DOLAR 33,9711 -0.05%
EURO 37,5589 0.27%
ALTIN 2.747,050,10
BITCOIN 19676872.12814%
İzmir
30°

PARÇALI AZ BULUTLU

16:38

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Kamu alımlarında yapay zeka devri başlıyor
56 okunma

Kamu alımlarında yapay zeka devri başlıyor

ABONE OL
12/09/2024 10:20
Kamu alımlarında yapay zeka devri başlıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Kamu İhale Kurumu ile HAVELSAN ortasında kurumun iş süreçlerinde yapay zekanın sunduğu imkanlardan yararlanılmasına yönelik mukavele imzalandı.

Sözleşmeyle Kamu İhale Kurumu tarafından yürütülen uygulamalarda hizmet kalitesinin artırılması, idari süreçlerin hızlandırılması, bilgi idare ve raporlama süreçlerinin daha sistematik bir hale getirilmesi, yapay zeka teknolojik altyapılarının kurum teknoloji kültürüne kazandırılması amaçlanıyor.

Bu kapsamda; kurum sunucularında on-premise (kurum içindeki fizikî sunucular üzerinde suram ve işletim) olarak çalışacak MAIN Yapay Zeka Platformu ile bilgilerin sınıflandırılması, özetlenmesi, kurum dokümanları, dataları üzerinde akıllı arama ve dijital asistan olarak hizmet verilmesi sağlanacak. Kurumun gereksinimlerine nazaran belirlenmiş tahlile uygun olan büyük bilgi uygulamaları ve araçları kurulacak. Ayrıyeten İş Zekası Platformu’nun da devreye alınması hedefleniyor.

Güvenli yapay zeka

HAVELSAN mühendisleri, son devirde tüm dünyada isminden kelam ettiren doğal lisan sürece alanındaki yapay zeka modellerine ulusal alternatif geliştirdi.

“Üretken yapay zeka” kategorisindeki eser için Çok İşlevli Yapay Zeka Ağı manasına gelen Multifunctional Artificial Intelligence Network sözlerinin birinci harflerinden oluşan ve birebir vakitte “ana” karşılığına sahip “MAIN” ismi seçildi.

Kamu ve askeri kurumların yapay zekayı bilgi güvenliğini koruyacak formda kullanabilmesi için yürütülen çalışmalar sonunda MAIN’in birinci sürümü tamamlandı.

Şu anda kullanılan tüm modellerin temel özelliklerine sahip olan MAIN, verilmiş içeriği ve metni saniyeler içerisinde özetleyebiliyor, açık kaynaklı bilgilerden bilgi getirebiliyor, kod yazabiliyor, tüm bu işlevler çeşitlendirilebiliyor.

HAVELSAN, MAIN’i kapalı kutu olarak kullanıcılarına sağlıyor. Bu biçimde de bilgi kaçağı ya da buradaki anlamlandırılmış bilgilerin rastgele bir yerde kullanılması önleniyor.

MAIN’in birinci sürümünde daha çok metin odaklı işlevler üzerinde durulurken, sonraki etaplarında bunlara imaj ve ses sürece eklenecek.

Muhabir: Göksel Yıldırım

En az 10 karakter gerekli