DOLAR 34,0082 -0.07%
EURO 37,4960 -0.1%
ALTIN 2.744,99-0,28
BITCOIN 1951033-0.18503%
İzmir
29°

AÇIK

05:06

SABAHA KALAN SÜRE

Pentagon’dan, Eygi’nin öldürülmesi hakkında İsrail’e yalnızca “sivil güvenliğin önemi” reaksiyonu
97 okunma

Pentagon’dan, Eygi’nin öldürülmesi hakkında İsrail’e yalnızca “sivil güvenliğin önemi” reaksiyonu

ABONE OL
11/09/2024 17:40
Pentagon’dan, Eygi’nin öldürülmesi hakkında İsrail’e yalnızca “sivil güvenliğin önemi” reaksiyonu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

NEW YORK (AA) – ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türk-Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi’nin geçen hafta işgal altındaki Batı Şeria’da İsrail askerlerince başından vurularak öldürülmesi konusunda İsrailli ortaklarına “sivil güvenliğin göz önünde bulundurulmasının kıymetini vurgulamaya” devam edeceklerini belirtmekle yetindi.

Pentagon basın sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, günlük basın toplantısında soruları cevapladı.

Ryder, bir gazetecinin, Batı Şeria’da İsrail askerlerinin bir Amerikan vatandaşını öldürmesi sonrası İsrail’e yapılan yardımların dikkate alınarak daha güçlü bir vurgu fırsatının ele geçip geçmediği formundaki sorusuna, Bakan Lloyd Austin’in 7 Ekim’den bu yana İsrailli mevkidaşı ile görüşmelerinde “sivil ziyanların azaltılmasının değerine vurgu yaptığını” söyledi.

Ryder, “Bunun planlama ve operasyonlarda kritik bir öge olduğundan emin olmalarını istiyoruz. Batı Şeria’ya gelince, belirttiğim üzere, Bakan, sivil güvenliğin hesaba katılmasının ehemmiyeti ve girişilen hareketlerin gerginliği körüklemediğinden ve daha geniş bir çatışmaya yol açmadığından emin olunması konusunda İsrailli mevkidaşı ile konuştu.” karşılığını verdi.

Ryder, İsrailli meslektaşlarını sivil güvenliği hesaba katmaya teşvik etmeye devam edeceklerini söyleyerek, ABD Dışişleri Bakanlığının da Batı Şeria’da İsrail tarafından milletlerarası insancıl çizginin ihlal edildiğine dair suçlamaları değerlendirmeye devam ettiğini öne sürdü.

Türk-Amerikan vatandaşı 26 yaşındaki aktivist Ayşenur Ezgi Eygi, 6 Eylül’de işgal altındaki Batı Şeria’nın Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen işgal zıddı şovda İsrail keskin nişancısı tarafından açılan ateş sonucu başından vurularak hayatını kaybetmişti.

İsrail ordusu, Eygi’nin “kasıt olmadan öldürülmüş olabileceğini” savunurken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Londra’da mevzuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Onun öldürülmesi hem sebepsiz hem de haksızdı. Hiç kimse protestoya katıldığı için vurulmamalı ve öldürülmemeli.” tabirini kullanmıştı.

İran’ın Rusya’ya balistik füze sevkiyatı

Öte yandan, basın toplantısında İran’ın Rusya’ya balistik füzeleri sevkiyatı yaptığına dair haberleri doğruladıklarını belirten Ryder, bunu “derinden tasa verici bir gelişme” olarak niteledi.

Ryder, bu füzelerin Ukrayna’da birkaç hafta içinde kullanılabileceğini ve daha fazla Ukraynalı sivilin vefatına neden olabileceğine inandıklarını belirterek, “İran ile Rusya ortasındaki bu paydaşlık Avrupa güvenliğini tehdit ediyor ve İran’ın istikrarsızlaştırıcı tesirinin Orta Doğu’nun ötesine ve dünyanın dört bir yanına nasıl ulaştığını gösteriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD’nin Avrupa ve Orta Doğu’daki müttefik ve ortaklarıyla birlikte bu gelişmeleri izlemeye devam edeceğini lisana getiren Ryder, kelam konusu füze sistemlerinin tehdidine karşı Ukrayna’nın hava savunmasına dayanak konusunda kararlı kalacaklarını söz etti.

Muhabir: İslam Doğru

En az 10 karakter gerekli