DOLAR 34,0526 0.09%
EURO 37,5778 0.01%
ALTIN 2.752,050,33
BITCOIN 0%
İzmir
28°

HAFİF YAĞMUR

05:06

SABAHA KALAN SÜRE

Fransa’da çok sağcı Le Pen, siyasi çıkmazın aşılması için Macron’dan referanduma gitmesini istedi
135 okunma

Fransa’da çok sağcı Le Pen, siyasi çıkmazın aşılması için Macron’dan referanduma gitmesini istedi

ABONE OL
09/09/2024 22:20
Fransa’da çok sağcı Le Pen, siyasi çıkmazın aşılması için Macron’dan referanduma gitmesini istedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Fransa’da çok sağcı Ulusal Birlik (RN) Partisi Meclis Küme Başkanvekili Marine Le Pen, hiçbir parti ya da ittifakın salt çoğunluğa sahip olmadığı erken seçimlerin akabinde hükümet kurma sürecinin devam ettiği ülkede Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a siyasi açmazın aşılması için kıymetli hususlarda referanduma gitme daveti yaptı.

Ulusal basında yer alan haberlere nazaran, eski Cumhurbaşkanı adayı ve RN’nin önde gelen ismi Le Pen, oyların çok sağa gittiği Henin-Beaumont kentinde Fransa’daki siyasi duruma ait basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Macron’un cumhuriyetçi gelenekten merkez sağcı Michel Barnier’yi başbakan atayarak kurmakla görevlendirdiği yeni hükümete meclisin en büyük siyasi ittifakı Yeni Halk Cephesinin (NFP) dayanak vermeyeceğini açıklaması, yürütmeyi kırılgan hale getirirken çok sağcılar da yeni hükümete dayanaklarını göç ve güvenlik üzere önemli konularda fikir birliği koşuluna bağladı.

Le Pen, Macron’un erken genel seçime giderek ülkeyi içine sürüklediği “kaosta” yeniden de “demokrasiyi canlı tutacak araçlara sahip olduğunu” belirterek referandumu işaret etti.

Hiçbir parti ya da ittifakın salt çoğunluğa sahip olmadığı ve 3 ana ittifakın şekillendirdiği meclis tablosu göz önüne alındığında Le Pen, kıymetli siyasi mevzularda yapılacak referandumla hükümet çıkmazının aşılabileceğini savundu.

Le Pen, “halka direkt karar verme yetkisi vermeye yönelik her yaklaşımı şartsız destekleyeceklerini” taahhüt etti.

Barnier hükümetine peşinen hayır demese de “Fransızların unutulması ya da mağdur edilmesi halinde hükümete karşı gensoru vermekten çekinmeyeceklerini” söyleyen Le Pen, bir yıl içinde yeni seçimlerin yapılmasını umduğunu lisana getirdi.

Le Pen, kendi partisinin en fazla oyu aldığı fakat Macron ve solcuların mümkün çok sağ hükümetini engellemek için ikinci tıpta üstü kapalı işbirliğine gittiği seçimlerin üzerine en kısa müddette seçime gidilmesinin yeterli olacağı yorumunu yaptı.

Le Pen, “Bu güzel zira Fransızların (mecliste) net bir çoğunluğa gereksiniminin olduğunu düşünüyorum.” sözünü kullandı.

Ayrıca Le Pen, Barnier’nin kuracağı yeni hükümette yer almayacaklarını kaydetti.

Fransa’da Macron’un Ulusal Meclisi feshederek erken genel seçimlere gitmesinin akabinde en erken bir yıl içinde tekrar seçime gidilebiliyor.

Seçimlerin 30 Haziran’da yapılan birinci cins oylamasında çok sağın yüzde 33’ten fazla oyla açık ara birinci parti olması üzerine Macron cephesi ve solcu ittifak, üstü kapalı işbirliğine gitmiş ve çok sağ adaylara karşı kazanma ihtimali daha yüksek olan merkez ve sol parti adaylarını desteklemişti.

Solcu NFP’nin en fazla milletvekili çıkardığı seçimlerde hiçbir parti ya da ittifak, salt çoğunluk olan 289 milletvekiline ulaşamamış ve seçimler Fransa tarihinin en kesimli meclis tablosunu ortaya çıkarmıştı.

Macron, seçimin galibi solcu ittifakın ortak adayı Lucie Castets’i atamayı reddetmiş ve merkez sağdan Michel Barnier’yi başbakan olarak atamıştı.

Muhabir: Şeyma Yiğit

En az 10 karakter gerekli