DOLAR 34,0471 0%
EURO 37,5754 -0.16%
ALTIN 2.753,490,37
BITCOIN 19650551.99329%
İzmir
28°

HAFİF YAĞMUR

05:05

SABAHA KALAN SÜRE

Beşeri sermaye yatırımlarıyla nitelikli eleman açığı önlenecek
70 okunma

Beşeri sermaye yatırımlarıyla nitelikli eleman açığı önlenecek

ABONE OL
10/09/2024 17:20
Beşeri sermaye yatırımlarıyla nitelikli eleman açığı önlenecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – AA muhabirinin, 2025-2027 yıllarına ait Orta Vadeli Program’dan (OVP) yaptığı derlemeye nazaran, program devrinde, beşeri sermaye yatırımlarının güçlendirilmesi planlanıyor.

Bu kapsamda, iş gücü piyasasının gereksinimlerine yönelik maharet uyumsuzluklar en aza indirilerek bayan ve gençler başta olmak üzere istihdamın artırılması ve verimliliğinin güçlendirilmesi sağlanacak.

Mesleki ve teknik eğitim müfredatı, özel bölümle işbirliği içerisinde güncellenecek. Mesleksel ve teknik ortaöğretim ile yükseköğretim mezunlarına yönelik mezun takip sistemi oluşturulacak. İş gücü piyasası performansları tahlil edilerek ilgili paydaşlara iletilecek.

Okul öncesi eğitime erişim kolaylaşacak

Okul öncesi eğitime erişimi kolaylaştırmak gayesiyle ekonomik ve toplumsal gelişmişlik seviyeleri de dikkate alınarak öncelikli bölge ve aile muhtaçlıkları için farklı modeller üzerinde çalışmalar yürütülecek.

Erken yaştakiler, bilim, teknoloji ve mesleksel kariyer alanlarında uygun kabiliyetlerini geliştirebilecekleri alanlara yönlendirilecek.

Milli Teknoloji Atağı’nın itici gücünü oluşturacak AR-GE odaklı insan kaynağının artırılması gayesiyle ortaokul, lise, üniversite öğrencileri ile mezunlarının bilim ve teknoloji müsabakalarına hazırlık sürecinde muhtaçlık duydukları makine, teçhizat ve sarf gereçlerini bir ortada bulunduran proje atölyeleri 81 vilayette yaygınlaştırılacak.

Nitelikli insan kaynağını ve araştırma kapasitesini artırmak üzere AR-GE projelerinde yer alan bursiyer sayısı artırılacak ve genç araştırmacılara yönderlik dayanağı verilecek.

Yurt dışındakiler de dahil olmak üzere araştırmacılar için tam yahut kısmi vakitli çalışma imkanları çeşitlendirilecek ve işbirlikleri güçlendirilecek. İmalat endüstrisi istihdamının özendirilmesi hedefiyle istihdamını artıran KOBİ’lere KOSGEB tarafından dayanak sağlanacak.

Üniversite öğrencilerinin teknoloji firmalarında staj imkanlarını yaygınlaştırmak üzere özel bölümde stajyer programları teşvik edilecek.

Yurt dışına öğrenci gönderilecek

Savunma endüstrisi, yapay zeka, siber güvenlik, pak ve sürdürülebilir güç ile uzay teknolojileri üzere stratejik alanlarda nitelikli iş gücü yetiştirmeye yönelik kamu, üniversite ve özel bölüm işbirliği programları hayata geçirilecek.

Başta meslek yüksekokulları olmak üzere yükseköğretim kontenjanları, kamu ve özel kesimin orta vadede gereksinim duyduğu iş gücü ile uyumlu hale getirilecek.

Üniversitelerin yönetişimi geliştirilecek. Bu kapsamda, istişare düzenekleri oluşturularak üniversite, özel bölüm, lokal idare, sivil toplum kuruluşu işbirliği güçlendirilecek.

Mesleki ve teknik eğitim dışındaki öğrencilerin, ortaöğretim boyunca meslek sahibi olarak mezun olabilmesi için mesleksel eğitim almalarına yönelik düzenlemeler yapılacak.

Uluslararası iş gücünün tamamlayıcı tesiri çerçevesinde, gerekli niteliklerde kayıtlı iş gücü istihdamını desteklemek üzere, bölümler bazında ilgili paydaşlarla çalışmalar yürütülecek.

Bireylerin istihdamda kalmalarının temin edilmesi ve sahip oldukları marifetlerin günümüz gereksinimlerine uyarlanması için etkin yaşlanma yaklaşımını içerecek halde hayat uzunluğu öğrenmeye iştirak artırılacak. Hayat uzunluğu öğrenmenin iktisada katkısının artırılmasına yönelik müfredat tahlili ve mevzuat güncellemesi yapılacak.

Sektörel kümelenmeler dikkate alınarak Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi kapsamında üniversite işbirliğiyle meslek liselerinin ilgili alan ve kollarda gelişmesi sağlanacak.

Nitelikli insan kaynağı gereksinimi olan stratejik ve teknoloji alanlar belirlenerek bu alanlarda yurt dışına lisansüstü eğitim almak üzere öğrenci gönderilecek.

Muhabir: Serhat Tutak

En az 10 karakter gerekli