DOLAR 33,9398 0.16%
EURO 37,6712 0.13%
ALTIN 2.803,670,58
BITCOIN 1968323-0.52863%
İzmir
25°

AZ BULUTLU

13:05

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Blinken, aktivist Eygi’nin öldürülmesi konusunda “gerçeklere nazaran adım atacaklarını” söyledi
97 okunma

Blinken, aktivist Eygi’nin öldürülmesi konusunda “gerçeklere nazaran adım atacaklarını” söyledi

ABONE OL
07/09/2024 17:40
Blinken, aktivist Eygi’nin öldürülmesi konusunda “gerçeklere nazaran adım atacaklarını” söyledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

WASHINGTON (AA) – Bakan Blinken, temaslarda bulunduğu Dominik Cumhuriyeti’nde düzenlediği basın toplantısında, Eygi’nin öldürülmesiyle ilgili açıklama yaptı.

Eygi’nin ailesine ve yakınlarına ABD hükümeti ismine taziyelerini sunduklarını kaydeden Blinken, “Bu trajik kayıptan ötürü çok üzgünüz. Şu anda en değerli şey gerçeklere ulaşmak, ki biz de bunu yapıyoruz, atacağımız rastgele bir adım gerçeklere bağlı olacaktır.” değerlendirmesini yaptı.

“Öncelikle olayın tam olarak nasıl olduğunu anlayalım, gerekli sonuçları ona nazaran çıkaracağız.” diyen Blinken, dünyanın neresinde olursa olsun rastgele bir ABD vatandaşının güvenlik ve emniyetinin kendileri için en kıymetli öncelik olduğunu vurguladı.

Blinken, “Daha fazla bilgi aldığımızda bunları paylaşacağız ve gerektiği üzere bu bilgilere nazaran davranacağız.” dedi.

ABD idaresinin açıklamaları

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Kurulu (NSC) Sözcüsü Sean Savett, Eygi’nin, işgal altındaki Batı Şeria’da barışçıl bir şov sırasında İsrail askerlerince başından vurularak öldürülmesine ait AA muhabirinin sorusuna yazılı olarak yanıt vermişti.

Savett, açıklamasında, “Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’nin bugün Batı Şeria’daki trajik vefatından ötürü derin rahatsızlık duyuyoruz, kalplerimiz onun ailesi ve sevdikleriyle birlikte. Daha fazla bilgi için İsrail hükümetine ulaştık ve olayın soruşturulmasını talep ettik.” ifadelerini kullanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı da Eygi’nin öldürülmesiyle ilgili, “Ayşenur Eygi isimli Amerikan vatandaşının bugün Batı Şeria’da trajik vefatının farkındayız. Eygi’nin vefatıyla ilgili acil biçimde daha fazla bilgi topluyoruz.” açıklamasını yapmıştı.

Görgü şahitlerinden alınan bilgiye nazaran İsrail güçleri, Batı Şeria’nın Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen işgal zıddı şova gerçek mermi ile saldırmış, akında ABD vatandaşlığı da bulunan Eygi, başından vurularak hastaneye kaldırılmıştı.

AA muhabirine konuşan Nablus’taki Rafidiye Devlet Hastanesi Müdürü Fuad Nafia, başından vurularak hastaneye getirilen Eygi’yi tüm müdahalelere karşın kurtaramadıklarını açıklamıştı.

Muhabir: Hakan Çopur,Rabia İclal Turan

En az 10 karakter gerekli