DOLAR 34,0184 -0.01%
EURO 37,6199 0.24%
ALTIN 2.761,310,32
BITCOIN 1919205-1.15462%
İzmir
22°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

13:06

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

İran: Yaklaşık 2 milyon müsaadesiz yabancı uyrukluyu hudut dışı edeceğiz
54 okunma

İran: Yaklaşık 2 milyon müsaadesiz yabancı uyrukluyu hudut dışı edeceğiz

ABONE OL
11/09/2024 07:20
İran: Yaklaşık 2 milyon müsaadesiz yabancı uyrukluyu hudut dışı edeceğiz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

TAHRAN (AA) – Radan, devlet televizyonuna bağlı yayın yapan Genç Gazeteciler Kulübü’ne (YJC) ülkedeki sistemsiz göçmen meselesine ilişkin açıklama yaptı.

İçişleri Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlarla ülkedeki sistemsiz göçmen meselesine karşı tedbirler almaya çalıştıklarını aktaran Radan, “Bu yıl yıl sonuna kadar (İran takvimine nazaran Mart 2025) ülkede yasa dışı olarak bulunan değerli sayıda müsaadesiz yabancı asıllı kişiyi hudut dışı edeceğiz.” dedi.

Radan, ülkedeki sistemsiz göçmenlerin sayısının belirlendiğini ve bunun İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanması gerektiğini belirterek, “Bu yıl yaklaşık 2 milyon müsaadesiz yabancı asıllı ülkeden hudut dışı edilecek.” tabirlerini kullandı.

Sovyetler Birliği’nin 1979’da Afganistan’ı işgalinin akabinde İran’a yanlışsız başlayan Afgan mülteci akını, ABD işgali, iç savaşlar ve istikrarsızlık nedeniyle yaklaşık 42 yıldır devam ediyor. Bilhassa son yıllarda güvenlik, siyasi ve ekonomik problemlerin yaşandığı Afganistan’dan İran’a ağır sistemsiz göçmen girişi oldu. İranlı yetkililer, resmi olmayan datalara nazaran ülkede yaklaşık 5 milyon Afgan bulunduğunu ve bunlardan birçoğunun sistemsiz göçmen olduğunu belirtiyor.

Önceki İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, Ekim 2023’te yaptığı açıklamada, “Yasa dışı göçmenler ülkeyi terk etmelidir. Geri gönderilen ve daha sonra tekrar ülkemize dönen göçmenlerle baş etmek için de daha güçlü bir düzeneğe gereksinimimiz var.” tabirlerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da seçim kampanyası sürecinde sistemsiz göçmenlerin ülkede uyuşturucu ve istihdam üzere önemli toplumsal ziyanlara yol açtığını ve bu sorunu çözeceklerini söylemişti.

Öte yandan İran, ülkenin doğusundaki Afganistan sonuna 930 kilometre uzunluğunda duvar örmeye başladı.

İçişleri Bakanı İskender Mumini, 6 Eylül’de yaptığı bir açıklamada, ülkedeki sistemsiz göçmenlerin birçok sıkıntıya yol açtığını ve en kısa vakitte hudut dışı edileceklerini söylemişti.

Muhabir: Ahmet Dursun

En az 10 karakter gerekli