DOLAR 34,0502 0.01%
EURO 37,6156 -0.03%
ALTIN 2.747,520,16
BITCOIN 19381413.00763%
İzmir
32°

PARÇALI BULUTLU

16:40

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Yeni eğitim-öğretim devrinde “ortak sınav”ın kapsamı genişletildi
85 okunma

Yeni eğitim-öğretim devrinde “ortak sınav”ın kapsamı genişletildi

ABONE OL
08/09/2024 07:00
Yeni eğitim-öğretim devrinde “ortak sınav”ın kapsamı genişletildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – AA muhabirinin aldığı bilgiye nazaran, yeni eğitim-öğretim periyodunda imtihanların sınıf seviyeleri ve sayısı artırılarak 6, 7, 9 ve 10. sınıf seviyelerinde tekrar birebir derslerden ülke genelinde toplam 12 ortak yazılı imtihan yapılacak. Bu eğitim öğretim yılında ortak imtihanlar daha kapsamlı bir biçimde ülke genelinde uygulanacak.

Geçen yılki birinci uygulamanın geri dönüşleri

Geçen yıl Resmi Gazete’de yayımlanan Ölçme ve Kıymetlendirme Yönetmeliği ile okul öncesinden 12. sınıfa kadar okullarda ölçme kıymetlendirme uygulamalarına ait yeni asıllar getirilmişti. Yeni mevzuat gereği ülke geneli ortak yazılı imtihanlar birinci kez 2023-2024 eğitim-öğretim yılında uygulandı.

Geride bırakılan eğitim öğretim yılında, 6 ve 9. sınıf kademelerinde yapılan ortak imtihanlarda birinci sefer açık uçlu sorular kullanıldı ve soruların puanlanması, Ölçme, Kıymetlendirme ve İmtihan Hizmetleri Genel Müdürlüğünce geliştirilen bir yazılım aracığıyla ülke genelinde 4 bin öğretmen tarafından dijital ortamda gerçekleştirildi.

Bakanlıkça birinci kere yapılan bu uygulama ile öğrencilerin açık uçlu sorulara verdiği yaklaşık 5 milyon karşılığın puanlanması yapıldı. Bu yeni sistemde başarılı sonuçlar alınması üzerine, yeni eğitim öğretim periyodunda ülke genelinde yapılacak ortak imtihanlarda kullanılacak açık uçlu soru sayısının artırılabileceği değerlendirildi.

Öğrencinin mevzuyu manaya seviyesini, öğrenciye nasıl geri bildirim verileceğini ve öğrenme sürecinin nasıl şekilleneceğini belirlemesi açısından ehemmiyet taşıyan açık uçlu soru kullanımı uygulamasıyla öğretmenler, bir taraftan sınıf ortamında öğrencilerin gelişim seviyesini takip ederken ülke genelindeki çalışmalarla da öğrencilerin ülke seviyesindeki gelişimleri tespit edildi.

Bakanlıkça, geçen eğitim-öğretim yılında yapılan bu uygulamalar daima yerinde gözlemlendi. Ayrıyeten birçok kentte farklı okul çeşitlerinde öğretmenler odası buluşmaları gerçekleştirildi. Hem öğretmenler hem öğrenciler hem de yöneticilerden ortak imtihanlarla ilgili olumlu geri dönüşler alındı.

Bu geri dönüşler sonucunda ortak imtihanların daha kapsamlı formda ülke genelinde uygulanması kararlaştırıldı. Bu kapsamda ülke genelinde 2024-2025 eğitim-öğretim yılı birinci ve ikinci periyotta yapılacak ortak yazılı imtihanların hangi kademelerde, hangi derslerde ve hangi tarihte yapılacağına ait karar, resmi yazıyla vilayetlere gönderildi.

Yazıya nazaran, 9 Eylül 2023 Tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği ile okullarda süreç odaklı ölçme kıymetlendirme ön plana alındığı ve bu doğrultuda yapılan “4 temel lisan maharetinin ölçülmesi”, “ilkokullarda yazılı imtihan saati uygulamasının kaldırılarak süreç odaklı kıymetlendirme yaklaşımıyla durum değerlendirmesinin benimsenmesi”, “ölçme ve kıymetlendirme uygulamalarında öğrencinin akademik, toplumsal ve kültürel gelişiminin daima takip edilmesi” uygulamalarına başlandığı hatırlatıldı.

2024-2025 eğitim öğretim yılında da ölçme ve kıymetlendirme uygulamaları ilgili mevzuat doğrultusunda Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne uygun olarak yapılmaya devam edecek.

Yazıda, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilecek ölçme ve kıymetlendirme uygulamalarında ülke genelinde birliğin sağlanması hedefiyle uyulması gereken konulara da yer verildi.

Buna nazaran, ilkokullarda öğrencilerin toplumsal ve akademik gelişimlerini takip etmek maksadıyla dersin içeriğine uygun formda geliştirici kıymetlendirme araçları kullanılacak ve öğrencilere eksik yahut yanlış öğrenmeleri konusunda geribildirim verilerek öğrenme-öğretme süreçleri yönetilecek.

İlkokullara öğrenci gelişim dosyası

İlkokullarda süreç odaklı değerlendirmeye imkan vermek için kullanılan ölçme araçları öğrenci gelişim evrakında tutulacak. Öğrencilerin ölçme araçlarına verdikleri karşılıklara yönelik sınıf/ders öğretmeni tarafından geri bildirim notları hazırlanacak ve öğrenci gelişimi takip edilecek.

