinin aklanmaya çalışıldığını vurgulayarak “Mektupta, Gallant’ın Gazze’nin büsbütün kuşatılmasına yönelik tabirlerle yalnızca Gazze kent merkezini kastettiği yahut Gazze halkının büsbütün açlığa terk edilmesinin savaş kabahati olmadığına yönelik beyanlar var. Bu beyanlar dahi Başsavcı’ya yönelik bu baskının hukuken ciddiye alınmaması gerektiğini gösteriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

UKLFI’nin gayretlerinin, İsrail destekçilerinin memleketler arası kuruluşlara ve mahkemelere baskı oluşturmak için ortaya koydukları genel planın bir kesimi olduğunu vurgulayan Dr. Daniele, “Karakter suikastı, tehdit, şantaj ve temelsiz suçlamalarla kişi ve kurumları baskı altına alma taktiği artık geçerli değil, kimse bunları ciddiye almıyor.” dedi.

Mossad’ın UCM’yi tehdit ettiği iddiası

İsrail istihbarat teşkilatı Mossad’ın eski Başkanı Yossi Cohen’in, İsrail aleyhine başlatılan soruşturma öncesi eski UCM Başsavcısı ile zımnî görüşmeler yapıp onu soruşturmadan vazgeçirmek için tehdit ettiği basında yer almıştı.

İngiliz The Guardian gazetesinin mayıs ayındaki haberinde, UCM tarafından İsrailli yetkililer aleyhine 2016’da başlatılan ön inceleme nedeniyle Mossad’ın devreye girdiği belirtilmişti.

Haberde, dönemin Mossad Başkanı Yossi Cohen’in, 2012-2021 periyodunda UCM Başsavcısı olarak misyon yapan Fatou Bensouda ile bâtın görüşmeler yaparak, İsrail askeri çalışanına yönelik soruşturmaları engellemek istediği sav edilmişti.

Bensouda, Cohen’in “ısrarcı ve tehditkar havadaki davranışlarını” UCM’nin birtakım önde gelen yetkililerine anlatırken, olayı doğrulayan kaynaklar, Cohen’in, UCM’deki soruşturma için Bensouda’ya birçok sefer baskı yaptığını aktarmıştı.

UCM kaynakları ise Cohen’in, Bensouda’ya, “Bize yardım etmelisiniz ki biz de sizinle ilgilenelim. Kendinizin ve ailenizin güvenliğini tehlikeye atacak şeylere bulaşmak istemezsiniz.” dediğini tez etmişti.

İki farklı kaynağa nazaran Mossad, Bensouda’nın eşine ilişkin birtakım bilinmeyen kayıtların dökümünü de ele geçirmişti. Kaynaklar, İsrail’in daha sonra bu dokümanları Bensouda’yı itibarsızlaştırmak için kullandığını öne sürmüştü.

Hollanda, UCM’ye yönelik casusluk savları üzerine İsrail Büyükelçisi’ni çağırdı

Hollanda Dışişleri Bakanlığı, haziran ayında, UCM’nin İsrailli yetkililer aleyhine yaptığı soruşturmaların engellenmesine yönelik casusluk ve yıldırma faaliyetleri hakkında bilgi vermesi için İsrail’in Lahey Büyükelçisi’nin Bakanlığa çağrıldığını açıklamıştı.

Hollanda’nın, UCM’nin yaptığı soruşturmaların engellenmesinden duyduğu rahatsızlığın İsrailli büyükelçiye iletildiği kaydedilen açıklamada, UCM ve başka kurumlara yönelik casusluk faaliyetlerinin, “istenmeyen bir dış müdahale” olarak değerlendirdiği söz edilmişti.

Muhabir: Selman Aksünger

En az 10 karakter gerekli