DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
BITCOIN 20294370.02766%
İzmir
25°

PARÇALI BULUTLU

16:35

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Bakan Bayraktar: Çevreye uyumlu bir formda, Türkiye’nin en kaliteli petrolünü Gabar’da yüksek oranda üretmeye başladık
108 okunma

Bakan Bayraktar: Çevreye uyumlu bir formda, Türkiye’nin en kaliteli petrolünü Gabar’da yüksek oranda üretmeye başladık

ABONE OL
09/09/2024 16:20
Bakan Bayraktar: Çevreye uyumlu bir formda, Türkiye’nin en kaliteli petrolünü Gabar’da yüksek oranda üretmeye başladık
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Bayraktar, Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi’nde 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Töreni’ndeki konuşmasında, “Yeni Türkiye” ve “Türkiye Yüzyılı” amaçlarına gençlerin uğraşlarıyla daima birlikte yükseleceklerini söyledi.

Yenilenebilir enerjiyi devreye alırken birebir vakitte petrol ve doğal gaz üzere başka yerli kaynakları da iktisada katmak gerektiğini söz eden Bayraktar, “Çevreye uyumlu bir formda, Türkiye’nin en kaliteli petrolünü Gabar’da yüksek oranda üretmeye başladık. Günde yaklaşık 47 bin varil petrol üretiyoruz. Bunun yanı sıra Karadeniz’de, Sakarya Doğal Gaz Alanı’nda yaklaşık 2,6 milyon konuta yetecek kadar doğal gaz üretmeye başladık.” diye konuştu.

Bayraktar, Zonguldak’ta karadan 170 kilometre açık denizde doğal gaz çalışmaları yürüttüklerini söz ederek, şöyle devam etti:

“Deniz derinliğinin 2 bin 100 metre, yani 2 kilometreden fazla olduğu bir noktada deniz tabanına ulaşıyoruz. Oradan yeniden 2000-2500 metrede sondaj yapıyoruz. Doğal gazı kendi kaynaklarımızla, mühendislerimizle, buralardan yetişmiş sizlerle aramaya karar verdiğimizde bize dediler ki ‘yapamazsınız, bunu arayamazsınız, bu çok güç bir iş’. Oradaki gazı bulup karaya getirip konutlarımıza, sizlere ulaştırıyoruz. Kendisi üreten, teknisyen ve mühendisleri olan bir ülke olarak Türkiye, güçte dışa bağımlılığını azaltacak ve inşallah bu 30 yıl içindeki karbon nötr amacının yanına güçte tam bağımsız bir Türkiye’yi daima birlikte koyacağız.”

Bayraktar, kararlılıkla, ısrarla, istikrarlı, planlı ve programlı bir halde çalışılınca ulaşılamayan bir gaye olmadığını vurguladı.

“Türkiye, enerjiyi verimli kullanmak durumunda”

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin yenilenebilir güç dahil olmak üzere yerli kaynakları azami seviyede kullanmak durumunda olduğunun altını çizdi.

Bununla bir arada 70 yıllık nükleer güç hayalinin gerçekleşmesiyle Türkiye’nin daha büyük bir güçle kararlı halde maksatlarına ilerleyeceğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Türkiye, tıpkı vakitte gücünü verimli kullanan bir ülke olmak durumunda. Konutlarımızda, okullarımızda, iş yerlerimizde, sokağımızda verimli güç kullanan bir ülke olmak durumundayız. Hasebiyle kendi kaynaklarını iktisadına kazandıran, bunu kendi mühendisleriyle, imkan ve kabiliyetleriyle yapan bir ülke olmalıyız. Ben bu manada hepinize güveniyorum. Burada mezun kardeşimizi dinleyince çok etkilendim. Çok hoş bir üniversitede inşallah eğitim hayatına devam edecek. Dört yıl sonra da bizim gücümüze güç katmaya, ülkemizin gücüne güç katmaya devam edecek.”

“Ülkemizin geleceği için gençlere büyük muhtaçlık var”

Bayraktar, okulda yönetici, yönetimci öğretmen ve öğrencilere emek ve azimleri için teşekkür ederek, kelamlarını şöyle tamamladı:

“Onlar, sizlerin düzgün eğitim almanız için büyük uğraş içerisindeler. Bu okul çok özel bir okul. 2017-2018 eğitim öğretim yılında 69 öğrenciyle yola çıktınız. Her yıl 90 seçkin öğrenci buraya katılıyor. Yaklaşık 300’ün üzerinde mezun var. Bunların hepsi şu anda güç bölümünün farklı yerlerinde çalışmaya aday arkadaşlarımız. 2023’te Teknofest’te değerli bir muvaffakiyet kazanmışsınız. Münasebetiyle ben bu muvaffakiyet için de sizleri tebrik ediyorum. Sahiden ülkemizin geleceği için, siz gençlere büyük muhtaçlık var. Bu okula ismini veren El Cezeri, 900 yıl evvel elektrik kullanmadan yalnızca su kaynaklarıyla ve mekanik birtakım kesimlerle makineler yapmışsa sizler de inanıyorum ki yenilenebilir ve yeşil güç kullanımının öncülerinden olacaksınız.”

Sınıfları gezen Bayraktar, öğrencilerle tanıştı ve güneş güç panel üretim atölyesinde çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Muhabir: Gülşen Çağatay,Başak Erkalan,Zeynep Beyza Kılıç

En az 10 karakter gerekli