Bu kademedeki öğrencilerin Türkçenin yanlışsız ve hoş kullanımını geliştirmek emeliyle dinleme, konuşma, okuma ve yazma maharetlerinin izlenmesi ve geliştirilmesine yönelik ölçme araçları kullanılacak. Bilhassa öğrencilerin yazılı anlatım maharetlerinin geliştirilmesi ön plana alınacak ve öğrenci gelişiminin takibi özel olarak yapılacak. Öğrencinin gelişimi periyodik olarak izlenecek ve öğrenci ve veliye geri bildirim verilecek.

Bir sınıf seviyesinde birden fazla şube bulunuyorsa şubelerin tamamında birebir derslerin (seçmeli dersler de dahil) imtihanları ortak yapılacak.

Ortak yazılı imtihanların yapılacağı gün ve saatlerde eğitim ve öğretime devam edilecek. Kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim ve öğretimlerine devam eden öğrencilere yönelik ölçme ve değerlendirmede Kişiselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) temel alınacak.

Öğrenci toplu listeleri yayımlanmayacak

Ülke, vilayet, ilçe ve okul geneli yapılan ortak yazılı imtihanların sonucuna nazaran öğrenci toplu listeleri yayımlanmayacak. Okullar ve sınıflar ortası mukayeseli data çıkarılmayacak.

Okullarda, uygulamalı imtihanlar hariç tüm imtihanların soruları karşılıklarını öğrencilerin oluşturduğu ve farklı bilişsel seviyede kazanımları ölçen hususlardan oluşacak.

Dil imtihanları 2 basamaklı olacak

Türkçe, Türk lisanı ve edebiyatı ile yabancı lisan derslerinin imtihanları yazılı ve uygulamalı (dinleme ve konuşma) olmak üzere iki basamakta yapılacak. Yazılı imtihanlarda okuma ve yazma maharetleri, uygulamalı imtihanlarda ise dinleme ve konuşma maharetleri ölçülecek.

Dinleme ve konuşma imtihanları ilgili dersin yazılı imtihanından evvel yahut sonra yapılabilecek. Konuşma imtihanları için makul bir tarih aralığı olmaksızın imtihan sürece yayılarak gerçekleştirilecek.

Beden eğitimi ve spor, görsel sanatlar, teknoloji ve tasarım, müzik ve atölye dersleri üzere uygulamalı derslerin imtihanları tüm şubelerde tıpkı kazanımı ölçecek halde yapılacak.

Öğrenci yanıtlarına yönelik geri bildirim ve analizler

Öğrenci yanıtlarının puanlanmasından sonra yanıt kağıtlarının öğrencilere gösterilmesi gerekecek. Öğrenciye gösterilecek yanıt kağıdında öğrencinin varsa eksik ya da yanlış öğrenmelerine yönelik öğretmen tarafından notlar alınacak.

Ölçme uygulamalarında “geri bildirim ve analiz” kapsamında, her imtihan sonrasında ders öğretmeni tarafından öğrenci yanıtlarına yönelik tahlil yapılacak.

2024-2025 eğitim-öğretim yılı imtihan tarihleri

Bakanlık, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında ortak imtihan tarihlerini şu halde belirledi:

“1. periyot 1. imtihanlar: 30 Ekim-8 Kasım 2024,

1. devir 2. imtihanlar: 30 Aralık 2024-10 Ocak 2025,

2. devir 1. imtihanlar: 17-28 Mart 2025

2. periyot 2. imtihanlar: 26 Mayıs-13 Haziran 2025”

Ortak imtihanların yapılacağı kademe sayısı artırıldı

Geçen yıl 6. ve 9. sınıfların Türkçe ve matematik derslerinde yapılan ortak imtihanlar bu yıl, ortaokul 6 ve 7. sınıflar ile lise 9 ve 10. sınıflarda uygulanacak.

Bakanlığın bu yıl belirlediği kademe ve derslerdeki ortak imtihan takvimi şöyle:

“2024-2025 eğitim öğretim yılı 1. devir 1. yazılı sınavları

6. sınıf Türkçe dersi için 30 Ekim 2024 Çarşamba,

6. sınıf matematik dersi için 31 Ekim 2024 Perşembe,

10. sınıf Türk lisanı ve edebiyatı dersi için 30 Ekim 2024 Çarşamba,

10. sınıf matematik dersi için 31 Ekim 2024 Perşembe,

2024-2025 eğitim öğretim yılı 1. periyot 2. yazılı sınavları

7. sınıf Türkçe dersi için 30 Aralık 2024 Pazartesi,

7. sınıf matematik dersi için 31 Aralık 2024 Salı,

2024-2025 eğitim öğretim yılı 2. periyot 1. yazılı sınavları

6. sınıf Türkçe dersi için 24 Mart 2025 Pazartesi,

6. sınıf matematik dersi için 25 Mart 2025 Salı,

7. sınıf Türkçe dersi için 27 Mart 2025 Perşembe,

7. sınıf matematik dersi için 28 Mart 2025 Cuma,

9. sınıf Türk lisanı ve edebiyatı dersi için 24 Mart 2025 Pazartesi,

9. sınıf matematik dersi için 25 Mart 2025 Salı.”

Muhabir: Selma Kasap,Buğrahan Ayhan

En az 10 karakter gerekli