DOLAR 34,0122 -0.03%
EURO 37,6290 0.27%
ALTIN 2.757,630,18
BITCOIN 0%
İzmir
25°

HAFİF YAĞMUR

16:39

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Yapay zekanın askeri alanda inançlı kullanımı için insan denetiminin sürdürülmesi gerektiği vurgulandı
77 okunma

Yapay zekanın askeri alanda inançlı kullanımı için insan denetiminin sürdürülmesi gerektiği vurgulandı

ABONE OL
11/09/2024 09:20
Yapay zekanın askeri alanda inançlı kullanımı için insan denetiminin sürdürülmesi gerektiği vurgulandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Hollanda, Singapur, Kenya ve İngiltere’nin dayanağıyla Güney Kore’nin konut sahipliğinde, 9-10 Eylül’de “Askeri Alanda Sorumlu Yapay Zeka Zirvesi” düzenlendi.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığının açıklamasına nazaran, Seul’deki milletlerarası dorukta, yapay zekanın askeri alanlarda kullanımının yararları ve potansiyel riskleri kapsamlı formda ele alındı.

Yonhap ajansının haberine nazaran, Rusya’nın davet edilmediği doruğa, 90 ülkeden yaklaşık 2 bin hükümet, akademi ve özel kesim temsilcisi ve uzman katıldı.

“İki ucu keskin kılıç”

Güney Kore Dışişleri Bakanı Cho Tae-yul, zirvede yaptığı konuşmada, yapay zekanın askeri alanda kullanılmasının yalnızca yenilik değil zorlukları da beraberinde getirdiğini tabir etti.

Bakan Cho, memleketler arası barış ve güvenliği sağlamak ve insan onurunu korumak hedefiyle “sorumlu bir yapay zeka için norm belirlenmesi ve yönetilmesinin” önemine dikkati çekti.

Savunma Bakanı Kim Yong-hyun da yapay zeka kullanımı askeri kapasiteleri artırırken, berbata kullanımın istenmeyen sonuçlar doğurabilen “iki ucu keskin kılıç” olduğunu söz etti.

İnsani, yasal, güvenlik, teknolojik ve etik perspektif kaynaklı zorluk ve riskler

Zirvenin sonuç bildirgesinde, askeri alanda yapay zekanın geliştirilmesi, konuşlandırılması ve kullanımında “uygun insan iştirakinin sağlanması” gerektiği vurgulandı.

Bildirgede, askeri alanda yapay zeka uygulamalarının “ele alınması gereken insani, yasal, güvenlik, teknolojik ve etik perspektif kaynaklı zorluk ve risklerle ilişkilendirilebileceği” belirtildi.

Yapay zekanın askeri alanda sağlam biçimde kullanımı için insan denetiminin sürdürülmesi gerektiği vurgulanan bildirgede, “güvenilir ve itibarlı” yapay zeka uygulamalarının gerekliliğine işaret edildi.

Bu uygulamaların kullanımından ve tesirlerinden “kişilerin sorumlu ve hesap verebilir olduğu” kaydedilen bildirgede, “insan yargısı ve güç kullanımı” için gerekli önlemlerin uygulanması istendi.

Muhabir: Ahmet Furkan Mercan

En az 10 karakter gerekli